Predseda Európskeho parlamentu chce trestať štáty odmietajúce migrantov

23.08.2018 | 19:06
  0
Antonio Tajani povedal, že bude pokračovať v boji za migračnu solidaritu aj na ďalšom summite EÚ.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani znovu kritizoval krajiny višegrádskej skupiny, kam patrí aj Slovenská republika, za ich neochotu prijímať migrantov z iných krajín EÚ.

Tieto krajiny by podľa Tajaniho mali tiež prevziať zodpovednosť za tento únijný problém, inak budú potrestané. Tajani to vo štvrtok povedal agentúre ANSA v súvislosti s migrantmi na lodi talianskej pobrežnej stráže, ktorá kotví na Sicílii a ktorú talianska vláda odmieta pustiť do krajiny bez sľubu, že jej s nimi únijné štáty pomôžu.

"Keby krajiny EÚ schválili návrh Európskeho parlamentu na reformu dublinského systému, neriešili by sme teraz problém lodi Diciotti," povedal Tajani. "Toto bol kľúč k riešeniu, pretože predpokladal okamžité prerozdelenie migrantov," povedal tiež Tajani.

Vyšehrádske krajiny (Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko) kritizoval za ich neochotu prijímať migrantov na základe únijných kvót. "Solidarita nie je jednosmerná, keď opustili diktatúry, dostali pomoc od Európy, a naďalej ju prijímajú," uviedol Tajani v narážke na krajiny Vyšehradu, ktoré do únie vstúpili po páde komunistických režimov.

Podľa Tajaniho by štáty, ktoré neprijmú zodpovednosť a solidaritu za riešenie migračného problému, mali byť potrestané. Finančné sankcie voči krajinám EÚ, ktoré by odmietali migrantov s preukázaným nárokom na azyl, presadzuje aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Tento rok v júni vyhlásil, že je pre sankcie pre prípad nesolidárnosti a pre to, aby financovanie štrukturálnych fondov bolo podmienené aj týmto vzhľadom.

Tajani agentúre ANSA povedal, že bude pokračovať v boji za migračnu solidaritu aj na ďalšom summite EÚ, neformálná vrcholná schôdzka sa koná 20. septembra vo Viedni, pravidelný summit potom v októbri v Bruseli.

O reforme azylového systému jednajú krajiny EÚ neúspešne už niekoľko rokov. Najspornejšou časťou reformy je práve povinné prerozdeľovanie žiadateľov o azyl v rámci únie, ku ktorému sa stavajú skepticky nielen štáty Vyšehradu, ale napríklad aj Rakúsko, ktoré tento polrok únii predsedá.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti