Polícia upozorňuje, že medializácia prípadu vraždy Kuciaka komplikuje jej vyšetrovanie a vplýva na výpovede svedkov

23.10.2018 | 16:37
  0
Dlhé mesiace práce podľa polície vyvrcholili veľkým posunom vpred v ceste za zadržaním páchateľov.

Od zadržania osôb obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pravidelne médiá publikujú informácie rôzneho charakteru, pričom mnohé z nich podľa polície zásadným spôsobom sťažujú a komplikujú prácu policajného tímu.

Zverejnené informácie nepomáhali, ale ubližovali

Ako ďalej uvádza Policajný zbor SR na sociálnej sieti, publikované informácie, či už pravdivé, polopravdivé, nepravdivé alebo dezinformačné majú vplyv na výpovede svedkov. „Aj napriek žiadosti generálnej prokuratúry ich medializácia naďalej pokračuje,“ konštatuje polícia.

Dlhé mesiace práce podľa polície vyvrcholili veľkým posunom vpred v ceste za zadržaním páchateľov. „Ak sa ukončenie prípadu oddiali o niekoľko mesiacov, alebo sa úplne zmarí, verejnosť bude odsudzovať len a len prácu polície, neuvedomujúc si, že veľký podiel na tom mali zverejnené informácie v médiách, ktoré nepomáhali, ale ubližovali,“ uvádza polícia s tým, že dôrazne žiadajú médiá, aby zvažovali každé ďalšie publikovanie informácií z priebehu vyšetrovania.

Cenzúra neexistuje, nemôžeme im nič zakázať, ale žiadame o pochopenie. Až keď budú páchatelia právoplatne odsúdení, len vtedy budeme mať pokoj a nech sa až potom stane vyšetrovací spis „vecou verejnou“,“ konštatuje polícia.

Zdrojom nie je Policajný zbor

Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian v tejto súvislosti uviedol, že vo vyšetrovacom tíme sú zavedené také kontrolné mechanizmy „podľa ktorých sme presvedčení, že zdrojom týchto informácií nie je Policajný zbor“.

Polícia dodáva, že týmto vyjadrením nepotvrdzuje a nevyvracia pravdivosť akýchkoľvek publikovaných informácií v médiách.

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Prokurátor uviedol, že dvojnásobná úkladná vražda súvisela s Kuciakovou prácou. V prípade momentálne čelia obvineniu štyri osoby, Tomáš Sz. ako vykonávateľ, Miroslav M. ako pomocník, Zoltán A. ako sprostredkovateľ a Alena Zs. ako objednávateľka.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti