Prezident Poľska nedovolí očierňovanie svojich spoluobčanov ohľadne holokaustu

30.01.2018 | 12:16
  0
Hlava štátu tak reagovala na výčitky Izraela.

Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že nikdy nedovolí, aby jeho krajina a poľskí občania boli vo všeobecnosti boli „ponižovaní“ prostredníctvom "falošných obvinení“ z údajnej účasti na holokauste.

Duda zdôraznil, že v Poľsku neexistovala inštitucionali­zovaná účasť na holokauste. Priznal však, že niektorí Poliaci vykonali zlé činy, ktoré boli namierené proti židom.

Prezident vo svojom stanovisku zrejme reagoval na pobúrenie Tel Avivu ohľadne poľského zákona, ktorý zavádza trestnú zodpovednosť za výroky obviňujúce Poliakov za ich údajnú spoluúčasť na nacistických zločinoch. Zákon schválený poľským parlamentom 26. januára vyvolal u izraelských predstaviteľov pobúrenie s tým, že autori legislatívy sa snažia prekrúcať historickú pravdu.

Izrael si potom v reakcii predvolal poľského veľvyslanca, aby tak vyjadril odpor proti zneniu zákona, ktorý bol predložený v predvečer Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

Poľský inštitút pamäti národa v súvislosti so zákonom označil zasahovanie Izraelu ako nevhodné. Nová legislatíva neobmedzuje vedecký výskum a slobodu prejavu, ale rieši zámerné skresľovanie dejín, uviedol inštitút vo svojom stanovisku.

Bližšie k uvedenej téme v článku InfoVojny tu.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti