Při pádu vrtulníku na Aljašce zemřel miliardář Petr Kellner. Havárii nepřežilo celkem pět lidí

29.03.2021 | 08:48
  30
Petr Kellner byl podle magazínu Forbes nejbohatším Čechem. Skupina PPF nedávno koupila televizi Nova a spadají pod ní i další firmy - například Home Credit, Air Bank, Moneta nebo O2. 

Při sobotním pádu vrtulníku na Aljašce zemřel český miliardář a podnikatel Petr Kellner. Radiožurnálu informaci potvrdila mluvčí PPF Jitka Tkadlecová. Kellnera jako oběť identifikovala aljašská policie. Při havárii zahynulo celkem pět lidí.

Vrtulník podle AP přepravoval hosty z chaty Tordrillo Mountain Lodge do hor za účelen helliskiingu, kdy helikoptéra vysadí lyžaře na vrcholku s neupraveným sněhem. Na místě zemřeli i tři Američané - dvaapadesátiletý Gregory Harms z Colorada, třiatřicetiletý pilot Zachary Russell a osmatřicetiletý průvodce Sean McManamy, oba z Aljašky. Pátou obětí je padesátiletý Benjamin Larochaix, kterého aljašské úřady ve zprávě označily za českého občana. Nehodu přežil jeden člověk, který byl s vážnými zraněními převezen do nemocnice v Anchorage.

K pádu stroje stroje Airbus AS350B3 patřícího společnosti Soloy Helicopters došlo za zatím neznámých okolností v sobotu večer poblíž ledovce Knick, který se nachází přibližně 80 kilometrů východně od města Anchorage, doplnily úřady. Záchranáři byli k místu havárie přivolání v sobotu 22.00 místního času, těla vyprostili v neděli ráno. Nad místem krátce platila i letecká omezení.

Předpokládá se, že se skupina chtěla v oblasti věnovat heliskiingu, tedy lyžování, při němž jsou sportovci vysazeni z vrtulníku. Podle The New York Times jsou podobné výpravy za adrenalinovým lyžováním v nedotčené přírodě spojené se značným rizikem, ale i vysokými cenami.

Chata, která vrtulník pro Kellnerův let najala, nabízí týdenní pobyty za 15 tisíc dolarů plus služby vrtulníku. V prohlášení vydaném v neděli večer její majitelé vyjádřili nad nehodou lítost. „Za 17 let, co tyto akce provozujeme, jde o první podobnou událost,“ uvedli s tím, že Kellner byl jejich častým hostem a přítelem.

Petr Kellner byl podle magazínu Forbes nejbohatším Čechem. Skupina PPF nedávno koupila televizi Nova a spadají pod ní i další firmy - například Home Credit, Air Bank, Moneta nebo O2. Bylo mu 56 let.

Vedení Tordrillo Mountain Lodge k havárii pro agenturu AP uvedlo, že „je to poprvé za 17 let, kdy musí čelit takto závažné události“. „Pro naše zaměstnance, komunitu, ve které pracujeme, a rodiny pozůstalých je to devastující zpráva,“ uvedl resort.

Úmrtí podnikatele potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Pohřeb se bude konat v úzkém rodinném kruhu. Mluvčí zároveň požádala, aby všichni respektovali soukromí Kellnerovy rodiny.

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ uvedla Tkadlecová.

Kellner kúpil v roku 2019 mediálnu spoločnosť CME vlastniacu Markízu aj Novu

Český podnikateľ Petr Kellner prevzal na jeseň roku 2019 mediálnu spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá pôsobí v strednej a východnej Európe a prevádzkuje 30 televíznych staníc, medzi nimi aj televíziu Markíza či českú Novu. Kellnerova PPF Group podpísala dohodu s CME prostredníctvom svojich dcérskych spoločností. Transakcia bola v hodnote približne 2,1 miliardy USD. TASR o kontrakte informovali zo spoločností PPF a CME.

Podmienkou dokončenia transakcie je podľa PPF získanie súhlasu akcionárov spoločnosti CME, Európskej komisie a národných regulátorov v niektorých z krajín, kde CME pôsobí.

"Nákupom spoločnosti CME, respektíve jej mediálnych aktivít v piatich európskych krajinách, sledujeme predovšetkým cieľ doplniť náš telekomunikačný biznis v strednej a východnej Európe," vyhlásil Kellner. Tvrdí, že chcú využiť synergie medzi tvorbou mediálneho obsahu a jeho distribúciou. "Našim motívom je teda predovšetkým rozvíjanie telekomunikačného a mediálneho biznisu," deklaruje.

CME považuje za dobre fungujúcu spoločnosť a po jej prevzatí neplánuje PPF žiadne "unáhlené zásahy" do jej fungovania. "Financovanie transakcie vo výške 1,150 miliardy eur bolo upísané bankami BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit," spresnila PPF.

CME bola s kupcom spokojná

Predseda predstavenstva CME John Billock uviedol, že špeciálny výbor predstavenstva spolu s poradcami vykonal rozsiahly prieskum alternatív, ktorý zahŕňal rokovania s významným počtom možných strategických partnerov a finančných skupín. "Toto oznámenie dnes opätovne potvrdzuje náš záväzok priniesť hodnotu všetkým akcionárom," vyhlásil.

Výkonní riaditelia CME Michael Del Nin a Christoph Mainusch povedali, že táto transakcia je pre ich akcionárov "tým správnym a uspokojujúcim vyústením" jedného z najúspešnejších obratov v podnikaní poprednej mediálnej spoločnosti v rámci nedávnej doby. "Teší nás, že skupina PPF so silnými výsledkami ako prevádzkovateľa podnikateľských aktivít v mnohých odvetviach zdieľa náš pohľad na dôležitosť lokálneho obsahu a jeho schopnosť prilákať k televíznym obrazovkám veľké množstvo divákov," skonštatovali. Túto dohodu jednomyseľne schválila správna rada CME na odporúčanie osobitného výboru rady. Najväčší akcionár CME, AT&T Inc. súhlasil s transakciou.

Kellnera sa ako majiteľa Markízy obával aj jej riaditeľ Settele

Petr Kellner bol jednou z najvplyvnejších osôb nielen česko-slovenského biznisu. Iba v októbri minulého roka bol definitívne potvrdený megaobchod, pri ktorom sa do jeho skupiny PPF zaradili najsledovanejšie televízne stanice na Slovensku a v Česku Markíza a Nova.

Práve predaj Markízy spôsobil priamo vo vedení slovenského televízneho lídra napätie.

V čase oficiálneho spečatenia enormného mediálneho obchodu sa v zákulisí hovorilo o neistých stoličkách na najvyšších pozíciách v Markíze.

Ešte vlani v októbri týždenník Plus 7 dní uviedol, že v hre by mal byť aj zlatý padák pre šéfa Markízy Matthiasa Setteleho. Iba krátko pred tým pritom vydal priamo na portáli Televíznych novín šéf Markízy rozhovor, v ktorom vyhlásil, že má záujem na čele televízie naďalej zotrvať a nemá dôvod odchádzať.

Rovnako v podobnom čase televízia rozposlala brožúru postavenú práve na Settelem a jeho 7 rokoch v Markíze, ktorá bola okrem iného prierezom úspechov televízie pod jeho vedením.

Markíza tiež v posledných dvoch rokoch ešte zintenzívnila svoju snahu o dominanciu na trhu, či už programovými rozhodnutiami alebo aktivitami v stále dôležitejšom online. Aj pre túto jar vyrazila od marca do plného útoku napriek tomu, že dopyt po televíznej reklame v dôsledku koronarkízy nie je ani v hlavnej sezóne tak silný, ako bežne.

PPF operuje v Európe, Ázii aj Severnej Amerike

Skupina PPF investuje do radu odvetví od finančných služieb cez telekomunikácie, biotechnológie, nehnuteľnosti až po strojárstvo. PPF pôsobí v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Skupina vlastní aktíva vo výške viac ako 45 miliárd eur.

CME pôsobí v oblasti médií a zábavného priemyslu. Patrí k predným spoločnostiam v tomto odbore v piatich krajinách strednej a východnej Európy s celkovou populáciou 45 miliónov ľudí. CME vysiela prostredníctvom 30 televíznych staníc v Bulharsku, Česku, Rumunsku, na Slovensku a v Slovinsku.

Kellnerove portfólio

Mimoriadne silné je jeho portfólio práve v Česku a na Slovensku, keď vlastní napríklad operátora O2, veľký nákupný portál Mall.sk resp. Mall.cz, porovnávač cien Heureka a ďalšie spoločnosti. Rovnako však má skupina rozšírené aktivity aj v Bulharsku, Slovinsku a Bielorusku, kde CME prevádzkovala ďalšie televízne kanály.

Vybrané spoločnosti skupiny PPF: Operátor O2 Slovensko a O2 Czech Republic, Markíza Group, Nova Group, Mall Group (e-shopy Mall.sk, Mall.cz, internetové televízie Mall.tv), porovnávač cien Heureka, Home Credit, Air Bank, ČD – Telematika, mýtny systém CzechToll, dopravné strojárenstvo Škoda Transportation, najväčšia dátová a komunikačná sieť v Českej republike CETIN, PPF Banka a ďalšie

Televízne stanice, ktoré získala skupina podnikateľa Petra Kellnera: CME v súčasnej dobe prevádzkuje 30 televíznych staníc – v Bulharsku (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady a Ring), v Českej republike (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action a Nova Gold), v Rumunsku (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International a PRO TV Chisinau), v Slovenskej republike (TV Markíza, Markíza International, Doma a Dajto) a v Slovinsku (POP TV, Kanal A, Brio, Oto a Kino)

Kellner: Ohrozené sú tradičné hodnoty spoločnosti

Najbohatší Čech Petr Kellner sa vo výročnej správe spoločnosti PPF za rok 2018 vyjadril k stavu spoločnosti, v ktorej uviedol, že sú ohrozené tradičné hodnoty a zároveň varoval pred rovnostárstvom a novodobou ideológiou progresivizmu.

"Dnešná západná spoločnosť, a najmä Európa, je stále viac ovládaná ideológiou individuálneho nárokovania, rovnostárstva a relativizovaním tradičných hodnôt. Novodobé ideológie majú tendenciu obmedzovať slobodu, kreativitu a kritické myslenie,“ píše Kellner v uvodníku výročnej správy skupiny PPF.

Václav Klaus a IVK: jsme velmi bolestně zasaženi zprávou o tragickém úmrtí Petra Kellnera

V jeho osobě odešel nejen nejbohatší Čech a tvůrce velkého byznysového impéria, ale i nejvýraznější symbol úspěchu českého kapitalismu po roce 1989.  Jeho životní příběh byl příkladem využité šance, kterou schopným mladým lidem nabídla ekonomická transformace a privatizace na počátku 90. let.

Petr Kellner dokázal rozvinout svůj počáteční privatizační úspěch do rozměru, který daleko přesáhl hranice naší země. Vybudoval silnou finanční skupinu investující do mnoha oborů a zaměstnávající stovky tisíc lidí v řadě zemí světa. Jeho výjimečné postavení mezi podnikateli nejen v mnoha zemích světa, ale v celém našem regionu, bylo výsledkem jeho tvrdé práce a mimořádného podnikatelského talentu. 

Stále dokázal být sám sebou, nepodlehl výjimečnosti svého postavení, dokázal si uhájit své soukromí a nestal se sebestřednou mediální celebritou. Neprovázely ho žádné skandály a aféry.

Byl příkladem jiným, i pokud jde o společenskou odpovědnost a podporu společensky prospěšných aktivit. Neskrýval své politické názory a vyjadřoval své obavy o směřování naší společnosti. Právě v tomto kontextu jsme vnímali významnou podporu, kterou věnoval vzniku a činnosti Institutu Václava Klause, za kterou jsme mu nestihli dostatečně poděkovat.

Petr Kellner patřil k těm, o nichž můžeme říci, že se zasloužili o naši zemi. Přejeme skupině PPF a jeho spolupracovníkům, aby dokázali jeho zcela mimořádné dílo úspěšně dále rozvíjet. Pozůstalým pak náleží naše upřímná soustrast. 

Václav Klaus a IVK, 29. března 2021

Sorosov Ústav nezávislej žurnalistiky a Hlídací pes sú nešťastní z kúpy CME Kellnerom

Riaditeľ Ústavu nezávislej žurnalistiky Ondřej Neumann v článku pre kontroverzný portál Hlídací pes napísal Desať dôvodov, prečo je kúpa CME zo strany Kellnerovej PPF zlou správou.

Medzi donorov takzvanej „nezávislej“ novinárskej inštitúcie, blízkej verejnoprávnej Českej televízii patrí aj Nadácia otvorenej spoločnosti amerického miliardára Georgea Sorosa, či skupina s názvom „Nadačný fond českých priemyselníkov“.

Viac vo videu novinára a moderátora Českého rozhlasu Luboša Xavera Veselého:

Zdroj: InfoVojna / 24hod.sk

Zdroj: irozhlas.cz / ct24.cz / mediaboom.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti