Prokurátor Kysel musí vysvetliť, prečo poslal Lučanského do prešovskej väznice dvakrát. Blaha hovorí o neľudskom správaní vyšetrovateľa

07.01.2021 | 10:23
  8
Čo viedlo generála Lučanského k tomu, aby si siahol na život a ako je možné, že prokurátor Peter Kysel, ktorý dozoroval generálov prípad, po prvom incidente neprehodnotil dôvodnosť väzby?

Ak vládna propaganda a servilné médiá tvrdia, že o smrti generála Lučanského sa na sociálnych sieťach šíria falošné správy, zabúdajú na podstatný fakt: pôvodcami všetkých konšpirácií sú ministri Matovičovho režimu a novinári, pretože zastierajú realitu.

Kľúčovým faktom prípadu je okolnosť, že po prvom úraze, incidente – či akokoľvek to nazveme – bol Milan Lučanský nielen operovaný, ale strávil určitý čas aj na psychiatrickom oddelení. Z toho takmer s istotou vyplýva, že bývalý policajný prezident sa pokúsil o samovraždu už počiatkom decembra 2020. Napokon, veľmi správne na to upozorňuje aj bývalý sudca Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin.

Vychádzajúc z tohto predpokladu je namieste položiť si a zodpovedať dve kľúčové otázky.

Čo viedlo generála Lučanského k tomu, aby si siahol na život?

Ako je možné, že prokurátor Peter Kysel, ktorý dozoroval generálov prípad, po prvom incidente neprehodnotil dôvodnosť väzby?

Odpoveď na prvú otázku je veľmi zložitá. Vžiť sa do mysle človeka, čo si siahol na život, je takmer nemožné. Nebudeme však ďaleko od pravdy, ak vyslovíme predpoklad, že na psychiku generála Lučanského museli mať negatívny vplyv neľudské podmienky takzvanej kolúznej väzby. Bol úplne odstrihnutý od styku s rodinou, orgány mu komplikovali kontakt s advokátom a v dôsledku vládnej propagandy aj mediálneho lynču bol vystavovaný nedôstojnému ponižovaniu. Politici a médiá nerešpektovali generálove zákonné práva, akým je napríklad prezumpcia neviny. Policajt, ktorý poslal do žalára mafiána a masového vraha Mikuláša Černáka, musel znášať takéto ponižovanie a nerešpektovanie základných práv mimoriadne ťažko.

Ešte vážnejšia je skutočnosť, že prokurátor Kysel nezasiahol hneď po prvom incidente. Naopak, umožnil, aby bol Lučanský nanovo internovaný v prešovskej izolácii. Namiesto toho, aby bývalého policajného prezidenta stíhal na slobode, hoc aj s elektronickým monitorovaním pohybu, vystavil ho rovnakým podmienkam, aké viedli k prvému incidentu. Ak sa prokurátor bál reakcie vládnej propagandy a servilných médií, mohol generál ostať pod dozorom lekárov niektorej z väzenských nemocníc. Nič z toho neurobil a ostatné je história.

V prípade Milana Lučanského neodpustiteľne zlyhali úrady. Na prvom mieste prokurátor Peter Kysel. Keby tieto fakty nezastierali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister vnútra Roman Mikulec a provládne médiá, nevznikali by ani konšpirácie. Ak chce štát zamedziť ich šíreniu, generálny prokurátor Maroš Žilinka musí zabezpečiť nielen dôkladné vyšetrenie smrti generála, ale aj preveriť postup kolegu Kysela.

Nie súd, ale prokurátor rozhoduje, do akého ústavu na výkon väzby bude umiestnená stíhaná osoba. Lučanského do Prešova poslal dozorujúci prokurátor Kysel. Dvakrát.

Dokument, ktorý podľa Blahu usvedčuje vyšetrovateľa z neľudského konania

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) hovorí vo svojom statuse na sociálnej sieti o surovostiach a politických väzňoch:

Minister vnútra je usvedčený z klamstva. Toľká zbytočná krutosť voči väznenému generálovi - nedopriali mu ani kontakt s rodinou! Je to čierne na bielom!

Druhého januára vyhlásil minister Roman Mikulec z OĽaNO toto: "Vyšetrovateľ žiadnym spôsobom neobmedzoval styk obvineného s rodinnými príslušníkmi." Bohapusto klamal!

Ako si všimol podpredseda Smeru Erik Kaliňák, zverejnené dokumenty o väzbe Milana Lučanského jasne dokazujú, že generál sa po návrate z nemocnice dožadoval, aby mohol telefonovať s manželkou.

A viete, aká bola odpoveď vyšetrovateľa? Spravil jeden pohyb perom. Začiarkol, že nesúhlasí. Bez dôvodu, bez argumentu. Zversky a arogantne. Lebo môže. Máš možnosť prejaviť krutosť a surovosť a urobíš to. Len tak.

Pozrite si tento dokument, ktorý usvedčuje vyšetrovateľa s neľudského správania sa:

A pýtajme sa spolu:

Prečo minister Mikulec klame?
Prečo nemohol Milan Lučanský povedať manželke pravdu o svojom zranení?
Prečo takto surovo zaobchádzajú s politickými väzňami?
Prečo bol obmedzený kontakt generála Lučanského s rodinou?
Prečo mu nedoručili ani obrázok od dcérky?
Prečo ho takto neľudsky mučili?

Opakujem, generál bol nevinný človek. Žiaden súd ho neodsúdil, bol iba obeťou ohovárania zo strany priznaných zločincov. Bol nenávidený Mikulášom Černákom, mafiánom, ktorý túžil po pomste - volil Matoviča a potom dostal to, po čom túžil.

Milan Lučanský bol predmetom politických útokov na objednávku Igora Matoviča, ktorý politické čistky podľa vlastného člena vlády organizuje. Utrpel zranenia, ktoré sa dodnes nevysvetlili. A zomrel spôsobom, ktorý vláda nevie dôveryhodne vysvetliť.

Tento dokument dokazuje neuveriteľnú krutosť štátu pri zaobchádzaní s policajným hrdinom. Dokazuje klamstvá vlády. A dokazuje, že okrem ministerky spravodlivosti Kolíkovej by mal okamžite odstúpiť aj minister vnútra Roman Mikulec.

Po celom Slovensku rastie hnutie, ktoré volá po spravodlivosti. Všetci za Milana, alebo All for Milan. Hnutie, ktoré má už Matoviča a jeho fašistickej vlády plné zuby. Hnutie, ktoré si váži hrdinov a opovrhuje mafiánmi. Hnutie, ktoré odmieta politické čistky a surovosť štátu. Hnutie, ktorému silno držím palce.

Chcú tak veľa, keď odmietajú klamstvá vlády? Chcú príliš, keď žiadajú vysvetliť, prečo nemohol generál Lučanský telefonovať s rodinou? Chcú príliš, keď sa pýtajú, prečo generálovi nedoručili ani len obrázok, ktorý mu z lásky nakreslila dcérka?

Čítam na sieti, že na pohreb Milana Lučanského do Štrby sa v piatok chystá mnoho ľudí. Chcú prejaviť to, čo nedokázal štát - úctu a ľudskosť. Tí, ktorí ísť nemôžu, v ten deň na balkóne zapália sviečku. Za hrdinu, ktorý nás zbavil černákovskej mafie.

Ak máte malé deti, nech nakreslia obrázok statočného policajta - detský obrázok, ktorý jednému dobrému otcovi nebol dopriaty. Bude to ten najkrajší prejav úcty. A symbol, toho že ľudskosť nakoniec nad matovičovskou krutosťou musí zvíťaziť.

Zdroj: hlavnydennik.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti