Polícia obvinila exsiskárov, ktorí mali konflikt s Kočnerom a Pentou a boli informátormi Kuciaka

17.10.2019 | 10:41
  5
Troch bývalých príslušníkov SIS Forischa, Feranca a Žiarana obvinila polícia z drogovej trestnej činnosti, nedovoleného ozbrojovania a vydierania.

Polícia obvinila troch bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavla Forischa, Jána Feranca a Stanislava Žiarana. Forisch je okrem vydierania obvinený aj z drogovej trestnej činnosti, Žiaran je obvinený za nedovolené ozbrojovanie a vydieranie a Feranc za vydieranie. Obvinených zadržala polícia v utorok (15. 10.) v rámci akcie Hyena. Policajti zadržali pri nej deväť osôb a prehľadali 18 rôznych priestorov. Polícia o akcii informuje na sociálnej sieti.

 

Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zasahovali v utorok v Bratislave a okolí pre násilnú trestnú činnosť, drogy a nedovolené ozbrojovanie. Akcia mala krycí názov Hyena.

"Zadržali sme deväť osôb, prehľadali 18 rôznych priestorov. Zaistili sme strelné zbrane, strelivo a väčšie množstvo drog. Vyšetrovateľ obvinil z drogovej trestnej činnosti štyri osoby, z vydierania tri osoby a jednu osobu z nedovoleného ozbrojovania. Vyšetrovateľ piatich zo zadržania prepustil, na štyroch podá podnet na väzbu," spresnila polícia. Medzi obvinenými sú aj bývalí príslušníci SIS Forisch, Feranc a Žiaran.

"Stanislav Ž. za nedovolené ozbrojovanie a vydieranie, Pavol F. má okrem vydierania na krku aj drogovú trestnú činnosť a Ján F. vydieranie. Za drogy boli obvinení aj Štefan Ch., Richard F. a Martin V.," skonštatovala polícia.

Konflikt exsiskárov s Pentou a Kočnerom

Pavol Forisch v SIS podľa vlastných slov skončil v roku 2008 a potom začal podnikať so Stanislavom Žiaranom, ktorý predtým tiež pracoval v SIS. Pri obchodoch vraj narazili na Kočnera. Dlhoval im vraj peniaze, potom sa s ním o ne súdili. Preto sa podľa Forischa v roku 2014 rozhodli, že Kočnera zničia.

Forisch so Žiaranom často odkazujú na odkryté Bašternákove a Kočnerove kauzy a prezentujú sa ako bojovníci s nespravodlivosťou.

Forisch sa počas svojho pôsobenia v SIS venoval ekonomickej kriminalite. Tvrdí, že spolu so Stanislavom Žiaranom boli zároveň informátormi, ktorí zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi poskytli dôležité informácie ohľadne Mariana Kočnera.

Forisch, Feranc a Žiaran sa angažovali aj proti investičnej skupine Penta a jej mäsokombinátu Mecom, ktorý je najväčší na Slovensku. Od roku 2016 opakovane podávajú návrh na vyhlásenie bankrotu spoločnosti Mecom, čím chcú podnik donútiť, aby im vyplatil tri až štyri milióny eur.

Penta tvrdí, že peniaze vymáhajú neoprávnene a nemajú v rukách nijaký rozsudok, podľa ktorého by na ne mali nárok. Na skupinu okolo Forischa preto podala trestné oznámenia za vydieranie.

Zatknutie exsiskárov na objednávku?

Bezpečnostný analytik a bloger Radovan Bránik v reakcii na zásah NAKA nepriamo tvrdí, že zatknutie exsiskárov prebehlo na objednávku istých záujmových skupín.

Analytik a novinár Milan Žitný v tejto súvislosti nevylúčil, že zverejnenie Gorily a zadržanie exsiskárov môže spolu súvisieť.

Články súvisiace s tematikou:

 

Zdroj: etrend.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti