Prokurátor Šanta navrhuje Kočnerovi a Ruskovi 20-ročný trest za falšovanie zmeniek. Rusko hovorí o amerických tajných službách, pridal sa k nemu aj Kočner

12.02.2020 | 20:02
  3
Špecializovaný trestný súd v Pezinku ukončil dokazovanie po 24 pojednávacích dňoch.

Lakomosť alebo politický proces riadený americkými tajnými službami? Súd s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom v kauze falšovania zmeniek za takmer 70 miliónov eur je už len krok od finále a obe strany predniesli svoje záverečné reči. Senát Špecializovaného trestného súdu odročil pojednávanie na 27. februára do budovy Justičnej akadémie. Podľa Trestného poriadku by mali nasledovať posledné vyjadrenia obžalovaných a rozsudok.

Obžalovaný Kočner vycítil príležitosť, ako vyrabovať ďalšie milióny, ako si naplniť vlastné vrecká a zachrániť Ruska, vyhlásil prokurátor a obom obžalovaným navrhol 20-ročné tresty. Kočner by mal navyše zaplatiť pokutu 300-tisíc eur. Rusko tvrdí, že za procesom stoja americké tajné služby, Kočner predstavoval silu americkej administratívy.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku ukončil dokazovanie po 24 pojednávacích dňoch. Obhajcovia oboch obžalovaných žiadali pokračovať vo výsluchoch svedkov a čítaní listín, súd im však nevyhovel. „Nepamätám si, kedy som nechal vypočuť toľko svedkov obhajoby,“ povedal predseda senátu Emil Klemanič a rozhodol vyhlásiť dokazovanie za ukončené. Procesné strany následne vyzval k záverečným rečiam.

Prokurátor: Som presvedčený o vine

Ako prvý sa slova ujal prokurátor. „Zo všetkých dôkazov vyplynulo, že nikto do roku 2016 nikdy zmenky nevidel a napriek zákonnej povinnosti troch subjektov tieto zmenky nikde neboli evidované. Podpisy na týchto zmenkách nie sú v žiadnom prípade z roku 2000. Sú najskôr z roku 2013, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote až zo začiatku 2016. Obžalovaný Kočner vycítil príležitosť, ako vyrabovať ďalšie milióny, ako si naplniť vlastné vrecká a zachrániť Ruska z jeho neutešenej situácie,“ tvrdil vo svojej záverečnej reči dozorový prokurátor Ján Šanta.

„Som absolútne presvedčený o vine obžalovaných, potrebe zákonnosti a spravodlivosti tohto trestu,“ zdôraznil. Rovnaký trest pre oboch obžalovaných prokurátor zdôvodnil rovnakou mierou ich účasti na žalovanom podvode.

„Miera ich účasti je 50 na 50. Obžalovaný Kočner bol naozaj tým, ktorý zosnoval trestný čin. Jeho rozhodujúca úloha je v počiatočnom štádiu tejto trestnej činnosti a štádiu civilného konania. Následne ale všetko zariadil a svoje podpisy dal na inkriminované zmenky obžalovaný Rusko,“ vysvetlil.

Kauza Zmenky - Celá záverečná reč prokurátora Šantu:

Marian Kočner a jeho záverečná reč na súde:

Záverečné reči v kauze falšovania zmeniek - 1. časť :

Záverečné reči v kauze falšovania zmeniek - 2. časť:

Opäť Threema

Zástupca poškodenej televízie Markíza Daniel Lipšic pripomenul aj komunikáciu z aplikácie Threema. Tá má okrem iného dokazovať, že Kočner sa snažil ovplyvňovať civilný spor na petržalskom okresnom súde, kde sa Kočner domáhal vyplatenia sporných zmeniek. Pomáhať mu mala aj niekdajšia štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (nom. Smeru).

„Kočner si s Jankovskou písal aj v deň, keď sa verejnosť dozvedela o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V ten deň malo byť aj pojednávanie v civilnom procese, ktorým sa Kočner nakoniec úspešne domáhal vyplatenia zmeniek. Keď sa Kočner uisťoval, či je po medializácii vraždy sudkyňa Zuzana Maruniaková v poriadku, Jankovská odpisuje, že je trochu vystrašená,“ pripomenul Lipšic.

„Nech robí, čo má, lebo skončí na Kuciaka,“ citoval Kočnerovu správu Jankovskej na súde Lipšic. Ten dodal, že je o vine oboch obžalovaných presvedčený, súhlasí s navrhnutým trestom, ale Kočnerovi by mal podľa neho súd ešte nechať prepadnúť aj majetok.

Kočner a Rusko o Američanoch

Nakoniec sa k záverečným rečiam dostali aj obžalovaní a ich právni zástupcovia. Tí stále trvajú na nevine a tvrdia, že súd je pod mediálnym tlakom. Súdu opäť vyčítali, že nemohli vypočuť ešte ďalších svedkov.

Niekdajší minister hospodárstva a podpredseda parlamentu Rusko tvrdí, že tento, ale aj proces, v ktorom je obžalovaný z objednávky vraždy svojej bývalej spoločníčky Sylvie Volzovej, ovplyvňujú americké tajné služby. „Som presvedčený, že vo všetkých týchto kauzách ich cítime a časom aj uvidíme,“ vyhlásil Rusko, ktorý naďalej vinu popiera.

Pavol Rusko považuje zmenkový proces za nespravodlivý a tvrdí, že ho riadi ambasáda Spojených štátov a advokát Daniel Lipšic:

Vo svoje záverečnej reči sa Rusko opäť vrátil k udalostiam z konca milénia a urovnaniu sporu Gamatex. Rusko tvrdí, že keby zmenky nevystavil, ohrozil by vysielaciu licenciu televízie. Spolu s Kočnerom tvrdia, že vystavenie zmeniek im navrhol nebohý advokát Ernest Valko. V účtovníctve zmenky údajne nezmienil, pretože chcel dlh uhradiť sám. Nikomu o nich nehovoril, pretože údajne nemal dôvod.

Podobne aj Kočner podrobne spochybňoval závery polície, prokuratúry, slová jednotlivých svedkov či znalcov. Zotrval na rovnakej verzii ako Rusko. „Nič som nefalšoval, nikoho som neokradol,“ vyhlásil Kočner.

Aj on sa chytil Ruskových narážok na amerických vlastníkov televízie Markíza. „Uvedomil som si, že sa rozohrala veľká hra. Americká administratíva je nekompromisná. Povedal mi o tom človek, ktorý to zažil. A ja som mu povedal, že veď čo, zmenky sú pravé, takže pôjdeme maximálne do súdneho sporu,“ bránil sa Kočner.

Chronológia kauzy údajného falšovania zmeniek

• 14. mája 2018 – televízna spoločnosť Markíza-Slovakia podala v súvislosti so spornými zmenkami v hodnote takmer 70 miliónov eur trestné oznámenie na Mariana Kočnera a Pavla Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.

• 6. júna 2018 – Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie vo veci sporných zmeniek

• 20. júna 2018 – Rusko si prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti

• 20. júna 2018 – Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že Kočnera zadržali vo veci týkajúcej sa zmeniek

• 28. júna 2018 – Kočner bude stíhaný väzobne. Na verejnom zasadnutí o tom rozhodol Najvyšší súd SR

• 8. októbra 2018 – Kočner odovzdal do trezoru okresného súdu originály zmeniek

• 15. marca 2019 – vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry podal návrh na obžalobu Kočnera a Ruska

• 22. júla 2019 – začalo sa súdne pojednávanie

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti