Penta v súvislosti s vyšetrením na koronavírus klame poistencov Dôvery

29.06.2020 | 17:55
  0
Pri vyšetrení protilátok proti SARS-CoV- 2 nemáme istotu, že sme "ochránení" pred opätovnou infekciou koronavírusom.

Pofidérne hospodárenie Dôvery v čase koronakrízy, keď mnoho slovenských živnostníkov, malých podnikateľov alebo zamestnancov bojuje z existenčnými problémami, je zo strany Penty absolútne neprijateľné a nemorálne. Finančné prostriedky, na ktoré mesačne prispievajú poistenci sú nasmerované do bezodných vreciek nenažratých oligarchov miesto toho, aby sa použili na skutočne dôležité vyšetrenia a liečbu!

Súkromná  zdravotná poisťovňa Dôvera na svojej webovej stránke nedávno uverejnila príspevok s možnosť vyšetrenia protilátok proti SARS-CoV 2 pod hlavičkou: „Zistite, či ste imúnny voči koronavírusu“. V príspevku uvádza, že na jeseň nás zrejme čaká druhá vlna epidémie COVID 19 a navádzajú tak svojich poistencov k absolvovaniu vyšetrenia protilátok proti SARS-CoV- 2.

Penťácka poisťovňa Dôvera tiež tvrdí, že ak sa človek s koronavírusom už stretol, má v tele protilátky, ktoré ho ochránia pred ďalšou nákazou. Tento test by bol pre pacientov Dôvery vykonaný bezplatne v rámci preventívnej prehliadky u svojho všeobecného lekára v prípade, že má lekár platnú zmluvu so súkromnými laboratóriami Alpha medical (taktiež patriace Pente)!

Súčasné informácie o SARS-CoV-2, ku aktualizácií ktorých dochádza každý deň, poukazujú na fakt, že na tieto protilátky sa nedá úplne spoľahnúť a teda nemáme istotu, že sme "ochránení" pred opätovnou infekciou koronavírusom. Tento fakt potvrdzuje aj Prof. Vinetz pôsobiaci na Univerzite v Yale. Preto tvrdenie Dôvery, že pacient je ochránený pred ďalšou nákazou, je zavádzajúce.

Jedným z ďalších pochybných tvrdení Dôvery je, že test s 95% pravdepodobnosťou odhalí prítomnosť resp. neprítomnosť protilátok v krvi proti SARS-CoV-2. Avšak problémom je, že protilátky môžu skrížene reagovať s inými koronavírusmi (HKU1, NL63, OC43 a E229) a taktiež s ostatnými vírusmi asociovanými s respiračnými infekciami (RS vírus, adenovírusy, influaenza a parainfluaenza), ktoré permanentne cirkulujú v živočíšnej ríši a bežne s nimi prichádzame do kontaktu. Protilátky proti SARS-Cov-2  by nám tak vyšli falošne pozitívne, pričom sme v skutočnosti  COVID 19 ani neprekonali.

Penťácke laboratórium Alpha medical uvádza, že pri realizovaní vyšetrení pre poistencov Dôvery používajú testy NovaLisa a samotná firma, ktorá tieto testy vyrába na tento známy fakt upozorňuje.  Navyše tento test počas obdobia "diagnostického okna" s veľkou pravdepodobnosťou  prítomnosť protilátok neodhalí!

Dôvera sa však obhajuje aj tým, že toto vyšetrovanie nám má priniesť informáciu o imunizácii resp. premorenosti slovenskej populácie. Toto ich tvrdenie je však spochybniteľné, nakoľko pacienti Dôvery tvoria nereprezentatívnu vzorku a Slovenská republika má veľmi malý počet nakazených.

Určite nechcem spochybňovať význam vyšetrenia protilátok proti SARS-Cov-2. Tento druh vyšetrenia má svoje opodstatnenie v diagnostickom procese a v slede ostatných vyšetrení, ale takéto izolované vyšetrovanie protilátok v rámci preventívnej prehliadky nemá žiadnu výpovednú hodnotu.

Teda vedecké poznatky o SARS-CoV 2, ktorými aktuálne disponujeme sú v rozpore s tvrdeniami a postupom  Zdravotnej poisťovne Dôvera. Ich argumenty  sú spochybniteľné, zavádzajúce a iracionálne. Zo strany Dôvery ide iba o reklamu, na ktorú bohapusto zneužili vyjadrenie Prof. Krčméryho a to vytrhnutím z kontextu čo menilo celý význam veci.

Celý tento postup, tento "unikátny" projekt,  ktorý bol vytvorený spojením  Dôvery a Alpha medicalu kritizoval samotný predseda Lekárského odborového združenia a člen krízového štábu MUDr. Peter Visolajský.

Summa summarum paušálne vyšetrenie protilátok v rámci preventívnej prehliadky nie je prínosom pre poistencov Dôvery a vlastne ani vo verejnom záujme. Tak o akom benefite pre pacienta tu hovoríme?

Kto už konečne zastaví tieto machinácie Penty v zdravotníctve? Vláda Igora Matovič to určite nebude, keďže riaditeľ VšZP Ing. Richard Strapko a riaditeľ Narodného ústavu detských chorôb Ing. Peter Magát majú výučný list z Penty.

Zdroj: prehladsprav.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti