Pozemkový fond bude riadiť politický nominant OĽaNO, ktorý je absolventom vyučovania náboženstva a nemčiny

27.10.2021 | 10:50
  5
Prebiehajúce výberové konanie vláda odignorovala a nominovala svojho človeka. Má vraj byť zárukou neskorumpovateľnosti.

Budeme vyberať odborníkov cez výberové konania! Hlásalo Matovičovo OĽaNO pred voľbami a tvrdilo, že bude štát riadiť inak ako politickými nomináciami. Nuž, ako sa hovorí, „sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú“. Hoci na miesto šéfa Slovenského pozemkového fondu robilo ministerstvo pôdohospodárstva výberové konania, nakoniec sa jeho šéfom stal politický nominant Ján Marosz. Bývalý bojovník proti korupcii sa na výbere ani nezúčastnil.

Politické rozhodnutie

„SPF je dôležitá inštitúcia, je to takpovediac najbohatšia inštitúcia v krajine. Pri stretnutí s ľuďmi v regiónoch prichádza najviac žiadostí o pomoc vo veci Slovenského pozemkového fondu. Ak ste ako občan niekedy niečo potrebovali vyriešiť s fondom, viete, že to trvá mesiace, niekedy roky. Je nevyhnutné situáciu riešiť a keďže OĽaNO je odhodlané bojovať proti korupcii, bolo prijaté politické rozhodnutie, že do pozície generálneho riaditeľa vymenujeme Jána Marosza,“ šokoval po rokovaní vlády minulý štvrtok minister Samuel Vlčan. Podľa neho je Marosz človek s vysokým morálnym kreditom.

„Má skúsenosti ako manažér z riadenia väčšieho kolektívu. A verím, že bude účinne bojovať proti korupcii. V minulosti to dokázal, keď pomohol odhaliť korupciu na žilinskej pobočke fondu,“ vysvetľuje kvalifikáciu Jána Marosza minister.

Dve výberové konania!

Vláda Marosza vybrala naozaj šokujúco. Agrorezort totiž len začiatkom októbra oznámil, že bude verejné vypočutie kandidátov prihlásených do výberového konania na pozíciu generálneho riaditeľa fondu. A Ján Marosz medzi nimi nebol. Naopak, zúčastnila sa na ňom nedávna šéfka fondu, ktorú odvolala vláda. Mimochodom, predsedom výberovej komisie bol štátny tajomník agrorezortu Milan Kyseľ. Spolu s ním mal šéfa dôležitej inštitúcie vyberať poslanec za Sme rodina Jaroslav Karahuta, rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Klaudia Halászová či zástupca Transparency International Slovensko Peter Demčák. Prvé výberové konanie vyhral advokát Karol Rajnoha. Minister ho však nevymenoval, keď­že Rajnoha kedysi pracoval ako koncipient pre advokátsku kanceláriu, ktorá sa s pozemkovým fondom súdi.

Nezvládli by vraj mediálny tlak!

Komisia nabitá odborníkmi však bola očividne zbytočná. „Už sme nemohli čakať. Situácia v SPF bola kritická. Žiadne ďalšie výberové konania už nebudú,“ povedal minister po vláde a prezradil aj dôvod, že výberové konania síce priniesli konkrétne mená, ale víťazi sa mu nepáčili. „Nebol som úplne presvedčený o tom, ako by zvládli napríklad mediálny tlak, ktorý možno vytvárajú skupiny, ktoré doteraz na kritickej situácii na SPF profitovali.“

Vlčan tvrdí, že dosadený Marosz skúsenosti s riadením má, so Slovenským pozemkovým fondom prišiel do styku len okrajovo. Bol policajným agentom, ktorý usvedčil riaditeľa pobočky z toho, že si od neho vzal tisíceurový úplatok. Na tento prípad nás odkázal aj sám Marosz, keď sme sa ho pýtali na jeho skúsenosti s agendou fondu. „Bol odsúdený ten nominant. A plus som robil projektového manažéra v nemeckej firme a mám skúsenosti s procesmi,“ tvrdí Marosz a sľubuje, že sa obklopí odborníkmi.

Nabili opozícii

V podstate okamžite po ministrovom oznámení o vymenovaní Marosza za šéfa pozemkového fondu reagoval opozičný Hlas. „OĽaNO pokračuje v Matovičovej totálnej fraške na transparentnosť,“ skritizoval poslanec Róbert Puci, ktorý sa nezabudol opýtať, či už pre pandémiu ukončili svoju činnnosť všetky neziskové organizácie zaoberajúce sa transparentnosťou.

„OĽaNO si herecké výkony bývalého agroministra Jána Mičovského - vyhlásim výberové konanie a nakoniec dám stoličku vlastnému straníkovi - dokonale osvojilo,“ krúti hlavou Puci. Kritizuje najmä to, že inštitúciu, ktorá spravuje každý štvrtý hektár ornej pôdy na Slovensku v hodnote miliárd eur, bude riadiť absolvent vyučovania náboženstva a nemeckého jazyka a literatúry.

„S pozemkovým právom a riešením problémov s obrovskou rozdrobenosťou pôdy nemá absolútne žiadne skúsenosti,“ hnevajú sa opozičníci. „OĽaNO vedie Slovensko nielen do krachu verejných financií, ale aj do krachu inštitúcií. Po korupčnom škandále na Slovenskom pozemkovom fonde, pre ktorý musel odstúpiť minister Mičovský, ho teraz povedie učiteľ náboženstva, ktorý v živote s pozemkovým právom neprišiel do styku. Hlavne, že je z OĽaNO. Je to nehoráznosť, pretože SPF je kľúčovou inštitúciou nielen pre poľnohospodárov, ale aj pre mestá, obce a občanov,“ dodáva Puci.

Tajomníkom krátko

U Marosza ide už o druhú funkciu, ktorú od volieb dostal. Po zostavení vlády sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy. Vydržal tam však rekordne krátko, len niečo vyše týždňa. Odišiel na vlastnú žiadosť, ku ktorej sa nevyjadroval. V kuloároch sa však šírili chýry, že s ním minister Andrej Doležal nebol veľmi spokojný. Marosz bol pritom v rokoch 2016 - 2020 tieňovým ministrom dopravy v OĽaNO. Po fiasku na doprave si ho vzal k sebe na úrad vlády Igor Matovič, ktorý vraj chcel využiť jeho manažérske schopnosti. Neskôr spolu s pravou rukou Matoviča v strane, Jarmilou Kyselicovou, vyberal riaditeľov okresných úradov. Ich výber bol pritom kritizovaný aj preto, lebo OĽaNO tieto dôležité orgány štátnej správy kompletne ovládlo.

Päťtisícový plat

Na Marosza čaká určite aj pekný plat. Ešte pred druhým výberovým konaním, ktoré nakoniec hodil agrorezort do koša, lákal Vlčan kandidátov takto: „Budem rád, ak sa prihlásia aj ďalší kandidáti. Vzhľadom na to, že SPF spravuje najväčší majetok štátu, riaditeľ má veľkú zodpovednosť - po dohode s premiérom môžeme budúcemu riaditeľovi SPF ponúknuť manažérsky plat päťtisíc eur.“

Podobný plat mal Marosz aj ako poslanec v minulom volebnom období. Zároveň je v súčasnosti v dozornej rade štátnej lotériovej spoločnosti Tipos. Keďže majetkové priznania za rok 2020 ešte nie sú zverejnené, nie je jasné, koľko dostáva za pôsobenie v tejto funkcii.

Autor: Juliána Bieliková

Zdroj: plus7dni.pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti