Prokurátor podal obžalobu na šéfredaktora Zem a Vek za extrémizmus

20.10.2019 | 11:18
  7
Dôvodom je článok „Klin židov medzi Slovanmi“, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých títo vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) obžalobu za extrémistické trestné činy na šéfredaktora časopisu Zem a Vek - Tibora Eliota R. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 17. októbra obžalobu na Špecializovaný trestný súd na T. E. R. obvineného zo zločinu rozširovania extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečinu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti," objasnila hovorkyňa.

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil v časopise článok s názvom „Klin židov medzi Slovanmi“, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých títo vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

"Uvedené historické citáty využil tak, že čitateľovi časopisu v danom článku predložil tvrdenia, že aj v súčasnej dobe sú pôvodom zlej spoločenskej situácie zásahy židovskej komunity, ktorá rozvracia súčasnú spoločnosť a uvedenými tvrdeniami vyvoláva nenávisť a potrebu zásahu voči židovskej komunite v Slovenskej republike. Pritom citovaný článok v časopise Zem a Vek je distribuovaný a predávaný na území SR a voľne zakúpiteľný v bežnom náklade ľubovoľnými osobami," dodala ďalej Tökölyová.

Podľa jej slov tým Tibor Eliot R. uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály, a spáchal taký čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, alebo pre ich náboženské vyznanie. Zároveň verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, náboženské vyznanie.

Inkvizičný spis: výpoveď svedka Sibylu a vyšetrovateľ Sivko

V dokumentácii je výpoveď svedka Pavla Sibylu, ktorý 15. mája 2017 podal na Rostasa trestné oznámenie. Sibyla je bývalý riaditeľ Odboru vnútornej politiky Kancelárie vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku. V súčasnosti je členom liberálneho hnutia Progresívne Slovensko. Na výsluchu ako dôvody svojho podania okrem iného uvádza: „V minulosti boli v časopise už prezentované články o židovstve a sionizme, a to v negatívnom svetle, ale podrobnosti neviem povedať, pretože som tie články nečítal.“ Na inom mieste vypovedá, že v inom čísle „bola rozobraná problematika neziskových organizácií, pričom v tejto súvislosti bola spomenutá aj osoba Georga Sorosa, kde sa narážalo na jeho židovský pôvod a to opäť v negatívnom zmysle.“

Vo svojom v trestnom oznámení uviedol, že Rostas sa snaží v čitateľovi vyvolať dojem, že išlo o názory prevažujúce a bežné medzi slovenskou inteligenciou 19. a začiatku 20. storočia. „K citátom autor nepridáva nijaký komentár, naopak, z kontextu článku je zrejmé, že sa s nimi stotožňuje,“ sťažuje sa Sibyla.

Ďalej pokračuje: „citácie v článku sú vecne správne… v čom je článok zavádzajúci a nebezpečný z môjho pohľadu, že pri tých citáciách chýba odpoveď, prečo sa ten či onen dejateľ vyjadril.“

Na základe týchto a podobných vyjadrení svedka Sibylu kpt. Martin Sivko pribral znalcov Miloslava Szabó a Janu Plichtovú. Tá okrem iného v posudku uviedla: „Fakt, že sa autor zaoberá židovskou otázkou a nezmieňuje sa o tom, že väčšina židovského obyvateľstva holokaust neprežila, dokazuje, že holokaust popiera.“

Vyšetrovateľ Sivko v tejto záležitosti nakoniec dospel k záveru, že Rostas „prekrúca historické fakty“ a „citovaním štúrovcov skrýva fakt, že čerpá podnety z cudzích, predovšetkým extrémistických ruských zdrojov.“

Reakcia Tibora Rostasa spred dvoch rokov

“Vstúpili sme do absurdnej éry, v ktorej citovať najväčších velikánov ducha národa je dôvodom trestného stíhania. Boli to práve štúrovci ale aj celé generácie slovenskej inteligencie, ktoré sa nebáli kriticky vystupovať proti útlaku Slovákov a Slovanov. Vôbec nejde iba o to, z akej strany bol tento útlak vedený, ale o to, že tieto nátlakové formy stále pretrvávajú – a to je pointa tohto článku,” reagoval na trestné stíhanie Tibor Eliot Rostas ešte v roku 2017. Celú záležitosť vtedy označil za „koordinované úsilie o naše umlčanie a zastrašovanie.“

 “Zámerom ľudí pochádzajúcich najčastejšie z prostredia niektorých mimovládnych organizácií, ktoré otvorene a oprávnene kritizujeme, je diskreditovať časopis, jeho tvorcov a čitateľov vystaviť obavám zo šírenia extrémistického materiálu. Tentoraz sa na takýto skutok podujal Pavel Sibyla, ocenený Nadáciou Georgea Sorosa a bývalý poradca prezidenta Kisku, o ktorého právoplatných rozsudkoch priniesol časopis ZEM & VEK informácie v článku s názvom Padlý anjel Kiska.

Naše poslanie a povinnosť voči nám všetkým, slobodne zmýšľajúcim ľuďom, je hľadať pravdu a lepšie riešenia aké nám ponúka súčasný systém v morálnom a ekonomickom rozklade. Všetky takéto snahy budú pribúdať a verte, že spolu s nimi budú obmedzované aj základné občianske práva a slobody nás všetkých.

Náš slobodný a tolerantný duch by nikdy nedopustil šírenie akejkoľvek nenávisti, extrémizmu či fašizmu. Práve naopak – k našim názorom volajúcim po slobode a ukončení teroru všade vo svete sa ako ZEM & VEK pozitívni pridávajú ľudia všetkých farieb pleti a náboženského vyznania – černoch, Róm či židovský rabín. Jeden z nich – rabín Michael Dov Weismandel je v našej Sieni slávy ceny PROMETHEUS In Memoriam,” uviedol vtedy Tibor Rostas.

Sibyla, Eset a Progresívne Slovensko

Pripomíname, že Pavel Sibyla je bývalým šéfom nadácie Zastavme korupciu, ktorú založila IT spoločnosť Eset. V septembri roku 2018 sa stal členom liberálneho hnutia Progresívne Slovensko, ktoré taktiež financuje Eset.

“Pavel je odborník na korupciu, čo je vážny problém v našej krajine. Som veľmi rád, že sa pridáva do Progresívneho Slovenska a tak dopĺňa zostavu profesionálov v našom hnutí.” uviedol vtedajší predseda PS Ivan Štefunko.

Na tlačovej konferencii vystúpil aj terajší šéf Progresívneho Slovenska Michal Truban: “Na Slovensku potrebujeme do politiky zapojiť čo najviac čestných ľudí a spraviť opäť z politiky miesto, kde sa rozoberajú riešenia a nie je to zápas populistov.”

“Nie som spokojný, ako je spravovaná naša krajina. Politici sa však tvária, že všetko je v poriadku. Nechcem sa tomu ďalej prizerať, chcem ich vymeniť.” uviedol Sibyla ako dôvod prečo sa rozhodol vstúpiť do politiky.

Progresívne Slovensko a jeho program Bod zlomu ako hrozba pre demokraciu?

Doc. JUDr. Branislav Fábry nedávno vo svojom článku analyzoval volebný program Koalície Progresívne Slovensko/Spolu pod názvom Bod zlomu:

“V programe sa objavuje jeden zásadný rušivý moment: je to snaha hľadať vnútorného nepriateľa, ktorý by mal ospravedlniť obmedzovanie základných práv pre ľudí s nepohodlnými názormi. Navrhujú sa tiež formy masívnej propagandy, aké sme od roku 1989 nepoznali. Takže napriek tomu, že v programe PS/Spolu sa vyhlasuje viacero zaujímavých bodov, program predstavuje hrozbu pre demokraciu na Slovensku.Najviac nebezpečných formulácii sa nachádza v kapitole „Hybridné hrozby a dezinformácie“, ale tie nechýbajú ani v ďalších kapitolách, napr. „Ľudské práva a občianska spoločnosť“,” uviedol Fábry.

“V prípade Jakuba Godu (blogera Denníka N spolumajiteľom je IT spoločnosť ESET - pozn. IV), ďalšieho spoluautora časti o hybridných hrozbách a dezinformáciách v programe PS/Spolu sa zasa obávam jeho snahy obmedzovať ústavné právo na šírenie informácií. Je známy tým, že inicioval stiahnutie nepohodlných časopisov z obchodných reťazcov a takisto kritizoval súkromné kníhkupectvo za to, že urobilo prezentáciu knihy Š. Harabina, pri ktorej sa zamestnankyne vyfotili s daným sudcom,” dodáva Fábry.

Fanúšik Čaputovej, Sorosa a slušného Slovenska by chcel strieľať národne orientovaných ľudí

Otázkou je akým spôsobom koná prokurátor a polícia v prípade študenta bratislavského gymnázia, ktorý na minimálne dvoch vlastenecky orientovaných facebookových skupinách uverejňoval nenávistné statusy namierené proti jej členom a všeobecne pronárodne orientovaným Slovákom.

Študent protestanského Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa Emil Hodál v skupine “Volíme pronárodných kandidátov za prezidenta” uverejnil po víťazstve Zuzany Čaputovej v prvom kole prezidentských volieb nasledujúce slová, adresované členom skupiny:

“Tak Čaputová vyhrala a prvé, čo spraví, je, že zatočí s opicami a antisemitmi, ako ste vy. Členov tejto skupiny máme označených a budete prví, ktorých budeme strieľať. Nech žije EÚ! Nech žije Zuzana! Nech skape slovenská štátnosť a samostatnosť!!”

“Ja neverím tomu, akí hlúpi a nevzdelaní sú ľudia v tejto skupine. Nič neviete, ste neúspešní, a tak za svoje smutné životy viníte Ameriku, EÚ, mimovládky, aktérov, ktorí sa vaše životy snažia zlepšovať. Žijete v dierach, obliekate sa ako opice a jete veci, ktoré my bohatí dávame prasatám. Tak sa všetci radšej zabite, aby vaše hlúpe deti nemuseli robiť hanbu slušným a vzdelaným ľuďom. Za to, že žijete životy, ktoré sú horšie ako smrť, si môžete len vy sami. Vďaka Sorosovi a Denníku N má moja rodina super život, tak sa v mimovládkych zamestnajte aj vy!!!” napísal predčasom s neuveriteľnou dávkou arogancie Hodál v jednom zo svojich príspevkov v skupine “Slovenský národ, spamätaj sa“.

Riaditeľ gymnázia C. S. Lewisa Dušan Jaura je manželom podpredsedníčky ultraliberálnej strany Progresívne Slovensko Zory Jaurovej. Na svojom profile na sociálnej sieti pravidelne informuje o ideologicky zameraných akciách, ktoré škola organizuje. Nedávno mali žiaci možnosť dikskutovať s politickými aktivistami Jurajom Smatanom a Marianom Jaslovským a adminmi morbídno-nihilistickej stránky Zomri.

Polícia Slovenskej republiky v marci oznámila, že na základe podnetov veľkého množstva občanov sa začala prípadom zaoberať, doteraz však voči Hodálovi nepadlo žiadne obvinenie za šírenie nenávisti voči inému názoru a presvedčeniu.

Názor si na základe pospájania súvislostí a ďalších kontextov môžete urobiť sami.

 

Prečítajte si články súvisiace s tematikou a genézu kauzy „Klin židov medzi Slovanmi“:

Inkvizičný spis: výpoveď svedka Sibylu
Sibyla, Szabó, Plichtová, Sivko: čaká vás súd
Plichtová verzus Rostas
Bratislavská kaviareň v hľadáčiku NAKA a nezákonný prešľap v obvinení Rostasa
Prokurátor zrušil uznesenie NAKA voči Rostasovi
Svedecká vypoveď Sibylu pre NAKA a Rostasove otázky


Zdroj: ta3.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti