Rakúsko v obave pred návalom migrantov vytvára novú policajnú jednotku

19.01.2018 | 18:48
  0
Viedeň má obavu, že sa môže opakovať situácia z roku 2015, kedy po tzv. balkánskej ceste putovali cez Rakúsko státisíce migrantov.

Novú policajnú „jednotku na ochranu hraníc“ sa chystá vytvoriť rakúsky minister vnútra Herbert Kickl, ktorý vo vláde kancelára Sebastiana Kurza reprezentuje protiimigračnú Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ).

„Určite sa nesmie opakovať rok 2015. Preto som vydal poverenie, aby sa vybudovala jednotka na ochranu hraníc. Cieľom je, aby bolo možné v priebehu niekoľkých hodín zaistiť riadnu ochranu hranice,“ uviedol v rozhovore poskytnutom vo štvrtok pre Tiroler Tageszeitung minister Kickl, dlhoročný generálny tajomník FPÖ a známy odporca imigrácie do Rakúska.

Nová pohotovostná jednotka polície by podľa neho mohla „v prípade potreby zaistiť hraničný priechod“ a kontrolovať totožnosť ľudí, ktorí by sa cez ňu snažili prejsť. „Jednoduché posielanie ľudí ďalej sa nebude opakovať,“ uistil minister.

Kickl sám seba v rozhovore označil za zástancu „usporiadanej azylovej politiky“. „Ochrana vonkajších hraníc EU, ochrana štátnej hranice, investovať v krajinách pôvodu utečencov, do krajiny púšťať čo možno najmenej migrantov a u ľudí, ktorí potrebujú špeciálnu ochranu, nájsť cestu, ako ich k nám dopraviť legálne, ale za našich podmienok a kritérií,“ vyčítal minister svoje zásady v migračnej politike. „Zároveň zvýšime počet deportácií,“ dodal.

Rakúskom v roku 2015 prešli stovky tisíc ľudí, z veľkej časti utečencov zo Sýrie. Väčšina z nich mala namierené do Nemecka, 90 000 ich ale podalo žiadosť o azyl už v Rakúsku. Nová rakúska koaličná vláda ľudovcov a slobodných sľúbila sprísniť migračnú politiku.

Dôležité rezorty vnútra, obrany a zahraničia v kabinete získala protiimigračná a protiislamská FPÖ. Minulý týždeň upútal Kickl pozornosť svojim návrhom, aby sa žiadatelia o azyl v budúcnosti ubytovávali „koncentrovane“ vo väčších strediskách. Opoziční politici jeho slova označili za „jazyk nacionálneho socializmu“. Dohady, že slovo zvolil zámerne s odkazom na nacistické koncentračné tábory, Kickl ale odmietol.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti