Primátori a starostovia nechápu, že napriek opakovanému testovaniu a pozitivite 0,28% je Nitriansky okres v čiernej farbe

23.02.2021 | 19:57
  11
Predstavitelia miest a obcí z Nitrianskeho kraja zároveň pripomenuli, že na pravidelné testovanie nemajú dostatočné kapacity.

Rada Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS opätovne vyzvala kompetentné orgány na pomoc pri testovaní obyvateľov na ochorenie COVID-19. Predstavitelia miest a obcí tak zopakovali svoju výzvu zo začiatku februára, v ktorej upozornili, že úlohou miestnej samosprávy nie je zabezpečovanie zdravotnej služby. Zároveň pripomenuli, že na pravidelné testovanie nemajú dostatočné kapacity.

Podľa rady nitrianskeho združenia ZMOS na výzvu nikto zo štátnych orgánov nereagoval. „S výnimkou prísľubu zo strany Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktorý sa zatiaľ neplní, zostala žiadosť bez reakcie zo strany štátu. Z kancelárie Úradu Vlády SR prišla po dvoch týždňoch informácia, že žiadosť smeruje k úradníkovi na ministerstvo vnútra. Rada Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS preto opakovane vyzýva kompetentné orgány na pomoc obciam a mestám pri zabezpečení úkonov nevyhnutne súvisiacich so zdravím a životmi občanov Slovenskej republiky,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Primátorom a starostom sa nepáči, že aj napriek opakovanému testovaniu je Nitriansky okres v čiernej farbe. „Výsledky po piatich kolách testovania vykazujú pozitivitu 0,28 percenta, no okres je stále evidovaný ako takzvaný čierny región. Prikláňame sa k názoru odbornej verejnosti i viacerých predstaviteľov štátu, ktorí jasne deklarujú, že sústavné celoplošné testovanie bez adekvátnych výsledkov je iba experimentom na občanoch s obrovskou finančnou, materiálnou a personálnou záťažou pre obce i samotný štátny rozpočet. Vnímame, že podobné stanoviská zastávajú mestá a obce naprieč celým Slovenskom,“ konštatuje sa v stanovisku.

Predstavitelia regionálneho združenia preto opakovane vyzvali kompetentné orgány na pomoc obciam a mestám pri testovaní. „Opätovne zdôrazňujeme, že sme pripravení poskytnúť nevyhnutnú mieru súčinnosti, obce však nemôžu mrhať zdrojmi svojich občanov na suplovanie povinností štátu a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ konštatuje sa vo vyhlásení regionálneho združenia ZMOS.

Zdroj: info.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti