Putin: Islamský štát pôsobí v Sýrii tam, kde sú prítomní Američania

18.10.2018 | 20:37
  0
Ruský prezident tiež povedal, že IS zajal 700 ľudí a každý deň chce zavraždiť desať rukojemníkov.

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) rozširuje svoju prítomnosť v tých oblastiach Sýrie, ktorú kontrolujú Spojené štáty a nimi podporované oddiely. V debate vo Valdajskom klube v Soči to vo štvrtok povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Povedal tiež, že IS zajal 700 ľudí, niektorých už zabil a zabitím ďalších pohrozil. Medzi rukojemníkmi je podľa neho niekoľko Američanov a Európanov.

USA majú podľa dostupných informácií svojich vojakov a poradcov na severe a východe Sýrie, blízko irackej hranice, kam sa stiahli bojovníci IS porazení v Iraku a Sýrii.

Ruská agentúra TASS v stredu oznámila, že IS zajal 700 ľudí v severovýchodnej provincii Dajr az-Zaur po útoku na utečenecký tábor 13. októbra. Tábor je v oblasti, ktorú kontrolujú podľa ruských zdrojov oddiely podporované Spojenými štátmi.

TASS tvrdí, že bojovníci IS uniesli 130 rodín a odviezli ich do mesta Hadžín, ktorá leží pri Eufrate.
Putin má informáciu, že IS vydal ultimátum, podľa ktorého chce každý deň zavraždiť desať rukojemníkov. O konkrétnych požiadavkách teroristov však nič nepovedal.

Rusko je spojenec Damasku v sýrskom konflikte. Vojensky mu pomáha od roku 2015. Sýrsky režim vďaka tejto pomoci získal späť pod kontrolu veľkú časť sýrskeho územia, stále však nevládne v severozápadnej provincii Idlib ani v oblastiach obývaných Kurdmi.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti