Potraviny na Slovensku zdraželi od zavedenia eura o 17 percent

07.01.2019 | 10:42
  0
Na 100 eurový nákup v obchode musí Slovák odpracovať v priemere 21 hodín, čo je šiesty najdlhší čas v rámci EÚ.

Za desať rokov od zavedenia eura na Slovensku sa v krajine zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov o 16,6 %. Nákup v obchode, za ktorí Slováci pred desiatimi rokmi zaplatili 100 eur, ich tak v súčasnosti vyjde v priemere na 116,6 eura. Na 100 eurový nákup v obchode musí Slovák odpracovať v priemere 21 hodín, čo je šiesty najdlhší čas v rámci EÚ. Vyplynulo to z analýzy analytičky Evy Sadovskej zo Slovenského farmárskeho, družstva (SFD).

Za posledných desať rokov ceny potravín a nealkoholických nápojov ale nerástli podľa Sadovskej plynule. Ešte v prvom roku s eurom (2009), teda v roku ovplyvnenom hospodárskou krízou, bol zaznamenaný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov na úrovni – 3,8 %. Nasledovali štyri roky rastu v rozpätí 1,7 až 5,9 %.

V roku 2014 bolo ale zdražovanie potravín vystriedané ich zlacňovaním a tento trend pokračoval až do roku 2016 (v rozpätí – 2,7 až – 0,3 %). V druhej polovici roka 2017 sa ale začali skloňovať a na vyšších cenách potravín prejavovať mliečna (maslová) a fipronilová kríza, ktoré sa podpísali v roku 2017 pod medziročný nárast cien potravín a nealkoholických nápojov o 4 %. V roku 2018 dopady uvedených kríz pokračovali a priemerná inflácia potravín dosiahla za 11 mesiacov úroveň 4,2 %,“ ozrejmila Sadovská.

Spomedzi potravín za posledné desaťročie podľa analýzy najviac zdražela zelenina, najmenej si na svoje konto pripísali mäsové výrobky. Zelenina od zavedenia eura zdražela o vyše polovicu, ovocie o takmer 40 %. Momentálne sú na pultoch v obchodoch SR ale o takmer tretinu drahšie aj ryby a morské plody či káva, čaj a kakao. Chlieb, pečivo a cereálie či sladkosti zdraželi o viac ako 17 %. O vyše 15 % sú vyššie sumy na cenovkách v prípade mlieka, syrov či vajec. Oleje a tuky sú drahšie o takmer 12 % a za mäso si Slováci priplácajú 7,6 %. Klasické nealko nápoje zdraželi od zavedenia eura v našej krajine o vyše 7 %.

Podľa analýzy Evy Sadovskej v susedných krajinách, ktoré nemajú euro, potraviny a nealkoholické nápoje za posledných desať rokov zdraželi výraznejšie ako v SR. V Maďarsku si za posledné desaťročie ceny potravín a nealko nápojov pripísali nárast o tretinu, v Poľsku o štvrtinu a v Českej republike zdraželi o takmer 24 %. Potraviny drahšie o pätinu sú realitou v Rakúsku. V EÚ ako celku si ceny potravín a nealko nápojov pripísali nárast o 16,2 %, v eurozóne o 13,6 %. Najvýraznejšie zdražovanie v rámci EÚ zastihlo Maltu (36,6 %). Naopak, Íri si momentálne v obchodoch nakupujú potraviny a nealko nápoje o 14,1 % lacnejšie ako pred desiatimi rokmi.

Pri porovnaní celkovej inflácie za jednotlivé ekonomiky EÚ vzrástli na Slovensku ceny tovarov a služieb za posledných desať rokov o 14,8 %. Aj v prípade celkovej inflácie bolo zdražovanie na Slovensku najpomalšie v rámci krajín Visegrádskej štvorky. Česi zaznamenali nárast cien tovarov a služieb o 15,5 %, Poliaci o 18,3 % a Maďari o 29,0 %. Aj v Rakúsku bol nárast cien tovarov a služieb vypočítaný na úrovni 19,4 % a teda výraznejší ako v SR. Únia ako celok zaznamenala o 15,7 % drahšie tovary a služby ako pred desiatimi rokmi, eurozóna o 13,1 %.

„Ak je reč o zdražovaní či už potravín alebo celkovo tovarov a služieb, nemožno opomenúť ani vývoj platov v našej ekonomike. Tovary a služby zdraželi na Slovensku počas desiatich rokov s eurom o 14,8 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 16,6 %. Platy zamestnancov v hospodárstve ale vzrástli rýchlejšie, a v súčasnosti by mali byť približne o 40 % vyššie ako desať rokov dozadu,“ dodala analytička Eva Sadovská.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti