Rakúsko odmieta podporovať vznik paralelných spoločností a chce zakázať nosenie šatiek v škôlkach a na základných školách

05.04.2018 | 14:25
  0
Viedeň svoj nový legislatívny návrh predstaví cez leto.

Rakúska vláda chce zakázať v materských a základných školách nosenie šatiek zakrývajúcich hlavu. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vyhlásil, že zákaz zabráni diskriminácii a vzniku „paralelných spoločností“.

„Zahaľovanie malých detí je niečo, čo v našej krajine rozhodne nemá svoje miesto,“ povedal Kurz 4. apríla.

Zámer rakúskej vlády bude súčasťou tz. zákona na ochranu detí, ktorý má spolu s inými opatreniami povzbudiť prisťahovalcov, aby sa prispôsobili rakúskej kultúre. Rakúsky kancelár zdôraznil, že uvedená legislatíva má dať deťom rovnaké príležitosti a obmedziť vznik “paralelných spoločností“ v krajine.

Podobne sa vyjadril aj vicekancelár Heinz-Christian Strache, keď hovoril o dôležitosti zamedziť nárastu vplyvu politického islamu a potrebe toho, aby deti dospievali slobodné.

Kurz sa zmienil, že neexistuje žiadne náboženské pravidlo, ktoré by diktovalo deťom nosiť moslimské pokrývky hlavy. V mnohých islamských kultúrach to pre dievčatá nie je podmienkou, pokiaľ nedosiahnu sexuálnu zrelosť.

Šéf rakúskej vády upozornil, že počet neplnoletých, ktorí v krajine nosia šatky má stúpajúcu tendenciu „Môžem vám povedať, že je to rastúci fenomén. Pred niekoľkými desaťročiami sme to v Rakúsku nemali a teraz sa to vyskytuje predovšetkým v islamských materských školách, ale sem-tam aj vo verejných zariadeniach vo Viedni a v iných mestách,“ doplnil.

Rakúsko zaviedlo v októbri minulého roku zákon o zákaze nosenia islamských tvárových závojov na verejných miestach. V prípade jeho porušenia hrozí pokuta vo výške 150 eur. Legislatíva nezahŕňa nosenie šatiek.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti