Pokrytecké vyhlásenie Súdnej rady SR vs. realita na jej zasadnutí alebo ako Súdna rada s rúškami pod nosom bojuje proti sudcom anti-rúškarom

21.05.2021 | 11:55
  32
Súdna rada Slovenskej republiky zverejnila stanovisko k medializovaným prípadom nerešpektovania a popierania záväznosti protipandemických opatrení niektorými sudkyňami a sudcami.

„Nerešpektovanie všeobecne záväzných právnych predpisov je usudcu neprípustné. Bez ohľadu na to, či k nemu dochádza pri rozhodovacej činnosti alebo v občianskom živote.

V oboch týchto oblastiach musí mať sudca na mysli, že platí prezumpcia ústavnosti všeobecne záväzných právnych predpisov a ich zrušenie zdôvodu protiústavnosti možno dosiahnuť len v predpísanom konaní. V tejto spojitosti je osobitne neprípustné, ak sudca napriek stanoviskám odborníkov a relevantných autorít verejne prejavuje názor o neúčinnosti prekrytia horných dýchacích ciest ako opatrenia proti šíreniu ochorenia Covid-19.

Na posudzovanie účinnosti takéhoto opatrenia sudca nielenže nemá potrebnú odbornosť, ale takéto názory môžu výrazne oslabovať efektivitu práce tých orgánov verejnej moci, ktoré zvádzajú denný boj s pandémiou a jej následkami, riskujúc pritom svoje životy a zdravie. Takéto názory súčasne zneisťujú aj širokú verejnosť.

Súdna rada sa preto obracia na predsedov súdov, na ktorých pôsobia sudkyne a sudcovia, ktorí konajú tak ako je to uvedené vúvode tohto stanoviska.

Súdna rada pri tomto apeli na predsedov súdov pripomína, že v dnešnej ťaživej situácii niet priestor pre nesprávne chápanú kolegialitu. Predsedovia dotknutých súdov sa musia vysporiadať s vyššie popísanými prejavmi sudcov, pôsobiacich na ich súdoch, takým spôsobom, ktorý prispeje k zvýšeniu dôveryhodnosti a úcty kľudom, ktorí vykonávajú súdnu moc.,“ píše sa v stanovisku, ktorého celé znenie si môžete prečítať TU.

Realitu dodržiavania rešpektovania a nepopierania záväznosti protipandemických členmi Súdnej rady v praxi si môžete pozrieť v nasledujúcej fotogalérii:

 

Zdroj: InfoVojna / zasadnutia.sudnarada.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti