Putin: Buď bude Rusko suverénnou krajinou, alebo žiadne Rusko nebude

06.06.2018 | 14:22
  0
Ruský prezident zároveň poukázal na bumerangový efekt protiruských sankcií.

Aj tie najtvrdšie sankcie neprinútia Rusko vzdať sa svojho nezávislého postavenia vo svete. Vyhlásil to ruský prezident Vladimír Putin a dodal, že Rusi nikdy neprijmú kompromisy na úkor vlastnej suverenity.

Šéf Kremľa v rozhovore pre čínsku televíziu vyjadril presvedčenie, že protiruské sankcie zo strany Spojených štátov, ich spojencov a EÚ majú jediný cieľ - zabrániť ekonomickému rozvoju jeho krajiny. Ďalej zdôraznil, že žiadne sankcie ani represívne opatrenia nezmenia smerovanie ruskej politiky.

„Buď bude Rusko suverénne, alebo žiadne Rusko nebude. Samozrejme, že ruskí občania si vždy zvolia prvú možnosť. Myslím si, že rovnako by sa rozhodli aj Číňania. Inú možnosť nemáme,“ povedal Putin.

Ruský prezident upozornil, že všetky pokusy Západu poškodiť ruskú ekonomiku sa nakoniec obrátia proti tým, čo v tomto smere nasledovali Spojené štáty.

Hlava Ruskej federácie síce bližšie podrobnosti neuviedla, avšak portál RT poukázal na najnovšie snahy USA uplatniť sankcie na európske firmy, ktoré sa zúčastňujú výstavby plynovodu Nord Stream 2, ktorého ročný prepravný objem bude 55 miliárd kubických metrov plynu.

S výzvou skoncovať s protiruskými sankciami prišli najnovšie rakúsky vicekancelár Heinz-Christian Strache a nová talianska vláda.

Európska únia navyše musí reagovať na zvýšenie dovozných ciel na európsku oceľ a hliník zo strany USA.

Putin v tejto súvislosti povedal, že uvedená situácia ho neteší a poukázal na to, že sankcie poškodzujú všetky strany, vrátane tých, ktorí ich iniciovali.

Ruský líder ohľadne komlikovaných vzťahov medzi Ruskom a Západom vyjadril na záver nádej na ich zlepšenie.

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti