Podnikatelia v gastro oblasti a cestovnom ruchu už majú po krk opatrení Matovičovej vlády: „Prevádzky sú absolútne na mizine, štát nedáva žiadnu pomoc a ešte nás zdiera!“

12.02.2021 | 11:22
  30
Iniciatíva 10 pre gastro vyzýva premiéra Matoviča a šéfa parlamentu Kollára na okamžité vyvodenie politickej a personálnej zodpovednosti za nezvládnutie vyplácania pomoci cestovnému ruchu cez ministerstvo dopravy a výstavby.

Cestovnému ruchu a gastro priemyslu už došla trpezlivosť! Po tom, čo sa nedočkali pomoci, pristupujú k radikálnemu kroku. O vyvodenie personálnej zodpovednosti - za stagnujúcu pomoc - žiadajú premiéra Igora Matoviča aj predsedu parlamentu Borisa Kollára!

Iniciatíva 10 pre gastro zastupuje už vyše 1 000 gastro prevádzok, dodávateľov, vinárov, pivovarníkov a takmer 10- tisíc zamestnancov či hostí, ktorí iniciatívu podporili formou petície.  Teraz dôrazne vyzýva premiéra Igora Matoviča, ako aj predsedu strany Sme rodina a predsedu parlamentu Borisa Kollára na okamžité vyvodenie politickej a personálnej zodpovednosti za nezvládnutie vyplácania pomoci cestovnému ruchu cez ministerstvo dopravy a výstavby.

Iniciatíva sa odvoláva na to, že premiér Igor Matovič už 22. 11. 2020 v rámci relácie na TA3 presvedčivo povedal, že prevádzky v cestovnom ruchu dostávajú 10-perc. tržby. "Klamal.  V tom čase sa o túto pomoc nedalo ani žiadať. Pomoc bolo možné žiadať od 15. 12. 2020 a to len za mesiace apríl až október 2020.  7. 1. 2021 ministerstvo dopravy aj písomne potvrdilo, že do 30 pracovných dní bude pomoc žiadateľom, ak splnia podmienky a vyplnia bezchybne žiadosť, vyplatená,"  uviedli vo výzve, ktorú zaslali do médií.

Podľa vyjadrení iniciatívy si prevádzky dohodli s dodávateľmi aj so štátom, že v tomto termíne, teda okolo 5. 2. 2021 zaplatia svoje záväzky alebo aspoň ich časť. "Dňa  3. 2. 2021 ministerstvo dopravy potichučky na stránke zmenilo pravidlá a zverejnilo, že ministerstvo má 30 dní na vydanie rozhodnutia a ďalších 30 dní na vyplatenie prostriedkov. Následne 8. 2. 2021 na tej istej stránke zverejnilo ďalšiu zmenu a po tejto zmene má ministerstvo až 95 dní na vyplatenie prostriedkov. Čo reálne znamená, keďže ide o pracovné dni, až 4 mesiace. Takže - ak niekto poslal žiadosť 15. 12. 2020, peniaze uvidí až v apríli," uviedli v stanovisku a Iniciatíva 10 pre gastro to označila za nehorázne. 

Zlyhanie Doležala?

Problém však majú aj s ministrom Doležalom. Uvádzajú, že ak sa šéf rezortu dopravy vedel  postaviť pred kamery, aby sa pochválil, že takáto pomoc sa bude dať žiadať, mal sa ako chlap pri každej zmene takisto postaviť pred kamery a  informovať a priznať chyby a neschopnosť ministerstva.

"Sme veľmi dobre informovaní, že na ministerstve došlo k chybe pri kontrolách a všetky žiadosti, ktoré boli kontrolované od 15. 12. 2020 do  6. 1. 2021, sa museli kontrolovať znova," poznamenala iniciatíva vo výzve s tým, že príspevok je aktuálne možné žiadať za mesiace apríl – október 2020.

"Ministerstvo ani len neumožňuje žiadať za najhoršie mesiace november, december 2020 a január 2021. Ale štát si pod hrozbou sankcií tvrdo vymáha všetky svoje pohľadávky aj za tieto mesiace. Ak to ministerstvo nedokáže, je nevyhnutné vymeniť zodpovedné osoby na ministerstve hneď," bráni sa gastro sektor. 

Vláda ich oberá o dôstojnosť

Argumenty vlády pritom iniciatíva označuje za výhovorky a tvrdia, že za 11 mesiacov sa neurobilo nič. Tak isto považujú  za absolútne zlyhanie, že pomoc, ktorá bola vyhlásená 15. 12. 2020, absolútne neumožňuje o túto pomoc žiadať prevádzkam, ktoré vznikli po 31. 3. 2020.

"Tieto prevádzky sú absolútne na mizine a sú aj dnes zdierané štátom, že si k štátu neplnia záväzky za mesiace – OKTÓBER, NOVEMBER, DECEMBER 2020 a to len preto, že vláda SR im zakázala vykonávať svoju činnosť," píše sa vo výzve. Ďalej tiež uvádzajú, že nie je problém to, že majú na krku jednu - dve exekúcie či nedoplatky, ktoré narastajú geometrickým radom. Väčšina z nich podľa listu reálne zvažuje,  čo kúpi deťom na večeru, do čoho ich oblečú, ale aj to, že  prevádzky, ktoré si roky splácali a budovali, sú v zúfalom stave.

Ministerstvo dopravy sa bráni

Hovorca ministerstva Ivan Rudolf uviedol ako jeden zo zásadných problémov, že žiadosti ministerstvu dopravy často posielajú aj subjekty, ktoré by si mali pomoc žiadať od ministerstva hospodárstva. Zároveň poznamenal, že problémom sa budú venovať aj na streame, ktorý ministerstvo dopravy absolvuje každý týždeň. Minister Andrej Doležal v ňom odpovedá na aktuálne otázky. Ten sa vyjadril, že objem žiadostí svedčí o obrovskom probléme v gastro sektore. Počet žiadostí o pomoc zároveň vedie k tomu, že finančné prostriedky sú takmer vyčerpané. "Budeme musieť hľadať ďalšie zdroje," poznamenal minister Doležal. 

O stanovisko sme opakovane žiadali premiéra Igora Matoviča, Úrad vlády aj predsedu parlamentu Borisa Kollára. Odpovede sme nedostali.

Zdroj: pluska.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti