Propaganda a ohlupovanie slovenského národa na školách - verzia 2.0

08.01.2019 | 19:16
  0
Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku v spolupráci s Lajčákovým ministerstvom a Dzurindovým Centrom pre európske štúdie vydalo pre učiteľov návod na boj proti dezinformáciám.

Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku (SSPI) vydal ďalšiu publikáciu s názvom Učitelia proti dezinformáciám II. Jedná sa o zborník zostavený z prednášok, ktoré prebiehali v rámci projektu Jesenná škola: Učitelia proti dezinformáciám II. Táto publikácia, rovnako ako jej predchodkyne slúži ako učebná pomôcka a bude distribuovaná na slovenské stredné školy. Voľne nadväzuje na zborník Učitelia proti dezinformáciám I., ktorý SSPI vydal v januári 2018.

Dzurindove centrum a Lajčákovo ministerstvo ako spoluautori príručky

Hlavným cieľom projektu bolo posilnenie odolnosti Slovenskej republiky voči hybridným hrozbám – dezinformáciám, propagande a falošným správam, ktoré predstavujú novodobý spoločenský fenomén a zároveň bezpečnostnú hrozbu. Projekt usiluje o rozvoj spôsobilostí a posilnenie vedomostí stredoškolských pedagógov, ktorí následne posilňujú kritické myslenie študentov a zabraňujú ďalšiemu šíreniu dezinformácií či radikalizácii spoločnosti. Projekt vznikol v spolupráci s Wilfried Martens Centre for European Studies (Prezidentom Centra pre európske štúdie Wilfrieda Martensa je bývalý premiér Mikuláš Dzurinda - pozn. IV) s podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, nadáciou Friedrich Ebert Stiftung a NATO PDD.

Viac o vezii 2.0 sa dočítate TU.
Predchádzajúcu verziu 1.0 nájdete TU.

Vrana k vrane

Riaditeľom Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) bol do novembra 2018 Jaroslav Naď, ktorý predtým pôsobil v Inštitúte pre stredoeurópsku politiku (CEPI) ako analytik programu bezpečnostnej a obrannej politiky a súčasne bol zástupcom riaditeľa organizácie Globsec. V rokoch 2003-2013 zastával rôzne pozície na Ministerstve obrany SR. Neskôr bol vedúcim sekcie obrany Stálej delegácie SR pri NATO.

Koncom novembra 2018 predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová informovala, že Jaroslav Naď bude spolupracovať s hnutím OĽaNO v pozícii tieňového ministra obrany.

OĽaNO a jeho boj proti propagande

Matovičovo hnutie OĽaNO začiatkom decembra vyzvalo županov, primátorov a starostov, aby odstránili z verejných knižníc časopis Zem a Vek. OĽANO totiž považuje časopis Zem a Vek za propagandistické médium, ktoré svojimi konšpiráciami podsúva ľuďom zámerne nepravdivé informácie, hoaxy a účelové klamstvá. Matovičov bratranec a zároveň trnavský župan Jozef Viskupič už stihol medzitým vydať príkaz, aby krajské knižnice zrušili predplatenie mesačníka Zem&Vek.

Zdroj: slovaksecurity.org / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti