Poslanec Podmanický chce spájať konzervatívcov v parlamente naprieč celým politickým spektrom

22.05.2020 | 10:45
  4
Bývalý poslanec Smeru-SD sa pridal k hodnotovej platforme, ktorú avizovali predstavitelia strany KDŽP pôsobiaci ako poslanci v klube ĽSNS.

Poslanec parlamentu Ján Podmanický chce pracovať na spájaní konzervatívnych poslancov koalície a opozície pri presadzovaní hodnotových zákonov. Povedal to pre TASR s tým, že do žiadneho poslaneckého klubu nevstupuje. Podmanický svoj odchod z klubu Smeru-SD, ako aj zo strany oznámil tento týždeň.

"Chcem sa plne venovať spájaniu konzervatívnejšie ladených poslancov koalície a opozície za spoločný postup pri presadzovaní hodnotových zákonov," povedal pre TASR Podmanický. Prvým krokom tzv. hodnotovej platformy je podľa neho zákon o voľných nedeliach, ktorý už do parlamentu predložil. "Budeme prinášať aj ďalšie zákony a budeme pre ne hľadať podporu naprieč politickým spektrom," doplnil.

Podmanický sa pridal k hodnotovej platforme konzervatívnych poslancov, ktorú avizovali predstavitelia strany KDŽP pôsobiaci ako poslanci v klube ĽSNS. Pozvali do nej aj koaličných poslancov, hnutie OĽaNO deklarovalo, že sa k iniciatíve nepridá.

Podmanického krok kritizovala časť vedenia Smeru-SD, po kritike preto oznámil odchod. Podľa svojich slov nechce byť príčinou ďalšieho nárastu napätia v Smere-SD. Povedal tiež, že neprechováva názory podpredsedu Petra Pellegriniho, ktorý je podľa neho viac liberál ako ľavičiar. Tlak na Podmanického odchod považuje šéf Smeru-SD Robert Fico za hrubú politickú chybu, napísal to v liste spolustraníkom. Poslanec sa podľa neho podieľal na prijatí opatrení, ktoré pomohli strane dosiahnuť vo voľbách viac ako 13 či 14 percent.

Záujem pridať sa k hodnotovej platforme avizoval okrem Podmanického aj ďalší poslanec zo Smeru-SD Marián Kéry. Ten oznámil, že zo strany neodchádza. Kéry podľa vlastných slov v strane ostáva aj preto, aby neustupoval názorom politikov typu podpredsedu Smeru-SD Petra Žigu.

"Nepovedal by som, že sa cítim komfortne. Vyrušila ma miera kritiky a nepochopenie. Myslím si, že nás kritizujú ľudia, ktorí nie sú prvý deň v politike, a myslím si, že by mali by vedieť, že odkazy cez médiá nevedú nikam," povedal Kéry.

Na kritiku zo strany podpredsedu Smeru-SD Petra Pellegriniho reagoval tým, že si s ním vymenil niekoľko správ, v ktorých sa mu snažil vysvetliť, že sa s kotlebovcami nespája. "Je to zle pochopené. Ak to pán podpredseda Pellegrini vidí takto, tak som z toho sklamaný," dodal a zdôraznil, že spolu s Podmanickým ohlásili platformu s predstaviteľmi KDŽP, a nie ĽSNS.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba na túto platformu reagoval tým, že Smer-SD presadil v uplynulom volebnom období veľa liberálnych vecí, s ktorými nesúhlasili. Ocenil preto, že sa našli v rámci Smeru-SD aj konzervatívni poslanci. Podmanický podľa neho urobil osobné a slobodné rozhodnutie.

"Verím, že to bude nie na škodu, ale práve naopak, na prospech toho, že sa v tomto volebnom období podarí viac konzervatívnych hodnôt presadiť," podotkol. Dodal, že by bol rád, keby v konzervatívnej platforme bolo všetkých 150 poslancov.

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti