Porošenko je na Ukrajine podozrivý z vlastizrady

23.05.2019 | 01:48
  4
Podozrenie sa týka udalostí z 25. novembra 2018 spojených s plavbou skupiny lodí ukrajinského námorníctva z Čierneho do Azovského mora cez Kerčský prieliv.

Ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie (DBR) inicioval vyšetrovanie možnej vlastizrady a opatrení zameraných na uzurpovanie si štátnej moci, ktorých sa vedenie Ukrajiny údajne dopustilo na konci roka 2018. Informovala o tom v utorok agentúra Interfax.

Podnet na začatie vyšetrovanie dal Andrej Portnov, bývalý zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie z čias exprezidenta Viktora Janukovyča.

Interfax s odvolaním sa na DBR spresnil, že vo veci sa začalo predsúdne vyšetrovanie.

Zdroje v DBR spresnili, že ide o udalosti z 25. novembra 2018 spojené s plavbou skupiny lodí ukrajinského námorníctva z Čierneho do Azovského mora cez Kerčský prieliv.

Portnov už dávnejšie na svojom konte na Facebooku informoval, že kroky, ktoré v súvislosti s incidentom podniklo vtedajšie ukrajinské vedenie, v ňom vyvolávajú podozrenie zo spáchania trestného činu. Samotného Porošenka Portonov podozrieva z vlastizrady, pokusu o uzurpáciu moci a prekročenia služobných právomocí, dodal Interfax.

Incident, pri ktorom ruské námorníctvo zadržalo tri ukrajinské vojnové lode a ich posádky, sa odohral 25. novembra 2018 v Kerčskom prielive a prispel k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi Kyjevom a Moskvou vyvolaným zmenou kurzu ukrajinskej vlády na prozápadný a konfliktom v Donbase.

Rusko tvrdí, že Ukrajinské lode narušili jeho hranice. Ukrajina túto interpretáciu odmieta a tvrdí, že jej lode chceli len preplávať cez Kerčský prieliv z Čierneho do Azovského mora.

Ukrajinským námorníkom hrozí v Rusku šesť rokov väzenia za ilegálne prekročenie ruských hraníc. Kritici Kremľa podozrievajú Rusko, že súdny proces s ukrajinskými námorníkmi bude zinscenovaný.

Zadržanie ukrajinských lodí v Kerčskom prielive bolo najnebezpečnejším priamym stretom medzi bývalými sovietskymi republikami, ktorých vzťahy sú napäté od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a podporovalo protivládne hnutie na východnej Ukrajine. Ozbrojený konflikt, ktorý v Donbase vypukol, si doteraz vyžiadal viac ako 10.000 obetí.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti