Pred súd sa postavil vydavateľ časopisu Zem&Vek, ktorého progresívny prokurátor obžaloval z extrémizmu

11.12.2019 | 13:27
  19
Podľa prokurátora Tomáša Honza sa Tibor Eliot Rostas dopustil extrémizmu publikovaním článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017.

Vydavateľ a šéf časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas sa v kauze obžaloby pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovania rasovej nenávisti cíti nevinný. Uviedol to v stredu pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Podľa prokurátora sa skutku dopustil publikovaním článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017. V ňom obžalovaný citoval výroky viacerých slovenských historických osobností na adresu Židov.

„Čitateľovi predložil tvrdenie, že aj v súčasnosti sú príčinou negatívnej situácie zásahy židovskej komunity,“ uviedol pri čítaní obžaloby prokurátor Tomáš Honz.

Za citáty národných dejateľov do basy

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil v časopise článok s názvom „Klin Židov medzi Slovanmi“, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých títo vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

"Uvedené historické citáty využil tak, že čitateľovi časopisu v danom článku predložil tvrdenia, že aj v súčasnej dobe sú pôvodom zlej spoločenskej situácie zásahy židovskej komunity, ktorá rozvracia súčasnú spoločnosť a uvedenými tvrdeniami vyvoláva nenávisť a potrebu zásahu voči židovskej komunite v Slovenskej republike. Pritom citovaný článok v časopise Zem a Vek je distribuovaný a predávaný na území SR a voľne zakúpiteľný v bežnom náklade ľubovoľnými osobami," uviedla koncom októbra v tejto súvislosti hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Podľa jej slov tým Tibor Eliot Rostas uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály, a spáchal taký čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, alebo pre ich náboženské vyznanie. Zároveň verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, náboženské vyznanie.

Obžalobu považuje za česť

Obžalovaný v tejto súvislosti však povedal, že byť obžalovaný za citácie ľudí, po ktorých sú pomenované ulice a mestá, považuje za česť. „Citoval som exaktné citácie a myšlienky,“ povedal s tým, že pri písaní článku vychádzal z knihy Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre, ktorá je voľne dostupná v kníhkupectvách.

Zdôraznil tiež, že nikdy nebolo jeho cieľom navádzať na násilie voči nejakej skupine ľudí. „Vyzýval som k solidarite a vzájomnosti,“ povedal na margo článku. Zároveň uviedol, že pokiaľ ide o Židov vidí medzi nimi pozitívne príklady, napríklad Alberta Einsteina.

V článku Tibor Eliot R. uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský.

„To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti,“ napísal napríklad v článku.

Podporiť ho prišiel Harabin

Pred súdom sa v stredu zároveň čítal posudok historika Miloslava Szabá. Podľa neho obžalovaný obviňuje Židov z rozkladnej činnosti a podobné názory prezentuje ako fakt. Taktiež sa podľa neho odvoláva na „Chazarský mýtus„, teda teóriu, že európski Židia pochádzajú z kmeňa Chazarov. Táto teória podľa neho pochádza z prostredia ruskej krajnej pravice.

Szabó sa pred súdom vyjadroval tiež k vzťahu historických osobností k Židom. Vajanský alebo Kmeť podľa neho boli „chorobní antisemiti„, iní zastávali podobné názory skôr príležitostne. Na otázku prokurátora, či sa dá o jednotlivých skupinách obyvateľstva povedať, či majú len pozitívne alebo negatívne vlastnosti, odpovedal, že všetky skupiny majú pozitíva aj negatíva.

Obhajoba posudok kritizovala s tým, že historik by sa nemal vyjadrovať k ideologickým názorom vyjadreným v článku.

Obžalovaného prišla na súd podporiť aj skupina priaznivcov na čele s lídrom strany Vlasť Štefanom Harabinom. Proces s Tiborom Eliotom Rostasom je podľa neho politický a prokurátor by mal byť stíhaný za zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Navrhuje podmienku

Špecializovaný trestný súd vynesie rozsudok v prípade obžalovaného vydavateľa a šéfa časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostas v pondelok 16. decembra.

Špeciálny prokurátor Tomáš Honz žiada uznať vinu obžalovaného a navrhuje mu podmienečný trest. Jeho konanie hodnotí ako rozoštvávanie rôznych skupín občanov Slovenska.

„Všetci máme historickú skúsenosť, ako to môže dopadnúť,“ uviedol po skončení dnešného pojednávania prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Honz na adresu článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017, pre ktorý je Tibor Eliot Rostas obžalovaný.

„Finančnú pokutu som nenavrhoval,“ dodal. Obžalovaný dnes pred súdom deklaroval svoju nevinu s tým, že pri opísaní článku využil exaktné citácie historických osobností. Zdôraznil tiež, že v článku vyzýval k solidarite a vzájomnosti národov a odmietol akékoľvek výzvy k nenávisti.

Kto je prokurátor Honz

Prokurátor Tomáš Honz stojí aj za obžalobou predsedu Smeru-SD Roberta Fica z extrémizmu. Honzovi sa vo svojom videoblogu venoval predseda parlamentného Výboru pre európske záležitosti a Ficov spolustranník Ľuboš Blaha. Upozornil na jeho spojitosť s mimovládkami a progresivistami.

Ofenzíva progresivistov vyvoláva odpor čoraz väčšej časti mlčiacej väčšiny občanov a spoločnosť dramaticky polarizuje

Analytik Inštitútu Václava Klausa (IVK) Jiří Weigl sa vo svojom nedávnom článku v súvislosti s politickou propagandou progresivistov pýta, čo sa to deje so Západom?

"V poslednej dobe je najúčinnejšia manipulácia progresivistov západnou verejnosťou založená na šírení strachu a pocitu viny ... Tlak tejto modernej ľavicovej ideológie narastá každým dňom a je evidentné, že jej propagátori a hýbatelia nie sú ochotní viesť žiadne vážne diskusie a tolerovať iné názory. Nesúhlas je označený za lož a populizmus, iný názor za fake news, je oslavovaná a zavádzaná cenzúra a potláčaná sloboda slova. Dnes už nestačí vynucovanie obyčajné politickej korektnosti, voči názorovým odporcom už sú bežne používané rôzne formy represie, osobných postihov a zastrašovania," píše Weigl.

"Podpora masovej migrácie predstavuje zásadný útok na národné štáty, ktoré sú prekážkou progresivistického internacionalizmu a globalizmu, feminizmus a podpora homosexuálnych sobášov majú oslabiť a rozložiť rodinu, ako základnú spoločenskú jednotku, a transgenderová ideológia má za cieľ zmeniť základnú ľudskú identitu tak, ako na nej svet doteraz stál. Všetko je postupne dávkované a pretlačované z medzinárodnej úrovne, predovšetkým v rámci OSN a v Európe EÚ, ktorých aparáty pokrokári kompletne ovládli," uvádza ďalej v článku exkancelár bývalého českého prezidenta.

 

Zdroj: SITA / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti