Rakúsko plánuje väzniť nebezpečných žiadateľov o azyl

15.02.2019 | 12:25
  0
Na zavedenie opatrenia by museli Rakúšania zmeniť ústavu.

Rakúske ministerstvo vnútra plánuje zaviesť "zaisťovaciu väzbu pre nebezpečných žiadateľov o azyl", čím reaguje na udalosť z minulého týždňa, keď muž tureckého pôvodu ubodal vedúceho sociálneho úradu v meste Dornbirn. Informovala o tom tlačová agentúra APA, ktorej takýto návrh potvrdil vo štvrtok večer minister vnútra Herbert Kickl.

Na zavedenie spomínaného opatrenia je nutné pozmeniť rakúsku ústavu, konkrétne článok týkajúci sa ochrany osobnej slobody. Nové znenie by malo obsahovať zmienku o možnosti väzby na základe cudzineckého práva, odôvodnenej ohrozením národnej bezpečnosti alebo verejného poriadku, avšak odlišujúcej sa od väzby pred vyhostením.

V prípade, že v Rakúsku požiada o azyl napríklad osoba považovaná za možnú hrozbu, mala by byť hneď na začiatku spracovaná príslušná "prognóza" a prijaté opatrenia, akým je navrhovaná "zaisťovacia väzba".

Kickl vyjadril očakávanie, že návrh ústavného zákona získa dostatočnú podporu v parlamente, aby bola dosiahnutá potrebná dvojtretinová väčšina. "Kto sa na tejto zmene nebude spolupodieľať, dá jasne najavo, že mu v skutočnosti nezáleží na ochrane obyvateľov pred zločinnými žiadateľmi o azyl," povedal minister.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti