Politrukovia z Globsecu len prispievajú k chaosu, reaguje na tvrdenia mimovládky Chmelár

13.12.2019 | 20:51
  4
Globsec zverejnil analýzu, ktorá hovorí o vyššom vplyve alternatívnych médií na Facebooku v porovnaní s výtlakom mainstreamu.

Mimovládna organizácia Globsec tvrdí, že facebookové stránky s problematickým obsahom dosahujú vysoké počty interakcií. Medzi takéto stránky radí mimovládka aj akademika a predsedu strany Socialisti.sk Eduarda Chmelára, ktorý Globsec v minulosti otvorene kritizoval.

Globsec informoval, že facebookové stránky s tzv. problematickým obsahom dosahujú na jeden príspevok dvakrát väčšie počty lajkov a komentárov ako štandardné facebookové stránky spravodajských portálov alebo webstránok. Mimovládka skúmala 601 zdrojov informácií na najznámejšej sociálnej sieti od začiatku októbra do polovice novembra.

 

Najväčšie počty interakcií na jeden príspevok dosahujú podľa Globsecu stránky s obsahom, ktorý mimovládna organizácia označuje za problematický. Ide o stránky poslanca Smeru Ľuboša Blahu (4007), europoslanca za ĽSNS Milana Uhríka (3218), ale aj stránky Eduarda Chmelára (2317) a Štefana Harabina (1170).

Akademika, ktorého pred vstupom do politiky volali mienkotvorné televízie do diskusných relácií ako analytika, sme sa opýtali, čo si myslí o tom, že aj jeho facebookový profil zaradil Globsec medzi šíriteľov takzvane problematického obsahu.

Chmelár: Hádžu extrémistov a vecnú kritiku do jedného vreca

„Globsec je propagandistická organizácia, ktorá na každé vyvrátenie ich klamstiev reaguje obvineniami, že je to problematické alebo konšpiratívne. Najhoršie je, že takíto politrukovia hádžu do jedného vreca extrémizmus spolu s vecnou kritikou,“ uviedol Chmelár pre Denník S.

Predseda strany Socialisti.sk dodal, že aj normálni ľudia už prestávajú rozlišovať medzi vecnou kritikou a šírením extrémizmu. „Aj organizácie, ako Globsec potom prispievajú k hodnotovému chaosu v našej spoločnosti,“ povedal Chmelár.

Horšie výsledky mainstreamu

Webstránky a spravodajské portály, ktoré Globsec nazýva štandardnými, dosahujú takmer o polovicu nižší priemerný počet komentárov a lajkov na jeden príspevok. Najsledovanejším je portál komentare.hnonline.sk, ktorý dosahuje priemerne 1 549 interakcií na jeden príspevok. Nasledujú dennikn.sk (1 476), slovensko.hnonline.sk (1 017) a topky.sk (867).

V otvorených skupinách na Facebooku ľudia od začiatku októbra do polovice novembra najčastejšie útočili na Andreja Kisku (8 príspevkov), Luciu Ďuriš Nicholsonovú (5 príspevkov) a Zuzanu Čaputovú (4 príspevky). V rámci problematických otvorených skupín sa najčastejšie spomínali strany Vlasť (40 krát), Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) (36 krát), Za ľudí (29 krát) a Smer-SD (28 krát).

Z výskumu mimovládky zároveň vyplýva, že na monitorovaných facebookových stránkach sa objavujú najčastejšie pozitívne príspevky o ĽSNS.

Podľa Globsecu sa často objavovali pokusy zasahovať do parlamentných volieb, a to najmä prostredníctvom problematických facebookových stránok a stránok skupín so sporným obsahom. Zaujímavosťou bolo aj zdieľanie predvolebných prieskumov. „Stránky s pochybným obsahom citujú predvolebné prieskumy rovnako často ako mainstreamové média. Je otázne, prečo ich promujú v približne rovnakej miere ako mainstream, ak zároveň tvrdia, že výsledky týchto prieskumov sú zmanipulované,“ uviedla Miroslava Sawiris z organizácie Globsec.

Mimovládna organizácia Globsec, ktorá sa zameriava na politické štúdie a analýzy rozličných tém v oblasti medzinárodnej politiky a bezpečnosti, bude podobné výskumy uskutočňovať na pravidelnej báze.

Zdroj: denniks.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti