Rakúskemu kancelárovi Kurzovi sa vyhrážajú smrťou

13.06.2018 | 13:58
  0
Dôvodom je najnovšie vládne rozhodnutie o zatvorení mešít.

Rozhodnutie rakúskej vlády zatvoriť v krajine sedem mešít a vyhostiť 60 imámov ako súčasť kampane proti radikalizácii spoločnosti vyvolalo negatívne reakcie zo strany používateľov sociálnych sietí. Ich súčasťou boli aj vyhrážky smrťou voči kancelárovi Sebastianovi Kurzovi.

Kancelária šéfa rakúskej vlády denníku Österreich potvrdila, že Kurz obdržal vyhrážky smrťou prostredníctvom siete Facebook a Instagram. Situácia bola vyhodnotená za tak vážnu, že spolková spravodajská služba BVT v tejto súvislosti spustila protiteroristické vyšetrovanie.

Taktiež boli prijaté opatrenia na zvýšenie bezpečnosti Sebastiana Kurza a ďalších členov vlády. Kancelárov hovorca v reakcii na vzniknutú situáciu vyhlásil, že vláda bude aj naďalej pokračovať v presadzovaní svojej politiky. Zatvorenie mešít a vyhostenie imámov bolo oznámené 8. júna.

"Paralelné spoločnosti, politický islam a tendencie k radikalizácii nemajú v našej krajine miesto," vyhlásil vtedy Kurz. Rakúske orgány podozrievajú niektoré mešity s kontaktov na tureckú ultra-nacionalistickú organizáciu pod názvom Šedí vlci.

Islamskí náboženskí lídri sú v súčasnosti vyšetrovaní za porušenie islamského zákona z roku 2015, ktorý zakazuje náboženským komunitám prijímať zahraničné finančné prostriedky alebo konať proti rakúskemu štátu.

Krok rakúskej vlády podrobil kritike aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý varoval pred vojnou medzi kresťanmi a moslimami.

„Obávam sa, že tieto opatrenia, ktoré prijal rakúsky premiér, poženú svet do vojny medzi krížom a polmesiacom,“ povedal Erdogan. Jeho hovorca Ibrahim Kalin označil opatrenia vlády vo Viedni za islamofóbne.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti