Prieskum Globsec: Slováci veria najviac Rusku, nedôverujú vláde, médiám a neveria počtom úmrtí na COVID-19

04.06.2021 | 10:55
  22
Na Slovensku najviac dôverujeme Rusku, oveľa viac ako USA a tiež najviac spomedzi všetkých krajín strednej Európy.

V strednej Európe nikto neverí Rusku viac ako Slováci. Zároveň si nikde inde toľko ľudí nemyslí, že ich vláda pandémiu nezvládla. A viac ako polovica obyvateľov vidí Slovensko medzi východom a západom.

Slováci za strategického partnera oveľa viac považujú Rusko ako USA, z regiónu strednej Európy dokonca Rusku veria najviac.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Globsec Trends 2021. Uskutočnili ho v marci celkovo v desiatich krajinách strednej, juhovýchodnej a východnej Európy vrátane Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska či Rumunska.

Slováci veria Rusom

Respondentov sa pýtali na dôveru k svetovým lídrom či k veľmociam. Na Slovensku pritom najviac dôverujeme Rusku, oveľa viac ako USA a tiež najviac spomedzi všetkých krajín strednej Európy.

Nikde inde v strednej Európe nepovažuje Rusko za strategického partnera taká veľká časť obyvateľov, ako na Slovensku.

Rusko považuje za najdôležitejšieho strategického partnera až 47 percent Slovákov, USA len 17 percent. Spoločne s Bulharskom sa na Slovensku potvrdil najsilnejší proruský sentiment v rámci celej EÚ.

Vláda nezvláda pandémiu a neveríme jej

Globsec sa respondentov v desiatich krajinách pýtal aj na ich postoj k pandémii. Na Slovensku si až 75 percent ľudí myslí, že ju nezvládame, čo je opäť najviac spomedzi štátov strednej a východnej Európy. Len štvrtina Slovákov tvrdí, že ju zvládame.

Podľa prieskumu 54 percent respondentov v priemere nedôveruje svojim národným vládam. Najvyššia nedôvera k vláde bola v Rumunsku 68 percent. Nasledujú Česko a Slovensko, kde vládam nedôveruje 66 percent obyvateľov.

Most medzi východom a vzpadom

Korčoka a podobných prozápadných fanatikov určite nepoteší, že viac ako 50 percent slovenskej populácie preferuje geopolitické umiestnenie Slovenska medzi východom a západom. Zo všetkých krajín má západné smerovanie krajiny najmenšiu podporu práve na Slovensku.

Opäť sa teda potvrdilo, že Slováci chcú byť mostom medzi východom a západom. Slovensko na to má všetky predpoklady.

Naplánovaná pandémia

Až 46 percent opýtaných si myslí, že na COVID v skutočnosti umrelo menej ľudí, ako uvádzajú oficiálne čísla. O niečo viac je to už len v Rumunsku, kde oficiálnych číslam úmrtí neverí 47 percent.

Spomedzi opýtaných 29 percent Slovákov je presvedčených, že pandémia COVID-19 bola naplánovaná operácia elít na ovládanie populácie.

Nedôvera v médiá narástla

V súčte až 60 percent respondentov na Slovensku skôr nedôveruje alebo vôbec nedôveruje médiám hlavného prúdu. Toto číslo vzrástlo za rok o 10 percentuálnych bodov.

Nedôvera sa počítala ako percento respondentov, ktorí odpovedali na otázku „Nakoľko osobne dôverujete alebo nedôverujete mainstreamovým médiám vo vašej krajine?“ S možnosťami na odpoveď (a) skôr nedôverujem alebo (b) úplne nedôverujem.

Nemecko najdôveryhodnejší zahraničný partner

Nemecko je pre Slovensko najdôveryhodnejší zahraničný partner a podpora členstva SR v NATO sa od roku 2018 zvýšila o 13 percent. Vyplýva to z výsledkov prieskumu GLOBSEC Trends 2021.

Analytik organizácie Daniel Milo poukázal na rozdiely medzi jednotlivými krajinami z prieskumu v súvislosti s vnímaním strategických partnerov.

"Nemecko je pre Slovensko stále výrazne najdôveryhodnejší strategický partner," povedal Milo a pripomenul členstvo v EÚ a previazanosť SR s Nemeckom v oblasti hospodárstva. Nemecko za najdôležitejšieho strategického partnera označilo 64 percent respondentov v SR a 54 percent v regióne strednej a východnej Európy.

Milo poukázal aj na vnímanie NATO. "Od roku 2018 podpora NATO na SR narástla o 13 percent a miera tých, ktorí by v prípadnom referende hlasovali za vystúpenie z NATO, zase klesá," povedal.

56 percent Slovákov vníma pozitívne Putina a 55 percent Bidena

Amerického prezidenta Joea Bidena v regióne strednej a východnej Európy pozitívne vníma 53 percent opýtaných, vyplýva z prieskumu. Ruský prezident Vladimir Putin má v tejto oblasti 35-percentnú podporu.

Na Slovensku Bidena pozitívne vníma 55 percent respondentov a Putina 56 percent. To je podľa Mila "zásadné zistenie" v porovnaní s "negatívnymi náladami" voči bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Pripomenul, že Trumpa v roku 2018 pozitívne vnímalo len 16 percent.

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú v tomto regióne pozitívne vníma 62 percent respondentov, na Slovensku je to 56 percent. V prípade francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona to je 54 percent v regióne a 68 percent v SR.

Francúzsko ako strategického partnera podľa Dominiky Hajdu, analytičky GLOBSEC-u, vníma 23 percent obyvateľov SR.

Celkom 50 percent respondentov si myslí, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj nemal byť po návrate do Ruska poslaný do väzenia. Naopak, 26 percent tento krok Ruska schvaľuje.

Na SR približne každý piaty (19 percent) súhlasí s tým, že čínsky režim by mohol byť inšpiráciou. Celkovo s tým v regióne súhlasí približne 11 percent respondentov, pripomenula Hajdu.

Celkom 65 percent ľudí na Slovensku si myslí, že ľudské práva v Číne sú systematicky porušované, uvádza sa v prieskume. Čínu však za hrozbu považuje len 23 percent respondentov.

"Každý ôsmy Stredoeurópan si myslí, že demokracia ako systém založený na rovnosti, ľudských právach, slobodách a rovnosti je pre ich krajinu dobrý," povedala výskumná pracovníčka v GLOBSEC-u Katarína Klingová. Upozornila však na rozdiel vo vnímaní pojmov demokracia a liberálna demokracia.

Zdroj: hlavnydennik.sk / postoj.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti