Rakúsko konečne spoznalo muža, ktorý sa postaral o obrovský škandál a pád vlády

25.05.2019 | 09:53
  6
Škandál s nahrávkou viedol k rozpadu vládnej koalície ľudovcov (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a slobodných. Alpská republika teraz smeruje k predčasným voľbám.

Za videom, ktoré viedlo k rozpadu rakúskej vládnej koalície, stojí viedenský právnik Ramin Mirfakhrai. Napísal to v tlačovej správe zaslanej rakúskym médiám. Išlo mu vraj o demokraciu.

Heinz-Christian Strache, ktorý kvôli záznamu skončil ako rakúsky vicekancelár aj šéf protiimigračních slobodných (FPÖ), ešte pred týmto oznámením uviedol, že v súvislosti s videom podal trestné oznámenie na tri osoby.

Jednou z nich je podľa portálu denníka Kurier práve Mirfakhrai, ďalšími zrejme mníchovský detektív a žena, ktorá sa vydávala za neter ruského oligarchu.

Mirfakhrai, ktorý sa k prípadu vyjadril prostredníctvom svojho právnika, odmieta, že by sa dopustil akéhokoľvek trestného činu a tvrdí, že video zhotovené v roku 2017 na Ibize bolo projektom motivovaným občianskou spoločnosťou, pri ktorom sa využili prostriedky investigatívnej žurnalistiky.

K nim podľa neho patrí práve aj utajené nasadenie kamier, ktorého cieľom je odhaľovať neprávosti. Právnik s iránskymi koreňmi tiež zdôrazňuje, že postupoval podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a zohľadnil tak demokraticko-politické tak právne aspekty svojho konania.

Na videu, o ktorého pôvodcoch sa dlho špekulovalo, Strache okrem iného naznačuje údajnej ruskej investorke, že jej pomôže získať zákazky na výstavbu ciest, ak ona pomôže k volebnému úspechu FPÖ.

Škandál s nahrávkou viedol k rozpadu vládnej koalície ľudovcov (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a slobodných. Alpská republika teraz smeruje k predčasným voľbám.

Strache v piatok, teda týždeň po zverejnení videa v nemeckých médiách, vydal vyhlásenie, v ktorom video označil za "nezákonne a tajne" natočené. Zároveň podal trestné oznámenie na tri osoby, ktoré sa podľa neho podieľali na vzniku videa a jeho odovzdaniu nemeckému týždenníku Spiegel a denníku Süddeutsche Zeitung.

Strache v piatkovom vyhlásení pripúšťa, že sa za svoje správanie a výroky hanbí. Zdôraznil však, že video, z ktorého bola zverejnená sedemminútová sekvencia, neodráža celý kontext sedemhodinovej schôdzky. Za absurdné potom označil správy, že v niektorých sekvenciách je zachytený pri užívaní drog a pri sexuálnych aktoch.

Zverejnenie videa krátko pred európskymi voľbami Strache označil za cielený útok na vládu krajiny, na jej suverenitu a na právny štát. Nemecké médiá už skôr toto tvrdenie jasne odmietli.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti