Porucha psychiky, správanie pod vplyvom alkoholu a údajný útok liberálov na veliteľa Slovenských brancov Švrčeka

22.01.2020 | 19:27
  2
Veliteľ Slovenských brancov bol údajne terčom fyzického útoky zo strany neoliberálov. Pravda o incidente však vzhľadom na jeho problémy s alkoholom môže byť úplne iná ako ju prezentuje Peter Svrček.

Členovia občianskej organizácie Naša vlasť je budúcnosť sa aktuálne sťažujú s problémom údajného napadnutia ich predsedu a hlavného veliteľa Slovenských brancov Petra Švrčeka. Zdá sa, že všetko bolo inak ako to popisujú práve na svojej stránke.

"Náš predseda bol brutálne napadnutý. Výsledkom sú 3 zlomeniny lebky a ťažký otras mozgu," píše sa v úvode príspevku organizácie Naša vlasť je budúcnosť, ktorá zároveň zastrešuje polovojenskú organizáciu Slovenskí branci.

Stránka ako "dôkaz" zverejnila dve fotografie Petra Švrčeka, ktorý pôsobí ako hlavný veliteľ Slovenských brancov. Pôvodne bola súčasťou príspevku aj lekárska správa, ktorú však stránka neskôr stiahla.

 "V nočných hodinách dňa 18.01.2020 , bol predseda NVB a hlavný veliteľ síl SB Peter Švrček spolu s ďalším našim členom napadnutí šiestimi osobami ktoré podľa najnovších zistení pochádzajú z neoliberálnych kruhov," píše sa v príspevku, podľa ktorého mal Švrček okamžite rozoznať aj ideologické zmýšľanie potenciálnych šiestich páchateľov.

"Na základe lekárskej správy mal tento útok u Petra za následok ťažký otras mozgu a 3 zlomeniny lebky... v najbližších dňoch ho čakajú ďalšie lekárske kontroly stavu poranení," píše organizácia a zároveň dodáva, že podávajú trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a Švrček mal už byť predvolaný aj na políciu. Má byť v súčasnosti už v domácej liečbe.

 A čo ten alkohol?

Situácia je však napokon úplne odlišná, než ako ju opisujú členovia zo spomínanej organizácie. Diagnóza bola totiž v lekárskej správe určená cez kódové označenie F10.0, čo podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb znamená poruchy psychiky a správania zapríčinené užitím alkoholu. Vo svojom statuse to tvrdí známy blogger Radovan Bránik, ktorý si veliteľa Slovenských brancov doslova "vychutnal".

Z dvoch sa stali šiesti neoliberáli

"Švrček totiž lekárovi pri odbere anamnézy na pohotovosti uviedol, že bol napadnutý dvoma neznámymi osobami. V statuse však už NVjB uvádza, že ho napadlo šesť osôb, ktoré vraj dokonca pochádzajú z neoliberálnych kruhov," píše Bránik, ktorý sa zároveň pýta, ako sa z dvoch páchateľov stalo odrazu šesť. "Švrčekova diagnóza bola po absolvovaní vyšetrení na rentgene a tomografe stanovená ako otras mozgu a zároveň ebrietas ethylica: pre neznalých latinčiny ide o opitosť spôsobenú alkoholovou intoxikáciou," vysvetľuje Bránik

Ani Bránikovi sa nepozdáva, že by Švrček vedel v danom stave rozoznať politické ideológie páchateľov. "Sám lekárovi uviedol, že bol v bezvedomí a na všetko si nepamätá. Tento stav vylučuje, aby bol schopný presne rozoznať počet a totožnosť údajných útočníkov a aj skutočnosť, či vôbec k nejakému útoku došlo. Už vôbec nemal ako zistiť, že išlo o politický motív," myslí si Bránik.

Ľudia im to spočítali

Pod statusom sa okamžite začali množiť komentáre od ľudí, ktorí Švrčekovi prajú skoré uzdravenie. Našli sa však aj takí, ktorí sa na situáciu pozerali podobne kriticky, ako Bránik. Mnohí pritom kritizujú to, v akom stave sa Švrček pri útoku nachádzal, a síce že bol pod vplyvom alkoholu. Niektorí tiež spochybňujú, či Švrčeka vôbec napadla nejaká osoba. Iní zas status pochopili ako štvavý a tvrdia, že Švrček na fotografii líce len umelo nafukuje.

A ako to je vlastne so zlomeninami lebky?

Podľa Bránika, ktorý si lekársku správu prešiel, nedošlo k žiadným zlomeninám lebky a ak by k ním došlo, situácia so Švrčekovým zdravím by bola dramaticky horšia. 

"Keďže však Švrček údajne zvracal a mal výpadky pamäti, bolo mu urobené aj CT vyšetrenie - a to zaznamenalo na troch miestach drobné fraktúry; ibaže administrátori si už nepreštudovali, čoho fraktúry to vlastne boli a tak zavádzajúco v statuse píšu o troch "zlomeninách lebky." Švrček pritom žiadne zlomeniny lebky nemá. RTG bol bez nálezu, pri podrobnejšom zobrazení na CT boli zistené drobné praskliny v oblasti oka a spánku - a žiadna zlomenina. V prípade trojnásobnej “zlomeniny lebky” by Švrček teraz ležal v nemocnici a bola by mu poskytovaná intenzívna starostlivosť," uzavrel Bránik.

Celý komentár Radovana Bránika:

Keď sa krátko po zverejnení objavili prvé pochybnosti o jeho pravdivosti, administrátori ako dôkaz svojich tvrdení víťazoslávne zverejnili lekársku správu z ošetrenia Petra Švrčeka. Kompletnú, vrátane osobných údajov, adresy, telefónneho čísla jeho otca a výsledkov vyšetrení na RTG a CT.

A z hrozivej drámy sa zaraz stala komédia, ktorú správca stránky každým ďalším príspevkom robil ešte absurdnejšou. Lekársku správu najprv čiastočne zabielili, potom upravili ešte raz a neskôr ju radšej úplne stiahli. Našťastie, neskoro.

Švrček totiž lekárovi pri odbere anamnézy na pohotovosti uviedol, že bol napadnutý dvoma neznámymi osobami. V statuse však už NVjB uvádza, že ho napadlo šesť osôb, ktoré vraj dokonca pochádzajú z neoliberálnych kruhov. Ako sa z dvoch neznámych osôb náhle stalo šesť agresívnych neoliberálov? Vysvetlenie poskytuje ďalší priebeh vyšetrenia.

Švrčekova diagnóza bola po absolvovaní vyšetrení na rentgene a tomografe stanovená ako otras mozgu a zároveň ebrietas ethylica: pre neznalých latinčiny ide o opitosť spôsobenú alkoholovou intoxikáciou.

Upozorňujem, že ak by mal v krvi iba mierne množstvo alkoholu, nebolo by to uvedené medzi diagnózami - uvádza sa to ako samostatná diagnóza iba v prípade skutočnej opitosti, keď sú rozpoznávacie schopnosti pacienta značne znížené a je chlastom významne ovplyvnená psychika a správanie. V pravom hornom rohu Švrčekovej lekárskej správy je uvedená diagnóza pre poisťovňu: jej kód je podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb F10.0 - Poruchy psychiky a správania zapríčinené užitím alkoholu.

Laicky; Švrček bol v okamihu zranení namol ožratý. Sám lekárovi uviedol, že bol v bezvedomí a na všetko si nepamätá. Tento stav vylučuje, aby bol schopný presne rozoznať počet a totožnosť údajných útočníkov a aj skutočnosť, či vôbec k nejakému útoku došlo. Už vôbec nemal ako zistiť, že išlo o politický motív. Administrátori stránky opakovane uvádzali, že sú so Švrčekom v kontakte a ten tvrdí, že jeho obrana bola intenzívna 2 sekundy po prvú ranu.

Rentgenové vyšetrenie pritom žiadnu “zlomeninu lebky” nezaznamenalo, tobôž nie tri. Keďže však Švrček údajne zvracal a mal výpadky pamäti, bolo mu urobené aj CT vyšetrenie - a to zaznamenalo na troch miestach drobné fraktúry; ibaže administrátori si už nepreštudovali, čoho fraktúry to vlastne boli a tak zavádzajúco v statuse píšu o troch "zlomeninách lebky." Švrček pritom žiadne zlomeniny lebky nemá. RTG bol bez nálezu, pri podrobnejšom zobrazení na CT boli zistené drobné praskliny v oblasti oka a spánku - a žiadna zlomenina.

V prípade trojnásobnej “zlomeniny lebky” by Švrček teraz ležal v nemocnici a bola by mu poskytovaná intenzívna starostlivosť. Žiadne zo zranení, ktoré utrpel nezodpovedá údajnému opakovanému kopaniu do hlavy, ktoré pri odbere anamnézy uviedol lekárovi ako mechanizmus úrazu.

Zato však dokonale zodpovedajú povahe typických pádových zranení utrpených v silnej opitosti, vrátane straty pamäti, či následného údajného bezvedomia. https://zdravoteka.sk/choroby/otras-mozgu/

Moja vecná a korektná reakcia v diskusii pod štvavým statusom Brancov síce naďalej ostala, administrátor ju však urobil viditeľnou len pre mojich priateľov a významne tak znížil jej dosah - je všekobecne známe, že medzi nimi veľa priateľov nemám. Zverejňujem teda jej časť ako samostatný status. Prečo?

Do stavu ťažkej opitosti sa Švrček uviedol dobrovoľne a sám a neexistuje žiaden náznak, že by k jedinému preukázanému úderu do hlavy došlo aj inak, než len a práve jeho vlastným pričinením. Ak by do hlavy opitého Švrčeka v bezvedomí skutočne kopal čo i len jediný útočník, jeho zranenia by boli rozsiahle a mnohopočetné, ak by bolo rovnako konajúcich útočníkov šesť, nachádzal by sa teraz v intenzívnej lekárskej starostlivosti, alebo by už nežil.

Konanie Petra Švrčeka a zneužitie jeho drobného poranenia na absurdnú sebaprezentáciu prekročilo hrubú červenú čiaru v okamihu, keď označil za údajných útočníkov osoby z neoliberálnych kruhov a ich údajný útok za ukážku správania tých, ktorí sa oháňajú toleranciou, liberálnymi hodnotami a bijú sa do pŕs za slobodu a demokraciu. Jednoznačne tak bez akéhokoľvek dôkazu a v totálnom rozpore s lekármi zadokumentovanou skutočnosťou vlastné zlyhanie zneužil na obzvlášť odpudivý pokus o rozoštvávanie spoločnosti v atmosfére už beztak vybičovaných vášní pred parlamentnými voľbami.

Je nepravdepodobné, že k nejakému útoku vôbec došlo a vylúčené, aby k nemu došlo tak, ako ho popisuje stránka zaštiťujúca Brancov.

Peter Švrček a administrátori zverejňujúci lživé a zavádzajúce fámy prilievajú olej do ohňa a súdiac podľa virálneho zdieľania ich statusu, robia tak mimoriadne úspešne. V reakciách sa to hemží pomstychtivými vyhrážkami a napätie eskaluje, pričom je umne kanalizované smerom k politickým a ideologickým oponentom Brancov. Nebezpečne sa tak zvyšuje riziko, že niekto siahne po skutočnom násilí - a ponesiete za to zodpovednosť aj vy, Peter. Zachádzate priďaleko a ostáva len veriť, že orgány činné v trestnom konaní posúdia, či ste sa nebezpečne nepriblížili šíreniu falošnej správy.

Jo, a ešte čosi: kde je tá hromada zmlátených liberálnych útočníkov, ktorým ste sa s takou ľahkosťou ako vzor odvážneho a statočného Branca ubránili? Ako je možné, že najvyšší veliteľ Síl SB stratil vedomie a prestal sa brániť dve sekundy po prvom - a aj poslednom - údajnom údere? Celé roky tvrdo trénujete obranu vlasti pred nepriateľom, aby vás nakoniec prekvapila a premohla partička liberálov, ktorých rozzúrili vychladnuté croissanty? Takto tú domobranu veru nevybudujete. Naozaj chcete svojich chlapcov ohúriť tým, že vám dala na búdku partia neoliberálov a vy ste sa nezmohli na reakciu? A čo ten chlast? Ako to ide dokopy so zásadami, ktoré vštepujete naivným ľuďom, čo vám tú komédiu ešte stále žerú?

PS: Peter, ten vzduch z nadutého líca už môžete konečne vypustiť. Podľa pokrčenej lekárskej správy, ktorú ste narýchlo stiahli tam nemáte zranené vôbec nič.

Svrčekova reakcia:

Vzhľadom na rozličné zavádzajúce tvrdenia, ktoré sa rozširujú po internete, by som rad doplnil zopár informácií, aj keď by som nemusel. No nemôžem nereagovať, keď vidím, ako sa snažia naháňať predvolebné bodíky u ľudí. Nešlo mi o to, rozpútavať nejaké vášne a ani by ma nenapadlo zverejňovať, ak by som sa niekde dostal do konfliktu s nejakou partiou "ožranov". To, že si vo voľnom čase idem s niekym sadnúť, zabaviť sa je normálna vec. Neplazím sa na mol opitý a ani som nebol agresívny...,nie som človek, ktorý vyvoláva konflikty. To že tu niekto ako pán Bránik, ktorého som si doteraz vážil ako odborníka, zľahčuje fyzický útok za názor je smutné, no poukazuje na to čo je dnes v našej spoločnosti už tolerované a ako je rozdelená. Keby došlo k podobnému útoku na opačnej strane, nik by neskúmal či doticný vypil pivo alebo nie... o tom predsa ani neni.

Útoku predchádzalo pokrikovanie "fašisti" a "rusofil", takže každý inteligentný človek si vie spočítať, že mohlo ísť o cielenú provokáciu, alebo objednané zastrašenie mojej osoby. 
Moje zranenia sú skutočné, útok sa odohral, je to v riešení u polície, takže viac sa k tomuto vyjadrovať nebudem,no považoval som za potrebné upozorniť na to, ako napätie vyvolané predvolebným bojom politikov ubližuje občanom Slovenska, ktorí sme sa previnili iba jedným. Že sme Slováci a snažíme sa zachovať v ľuďoch lásku k vlasti a k našim tradíciám.

To, že som bol napadnutý len a len pre môj názor, znamená, že zúfalstvo niektorých mojich "fanúšikov" prekračuje vsetky medze a uchyľujú sa k takýmto úbohým činom. Mrzí ma len, že ešte aj takúto situáciu dokážu bezohladní ľudia zneužiť na akýsi pokus o sebareprezentáciu.
+ fotka s otvorenými ústami aby ste nepísali že mám nafúknuté líce ...

Zdroj: topky.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti