Posledná kvapka pre reštaurácie. Kritizujú nelogické štátne nariadenie

22.05.2020 | 11:41
  10
Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách.

Prevádzkovatelia reštaurácií zostali zaskočení podmienkou dodržania kritéria 15 m2 na zákazníka. Tú od nich vyžaduje pri otvorení vnútorných priestorov reštaurácií Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) napriek tomu, že predstavitelia vlády a hlavný hygienik pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky deklarovali, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) preto požiadala krízový štáb, aby uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania prehodnotil.

"Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska považuje dodržiavanie kritéria 15 m2 na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií, ktoré bolo definované v opatrení ÚVZ v súvislosti s rozhodnutím krízového štábu o spustení tzv. 4 fázy uvoľňovania ekonomiky, za neopodstatnené a kontraproduktívne," uviedol vo štvrtok generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií sa spoľahlo na vyjadrenia členov krízového štábu a otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných režimov.

"Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia ÚVZ SR však ostali prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna," zdôraznil Harbuľák. Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy totiž výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách. "Pravidlo nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozstupmi stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu prípadného ochorenia," zdôraznil šéf asociácie.

Podľa prevádzkovateľov reštaurácií takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činností.

"AHRS preto žiada krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania. Zároveň žiadame všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času na oboznámenie a prípravu prevádzky," dodal Harbuľák.

V Rakúsku je medzi stolmi 1,5 metra. Na Slovensku musí byť päť metrov

Keď v pondelok oznámil premiér a hlavný hygienik na tlačovej konferencii, že reštaurácie môžu mať od stredy už otvorené nielen terasy, ale pustiť hostí aj do interiéru, gastronómovia sa potešili. Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR k prevádzke podnikov v interiéri však ostali zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás – podľa nej musia byť v interiéroch reštaurácií uplatňované také isté kritériá, ako v obchodoch – to znamená, že na jedného hosťa má pripadať 15 štvorcových metrov plochy.

Kto vie len trochu počítať, zistí, že, keďže pri jednom stole môžu sedieť dvaja hostia, tak jeden stôl môže byť na ploche 30 metrov štvorcových. Alebo inak povedané – rozostupy medzi stolmi v interiéri majú byť podľa tohto nariadenia 5 x 6 metrov! Na terasách sú to pritom dva metre a dvojmetrový rozostup sa odporúča udržiavať aj v radoch v obchodoch, na poštách atď.. Na porovnanie, v susednom Rakúsku, kde otvorili reštaurácie pred týždňom, sú na terasách aj v interiéroch rovnaké rozostupy, a to 1,5 metra...

Zdroj: finweb.sk / etrend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti