Rakúsku ministerku kvôli poklone Putinovi vyzývajú na odstúpenie

21.08.2018 | 17:00
  0
Členku rakúskej vlády okrem vlastnej strany obhajoval aj šéf slávnej viedenskej tanečnej školy, ktorý vyhlásil, že Kneisslovej gesto je súčasťou tanca.

Vášnivú debatu vyvolala v Rakúsku poklona, ktorú po tanci s ruským prezidentom Vladimirom Putinom urobila na svojej sobotňajšej svadbe ministerka zahraničia Karin Kneisslová.

Na sociálnych sieťach aj v novinách sa objavujú obvinenia z lokajstva a ponižovania sa pred Ruskom, ale aj obhajoba šéfky rakúskej diplomacie, ktorá podľa mnohých preukázala len dobré vychovanie.

Ruský prezident Putin bol v sobotu jedným z prominentných hostí na svadbe rakúskej ministerky zahraničia Kneisslovej, ktorú do vlády nominovala Slobodná strana Rakúska (FPÖ) známa svojimi proruskými postojmi.

Už samotná účasť Putina na súkromnej oslave v štajerskej obci Gamlitz sa minulý týždeň stala terčom kritiky opozície i médií.

Nový náboj dalo kritike video, ktoré zverejnila anglickojazyčná odnož ruskej spravodajskej stanice RT (predtým Russia Today). Rakúska šéfdiplomatka Kneisslová sa podľa záznamu po tanci s Putinom hlboko uklonila.

Kritika novinárov

Na sociálnych sieťach si kvôli tomu vyslúžila kritiku. Podľa mnohých sa pred šéfom Kremľa zbytočne ponížila, niektorí jej vyčítajú naivitu, pretože Rusko podľa nich jej úklony využije vo svojej propagande.

"Ako neprofesionálne môže len niekto v pozícii ministerky zahraničia byť, aby umožnil vznik obrázkov, ktoré ho ukazujú kľačiaceho pred Putinom," napísal na twitteri ľavicový novinár Robert Misik. "Aj keď je to len rozšafný pukerlík po tanci, tak sa predsa vie, že takéto obrázky nesmú vznikať," dodal.

Kritiku si Kneisslová vyslúžila aj v niektorých médiách. Napríklad bulvárny denník Österreich jej úklone označil za "pokľaknutie pred Putinom".

"Ako ministerka zahraničia je Kneisslová po sobotňajšom pokľaknutí neobhájiteľná," napísal liberálny denník Der Standard. Množstvo opozičných politikov vyzvalo šéfku diplomacie, aby odstúpila.

Strana ju obhajuje

Heinz-Christian Strache, predseda FPÖ, ktorá uznávanú 53-ročnú odborníčku na Blízky východ do vlády nominovala, Kneisslovou dnes obhajoval. "Niektorí novinári by si mali prečítať Kniggeho," napísal na Facebooku s odkazom na knihu O obcovaní s ľuďmi, najznámejšie dielo nemeckého spisovateľa Adolpha von Kniggeho, ktorého meno je v nemecky hovoriacich krajinách synonymom vybraného správania.

"Ministerka zahraničia Karin Kneisslová ... vie, čo sa patrí. Tancujúce svadobné diplomacie sa slušnosťou, priateľskosťou a dobrým správaním - lepšie nie je možné Rakúsko zastupovať!" dodal Strache.

Na stranu členky rakúskej vlády sa postavil tiež šéf slávnej viedenskej tanečnej školy Thomas Schäfer-Elmayer.

"Pri každej plesovej akcii robia dámy pred svojím partnerom pukerlík," povedal. Pripustil však, že zahraniční hostia si také gesto často chybne interpretujú.

Na otázku, či si dokáže predstaviť, že by pred Putinom pukerlík urobila nemecká kancelárka Angela Merkelová, tanečný majster odpovedal, že nie.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti