Plačková so závažným obvinením na krku v drogovej kauze dílovania kokaínu slovenskej smotánke si veselo odcestovala do Dubaja dovolenkovať

20.10.2021 | 12:00
  14
Lipšicov Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa v prípade prepustenia Plačkovej na slobodu nielenže neodvolal voči rozhodnutiu špeciálneho súdu, ale nenavrhol ani nahradenie väzby náramkom alebo akúkoľvek inú formu zabezpečenia jej pohybu. Bulvárna celebrita si tak môže napriek závažnému obvineniu bez problémov cestovať po svete.

Influencerka a podnikateľka Zuzana Strausz Plačková (30) má za sebou poriadne ťažké týždne, keď skončila v rukách polície, neskôr na 4 dni v CPZ a vláčila sa po súdoch. Napriek tomu, že ju sudca pustil na slobodu, na krku má stále veľmi vážne obvinenia z účasti na zločineckej skupine a drogovej trestnej činnosti.

Po prepustení si behá po slobode, pokračuje vo svojich podnikateľských aktivitách a teraz zdrhla do Dubaja, kde si dopriava luxusnú dovolenku. Vyšetrovanie závažných trestných činov však pokračuje a Plačková s mužom zostávajú v hľadáčiku polície aj naďalej. Prečo mohla odísť tisíce kilometrov ďaleko?!

Plačková skončila ešte 27. septembra v rukách Národnej kriminálnej agentúry. Krátko nato jej aj jej mužovi Renému vzniesli vážne obvinenia, kvôli ktorým skončili v cele predbežného zadržania. Po výsluchoch, keď ich vo svojich výpovediach spomínali iní obvinení, sa postavili pred sudcu, ktorý ich však pustil na slobodu. Naďalej však zostávajú obvinení a známa influencerka sa vrátila do bežného života.

Zveľaďuje si svoj nový dom v Miloslavove, opäť prezentuje svoje produkty na sociálnej sieti, stretáva sa s priateľmi či vystrojila párty vo svojom dome so živou kapelou. Žije teda tak, ako keby sa nič nestalo, no nad jej životom sa stále vznášajú čierne mračná vážneho obvinenia.

Napriek tomu, že vyšetrovanie pokračuje, Plačková si zbalila kufre a odišla zo Slovenska, kde sa jej meno v posledných týždňoch skloňovalo vo všetkých pádoch. V nedeľu popoludní sa totiž prihlásila z viedenského letiska, kde v prepychovom odletovom salóniku čakala na lietadlo do luxusného Dubaja. 

Meditým jeden z členov drogovej zločineckej siete okolo Plačkovej a spol., ktorý nemal také šťastie a nebol prepustený na slobodu náhle zomrel vo väzbe. Viac v článku TU.

Žiadne obmedzenia

Napriek tomu, že sa Zuzana potýka s obvinením, život pre ňu nateraz môže pokračovať tak ako pred zatknutím. Generálna prokuratúra s tým problém nemá. „Úrad špeciálnej prokuratúry nebude tieto informácie bližšie komentovať. Zo strany súdu neboli pri rozhodovaní o väzbe stanovené podmienky, ktoré by obmedzovali pohyb vami uvádzaných obvinených osôb.“

Podľa právnika to nie je nič nezvyčajné. „Osobu je možné vziať do väzby len vtedy, ak doteraz zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, bol spáchaný, má znaky trestného činu, sú dôvody na podozrenie, že tento skutok spáchal obvinený. Zároveň z konania obvinených musí vyplývať dôvodná obava, že obvinený: ujde alebo sa bude skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu alebo trestu, bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť trestné konanie, alebo bude pokračovať v trestnej činnosti,“ povedal Novému Času právnik Róbert Bános.

Ten jedným dychom dodáva, že „z vyjadrenia obhajcu p. Plačkovej vyplýva, že sudca dospel k záveru, že aktuálne nie je daná obava z vyššie uvedených konaní. Obvinení budú ďalej stíhaní na slobode, a teda orgány činné v trestnom konaní budú vo veci vykonávať ďalšie dokazovanie“.

Zuzana si tak môže napriek prebiehajúcemu vyšetrovaniu, týkajúceho sa operovania zločineckej skupiny či drogovej trestnej činnosti, kde sa skloňujú pervitín, kokaín a marihuana, žiť život ako predtým. Orgánom činným v trestnom konaní však musí zostať k dispozícii pre ďalšie úkony.

Keďže v prípade Plačkovej nenavrhovali ani nahradenie väzby náramkom alebo akúkoľvek inú formu zabezpečenia jej pohybu, napriek závažnému obvineniu môže bez problémov cestovať. 

Zatiaľ nie je jasné, či by mohli obvinenie voči nej zrušiť, aj keď sudca ŠTS konštatoval, že ho považuje za nedôvodné, pretože dôkazná situácia proti influencerke a jej manželovi je slabá. Údajne proti nim svedčí len jeden svedok, ktorý má informácie sprostredkované. Ani obsah utajovanej prílohy spisu vraj Plačkovú a Strausza neusvedčuje. 
 
Zuzana Plačková a René Strausz boli podľa vyšetrovateľov NAKA súčasťou organizovanej zločineckej skupiny najmenej šiestich osôb, ktoré pôsobili na území Trnavského, Bratislavského a Trenčianskeho kraja.
 
V čase od roku 2012 až do súčasnosti vraj niektorí členovia dovážali na Slovensko kokaín a ďalší ho distribuovali. Vyplýva to z uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré sa rozšírilo do médií deň po veľkej akcii NAKA.  
 
„Dôležitými dílermi – najmä kokaínu – boli aj René Strausz a jeho manželka Zuzana Strausz Plačková, ktorí asi od roku 2017 kupovali v rámci zločineckej skupiny kokaín od jedného z členov a predávali ho ďalším užívateľom,“ tvrdia vyšetrovatelia s tým, že známe osobnosti údajne drogy predávali ešte nižšie postaveným dílerom v rámci gangu alebo koncovým užívateľom. V prípade uznania viny by im mohol hroziť najvyšší trest. 

Celé uznesenie o obvinení v kauze údajných drogových spojok pre slovenskú smotánku „Plačková a spol.“, ktorých na slobodu prepustil Špecializovaný trestný súd v Pezinku si môžete prečítať TU.

Bývalý trojnásobný premiér Robert Fico (Smer-SD) vyslovil predpoklad, že za prepustením influencerky Zuzany Strausz Plačkovej a jej manžela Reného Strausza sú ľudia z vlády. Viac v článku TU.

Zdroj: cas.sk / refresher.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti