Povolávanie zdravotných sestier v núdzovom stave: Prišli po mňa policajti, do 2 hodín som sa musela zbaliť! Toto má byť vďaka za ich nasadenie?

27.01.2021 | 12:52
  9
Viaceré sestry sa sťažujú, že si po nich s povolávacím rozkazom chodia policajti.

Toto má byť vďaka za ich nasadenie? Desiatky zdravotných sestier, ktorým štát rozposlal povolávacie rozkazy v rámci núdzového stavu, sa ocitli v neľahkej situácii. Viaceré z nich sa sťažujú, že si po nich s povolávacím rozkazom chodia policajti. Druhý šok prichádza, keď si pozrú svoje výplatné pásky za prácu v prvej línii!

V slovenských nemocniciach aktuálne chýba pre ochorenie COVID-19 alebo z dôvodu karantény vyše 2 100 lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov. V niektorých nemocniciach je dokonca viac pozitívne testovaných pracovníkov ako pacientov na covid lôžkach.

Chýbajúcich zdravotníkov preto nemocnice hľadajú v ambulanciách, čo im umožnila vláda v rámci núdzového stavu. Nariadiť pracovnú povinnosť ambulantným zdravotníkom môžu okresné úrady, ktoré patria pod ministerstvo vnútra. „Príkaz na pracovnú povinnosť dostalo počas vyhláseného núdzového stavu za celý čas jeho trvania spolu 71 pracovníkov zdravotníckeho personálu a päť lekárov,“ priblížila Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Zdravotníci, ktorým príde povolávací rozkaz, veľmi nemajú na výber. Buď idú pracovať na rizikovejšie pracovisko, alebo riskujú mastné pokuty od 330 eur až do 33-tisíc eur.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) upozornila, že v posledných dňoch eviduje viacero podnetov nespokojných sestier. „Začalo sa to Čadcou ešte v minulom roku, aktuálne máme informácie o príkazoch, ktoré boli doručené sestrám pracujúcim v ambulantnom sektore vo Zvolene či v Leviciach. Doručenie týchto príkazov okresným úradom je realizované spôsobom, ktorý nezodpovedá úcte a rešpektu voči sestrám, ktoré tak urgentne potrebujeme a ktoré nasadzujú vlastné zdravie a životy v boji s pandémiou,“  tvrdí komora.

Jedna zo sestier prehovorila o tom, ako ju do nemocnice prišla brať polícia. „Najskôr jej policajti zazvonili doma. Myslela si, že sa pomýlili, lebo má problematického suseda, ku ktorému chodí polícia pravidelne, takže to nechala tak. Na druhý deň ju prišli čakať pred ambulanciu, kde pracuje, do dvoch hodín sa musela zbaliť a nastúpiť do zvolenskej nemocnice. Bola to veľmi stresujúca situácia,“ povedal nám Lukáš Kober z Komory sestier.

Ďalší šok vraj prišiel po tom, čo sestry uvideli svoje výplatné pásky za prácu v prvej línii. „Ponúkajú im 700 eur v hrubom. Je to dosť smutné. Toľko, čo oni ponúkajú sestre, v nemocnici zarobí upratovačka,“ povedal nám Lukáš Kober zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Nízke mzdy mala vyplatiť zvolenská nemocnica, ktorá patrí pod súkromnú sieť Agel. Sieť nemocníc reaguje, že to, čo tvrdí Komora sestier, nie je pravda. „Sestry a praktické sestry, ktorým bol vydaný príkaz na pracovnú činnosť okresným úradom, pracujú za rovnakých platových podmienok ako ostatní zamestnanci nemocnice, a to podľa mzdy pre zdravotníckych pracovníkov platnej od 1. 1. 2021: praktická sestra 906,36 €, sestra odborne spôsobilá 971,88 €, sestra špecialistka 1 157,52 €,“ vyjadrila sa hovorkyňa siete Martina Pavlíková.

Problém mohol nastať, ak sestra zarábala viac u ambulantného lekára. V nemocnici jej plat nedorovnajú. „Negarantujeme platové podmienky ako u pôvodného zamestnávateľa,“  potvrdila hovorkyňa siete Agel. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Petra Stachuru však môže sestrám dorovnať plat ambulantný lekár, u ktorého pracujú. Poisťovne by totiž špecialistom mali počas pandémie preplácať až 75 percent z finančných objemov za minulý rok, aj keď majú menej výkonov.

Premiér Igor Matovič navyše od 1. januára garantoval všetkým pracovníkom na covid oddeleniach príplatok 7 eur za každú odpracovanú hodinu. Dovtedy bol príplatok 0,70 eura. Nemocnice ho majú vyplácať dovtedy, kým počet pacientov infikovaných koronavírusom neklesne vo všetkých nemocniciach pod 1 000. Aktuálne je ich hospitalizovaných viac ako 3 000.

Stáva sa tiež, že príkaz pošlú sestrám, ktoré majú výnimku. „Nemôžu ich povolať, ak majú deti do 15 rokov, ak sa starajú o ťažko zdravotne postihnutú osobu alebo keď sú v dôchodkovom veku. Bol prípad, že sestra bola povolaná, ale nemala napísané, ktorý deň a kam sa má dostaviť, prípadne sa medzičasom nakazila, no napriek tomu jej nechceli pracovný príkaz zrušiť,“  priblížila Zuzana Dolinková zo Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Pokiaľ ide o spôsob, akým mali byť sestry preradené do prvej línie, ten majú v kompetencii okresné úrady. Hovorkyňa ministerstva vnútra potvrdila, že im pri tom môžu asistovať aj policajti. „V období krízovej situácie je fyzická osoba povinná podriadiť sa pracovnej povinnosti na základe príkazu okresného úradu (OÚ) a následne je povinná plniť pracovnú povinnosť na mieste a v rozsahu uloženom v príkaze. Samotný postup doručovania príkazu si určuje príslušný OÚ, ktorý môže využiť aj spoluprácu s policajným zborom,“  dodala Paulenová.

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ riešilo situáciu po sťažnostiach preradenej lekárky v Leviciach. „Podľa vyjadrení pani doktorky bolo tých nepríjemností viac. Nepripravená pracovná dohoda, následne zadefinovanie trvania pracovnej dohody po obdobie núdzového stavu, zaradenie na urgentný príjem,”  informoval štátny tajomník rezortu Peter Stachura. S nemocnicou a tamojším okresným úradom sa dohodli, že manažment nemocnice bude k dočasným zdravotníkom ústretovejší pri hľadaní vhodnej pracovnej pozície a okresný úrad bude pri výbere ambulancie pre nariadenie pracovnej povinnosti spolupracovať s vyšším územným celkom. „Pri vzájomnej snahe ambulantného sektora a nemocníc môže dočasná pomoc fungovať a je žiadúca,“  dodal Peter Stachura.

Pozrite si reportáž TV JOJ:

Povolávacie rozkazy už dostali desiatky zdravotníkov aj v iných mestách. Do rúk ich ale častejšie dostávajú zdravotné sestry, nie lekári. "Príkaz na pracovnú povinnosť dostalo počas vyhláseného núdzového stavu za celý čas jeho trvania spolu 71 pracovníkov zdravotníckeho personálu a päť lekárov," konštatovala hovorkyňa ministerstva vnútra, Michaela Paulenová.

Jedna zo sestier ale zostala poriadne v šoku potom, čo chcela pomôcť a v ambulancii si vybavila za seba záskok. "Viete, keď povolajú sestru tak ambulancia je nefunkčná. My sme hovorili VÚC, aby naozaj zvážila kde tú sestru zoberie a najprv vyriešili chod ambulancie," povedala Dolinková zo Zväzu ambulantných lekárov. Jedna z povolaných sestier za odpracovaný mesiac v nemocničnom zariadení dostala o 400 eur menej na výplate ako jej dáva lekár v ambulancii.

"O 400 euro menej to viete to úplne zamáva tou rodinnou ekonomikou. Bola v šoku a obrátila sa na nás s prosbou o pomoc," prezradil Lukáš Kober z Komory zdravotných sestier. Mňa to mrzí, ale to je zákon o hospodárskej mobilizácii, ktorý ustanovuje ako sa odmeňuje práve takáto pracovná povinnosť," reagoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Komora sestier tiež kritizuje slabý prehľad okresných úradov v evidencii zdravotných sestier. Povolávajú aj sestry, ktoré si môžu uplatniť výnimku a prácu odmietnuť. "Je to veľmi stresujúce, keď vám zazvoní nečakane polícia pri dverách a núti vás okamžite podpísať papier inak vám hrozí na nepodpísanie pokuta vo výške 330 eur a ked nenastúpite tak pokuta 30 tisíc eur," vysvetlil situáciu Kober. 

Zdroj: pluska.sk / noviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti