Pri talianskom pobreží uviazol čln s 51 migrantmi, ktorý riadili dvaja Rusi

11.01.2019 | 10:48
  0
Frekvencia vylodení migrantov v Taliansku prudko poklesla po uzavretí príslušných dohôd s Líbyou a rozhodnutí talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho zakázať záchranným lodiam mimovládok používanie prístavov.

Na pobrežie juhotalianskeho regiónu Kalábria sa dostalo vo štvrtok 51 migrantov z člna, ktorý predtým uviazol na plytčine. Podľa údajov talianskeho ministerstva vnútra ide o prvú skupinu, ktorá sa doplavila do tejto krajiny od začiatku nového roka, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na talianske médiá.

Najnovšie vylodenie migrantov hlásili z plážového strediska Torre Melissa v provincii Crotone. Agentúra ANSA vo svojej správe uviedla, že skupine pomohli miestni obyvatelia a dvaja príslušníci Finančnej stráže, ktorí zachránili z uviaznutého člna dieťa a jeho matku. V súvislosti s týmto prípadom bol nahlásený i jeden nezvestný migrant.

Podľa ANSA následne zadržali dvoch Rusov, ktorí sú podozriví, že kormidlovali spomínaný čln, a obvinili ich z napomáhania nezákonnej migrácii. Dvojica skončila v rukách polície po tom, ako sa ubytovala v jednom z hotelov.

Frekvencia vylodení migrantov v Taliansku prudko poklesla po uzavretí príslušných dohôd s Líbyou a rozhodnutí talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho zakázať záchranným lodiam charitatívnych organizácií používanie prístavov. Počas prvých desiatich dní roka 2017 prišlo do Talianska 729 migrantov, o rok neskôr ich bolo 577.

Napätie v talianskej vládnej koalícii medzitým vyvolalo rozhodnutie premiéra Giuseppeho Conteho pristúpiť na dohodu o prerozdelení 49 migrantov, zachránených ešte v decembri v Stredozemnom mori mimovládnymi organizáciami, ktorí sa tak mohli nakoniec vylodiť na Malte. Pre Salviniho, stojaceho na čele protiprisťahovaleckej Ligy Severu, ide o zriedkavú politickú porážku, uviedla DPA.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti