Právny manuál pre rodičov na postup, keď ich škola núti testovať sa a podmieňuje tým prezenčnú výučbu detí

18.12.2020 | 17:09
  9
Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin poskytol právnu radu ohľadne šikovania testovaním na Covid-19.

Právny manuál pre zdravých rodičov na postup, keď ich škola bez právneho titulu núti testovať sa a podmieňuje tým prezenčnú formu štúdia ich zdravých deti:

Vážená pani riaditeľka/ riaditeľ,

Na portáli YZX bol dňa...... uverejnený oznam týkajúci sa znovuotvorenia prezenčnej výučby žiakov II. stupňa ZŠ.

Rodičom dávate na výber z možnosti pretestovania sa s dieťaťom, v prípade záujmu o prezenčnú formu štúdia alebo ostať v distančnej forme.

Chcem Vás dôrazne upozorniť, že každý žiak má podľa Ústavy garantované právo na prezenčnú formu štúdia, ktorá nesmie byť ničím podmieňovaná.

Moja rodina je zdravá a preto sa testovať nechodíme.

Upozorňujem Vás, že takýmto segregovaním detí a rodičov sa bez najmenších pochybnosti dopúšťate minimálne trestného činu Apartheidu a diskriminácie skupiny osôb.

V prípade, že nebude môjmu dieťaťu sprístupnené štúdium v prezenčnej forme s ostatnými spolužiakmi, budem nútený na Vás podať trestné oznámenie.

Prosím Vás preto, aby ste sa nepodieľali na tejto nezákonnosti a nebránili deťom v ich Ústavou garantovaných právach.

Iba pre Vašu informáciu Vám dávam na vedomie znenie trestného činu apartheidu a diskriminácia skupiny osôb podľa § 424a ods. 1, 2 písm. d), f) Trestného zákona:

Kto uplatňuje apartheid alebo rasovú, etnickú, národnostnú alebo náboženskú segregáciu, alebo inú rozsiahlu alebo systematickú diskrimináciu skupiny osôb, a
vystaví ním takú skupinu osôb neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu, alebo za krízovej situácie potrestá sa odňatím slobody na osem rokov až pätnásť rokov.

Vypočujte si podcast Štefana Harabina k tejto téme:

Zdroj: Facebook Štefan Harabin


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti