Policajný prezident: Protivládny protest bol pokojný, okrem pár skupín sa všetci držali a povedali len to, čo chceli

22.11.2020 | 12:03
  14
Ak by podľa neho polícia dav rozpustila či inak výrazne obmedzovala, prišlo by k oveľa väčším škodám a možno aj k ušliapaniu či panike, argumentuje Peter Kovařík.

V kontexte očakávaní bola demonštrácia v Bratislave pokojná a okrem malého množstva radikálov, ktorí provokovali a chceli vyvolať nepokoje, sa na ňom nachádzali najmä tí, ktorí prišli iba povedať, čo si myslia. Konštatuje to policajný prezident Peter Kovařík. Ak by podľa neho polícia dav rozpustila či inak výrazne obmedzovala, prišlo by k oveľa väčším škodám a možno aj k ušliapaniu či panike.

Obrovská protivládna demonštrácia, ktorá sa uskutočnila tento týždeň v hlavnom meste, na dlhšiu dobu vytvorila priepasť medzi množstvom občanom na jednej, a políciou na druhej strane.

O jej priebehu a pohľade zo strany ozbrojených zložiek sa rozhovoril aj prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

Ten sa nechal počuť, že pred samotným zásahom mali rešpekt, nakoľko sa pripravovali na veľmi vyhrotenú situáciu, ku ktorej mohli prispieť aj potenciálni extrémistickí účastníci z cudziny.

„Tomu sme nastavovali aj celý mechanizmus prípravy. Vzhľadom na naše obavy to napriek veľkému množstvu ľudí dopadlo dobre. Súhlasím s odhadmi, že tam mohlo byť od 10– do 15-tisíc ľudí. Demonštráciu preto vnímam ako pokojnú,“ vraví s tým, že prišlo len k jednému zraneniu policajta, no strach má aj zo spustenia ďalšej vlny nákazy.

Do davu sa nestrieľalo

Tvrdenia o tom, že sa do davu strieľalo, označil za „nezmysel“ a vraj šlo len o značkovacie strelivo určené na spätnú identifikáciu najviac problémových osôb. „Z hľadiska následkov je najmenej nebezpečné nenosenie rúšok a nedodržiavanie rozstupov,“ vraví.

Za nebezpečnejšie konanie hodnotí prejavy extrémizmu (z ktorého sú už prvé osoby stíhané), výtržníctva či útokov na verejných činiteľov. „Toto všetko my pri zásahu vyhodnocujeme,“ vraví.

Dav je ako rieka

Na margo toho, že účastníci mali akési privilégium v porušovaní zákazu zhromažďovania, naznačuje, že ak by sa konalo, boli by škody väčšie ako osoh. „Nebolo to určite o tom, že by sme tam dali zábrany a dav nepustili. Dav je ako rieka. Môžete vode postaviť prekážku, ale voda ju obtečie. Potom ale už neostane v koryte, ale vyleje sa a následky sú úplne iné,“ hodnotí zdržanlivosť Kovařík.

Hoci bol dav na obdobných protestoch v cudzine rozpustený, šéf polície konštatuje, že takýto zásah v utorok nebol možný. „Urobiť radikálny zásah – vyslať tam vodné delá a ten dav rozbiť, je ďaleko nebezpečnejšie, ako nechať dav, nech si povie, čo chce, aj keď si uvedomujeme tie epidemiologické následky,“ myslí si.

Pár skupín extrémistov

Ak by zhromaždený dav vraj vytláčali z jedného miesta násilím, zradikalizoval by sa a pohol by sa na miesta, kde by bol pre ľudí ďaleko nebezpečnejší. To by mohlo viesť k posunu do užších uličiek, menším rozostupom či prípadnej panike a ušliapavaniu, ak by napríklad explodoval delobuch a niektorí by si ho zamieňali za streľbu.

„My sme vyhodnocovali všetky riziká s tým spojené, a preto sme zasiahli a riešili sme dav, tak ako sme ho riešili. Som veľmi rád, že aj ľudia to tak vnímali a reagovali na pozitívne signály, ktoré sme vopred vysielali. Okrem pár skupín, ktoré chceli provokovať a mali tendencie vyvolávať nepokoje, všetci ostatní sa držali späť a prišli si len povedať, čo chceli povedať,“ uzatvára.

Zdroj: dennikslovensko.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti