Portugalsko má aj napriek mimoriadne vysokej zaočkovanosti problém s novými prípadmi: Hlásia rekord aj nové opatrenia

05.12.2021 | 09:35
  31
Okrem toho v krajine opätovne platí všeobecná povinnosť nosiť rúška vo všetkých uzavretých verejných priestoroch.

Portugalsko hlásilo v sobotu skokový nárast prípadov nákazy koronavírusom. Došlo k nemu napriek tomu, že krajina má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti na svete, informovala agentúra DPA.

Zdravotnícke úrady oznámili, že za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 5649 nových prípadov infekcie, čo je najvyšší počet za jeden deň od 6. februára. V rovnakom čase zomrelo ďalších 22 ľudí s ochorením COVID-19. Takýto počet obetí pandémie v Portugalsku evidovali naposledy 10. marca.

Sedemdňová incidencia, počet prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za uplynulý týždeň, stúpla z približne 100 z polovice novembra na 193. Portugalsko, kde je plne zaočkovaných približne 88 percent z 10,3 milióna obyvateľov, je však pri takýchto hodnotách v oveľa lepšej situácii než mnohé iné krajiny Európy, konštatuje DPA.

Vláda v Lisabone zdôrazňuje potrebu opatrnosti, hoci krajina má "ďaleko od najvyššej pohotovosti", ako novinárom ešte vo štvrtok povedala zástupkyňa úradu vlády. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo približne 130 ľudí s covidom, v porovnaní s vyše 800 pacientmi z minulej zimy.

Od stredy platia v Portugalsku znova prísnejšie protipandemické opatrenia. Všetci návštevníci prichádzajúci leteckou dopravou musia bez ohľadu na zaočkovanie predložiť negatívny výsledok testu.

Zaočkovaní ľudia a tí, ktorí covid prekonali, potrebujú rovnako ako nezaočkovaní negatívny test pri vstupe do barov, diskoték, nemocníc, domovov pre seniorov či na hromadné podujatia. Okrem toho v krajine opätovne platí všeobecná povinnosť nosiť rúška vo všetkých uzavretých verejných priestoroch.

Zdroj: cas.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti