Pellegrini v sídle NATO vyjadril záujem investovať viac do zbrojenia. Potvrdil aj vyslanie slovenských vojakov na východné hranice Aliancie

12.04.2018 | 22:39
  0
Nevyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska podľa jeho názoru nie je odklonom od Severoatlantickej aliancie.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal premiéra Petra Pellegriniho po prvýkrát na pôde Severoatlantickej aliancie. Predmetom ich krátkeho stretnutia boli najmä témy, ktoré budú dominovať nasledujúcemu samitu Severoatlantickej aliancie, ktorý sa v Bruseli uskutoční v júli.

Hovorili teda o témach posilňovania vzájomnej spolupráce a o možnostiach ochrany najbližšieho okolia krajín NATO. „Ďakujem vám za mnohé príspevky, ktoré Slovensko pre NATO robí v rámci spoločnej obrannej politiky aliancie,“ povedal Stoltenberg na úvod.

Budeme zbrojiť viac

Nezabudol pripomenúť a poďakovať sa za prítomnosť slovenských vojsk na cvičení NATO Saber Strike 2017 a ocenil aj prítomnosť inštruktorov na vojenských misiách v Iraku a Afganistane.

Premiér Pellegrini sa na margo vzájomnej spolupráce v oblasti armád vyjadril, že Slovensko má záujem investovať do zbrojenia čoraz viac. Chce, aby sa Slovensku podarilo do zbrojenia investovať 2 percentá HDP, tak ako to po nás vyžaduje aliancia.

Dosiahneme 2 percentá

„Informoval som pána Stoltenberga o našich plánoch navyšovať výdavky tak, ako sme to svojim spojencom sľúbili. A to dosiahnuť do roku 2020 výdavky na úrovni 1,6 percenta HDP a hranicu dvoch percent prekonať v roku 2024,“ povedal premiér.

Výdavky do obrany by podľa Pellegriniho slov mali smerovať najmä do modernizácie najdôležitejšieho vybavenia našej armády na základe požiadaviek našich spojencov.

Pellegrini pripomenul, že vláda udelí mandát na ďalšiu misiu a v júli pošle do Lotyšska 152 vojakov, ktorí sa zúčastnia misie kolektívnej obrany východnej hranice NATO. „Potvrdil som, že vojaci Slovenskej armády si aj naďalej budú plniť svoje úlohy v misiách v Afganistane a Iraku, tak ako to bolo aj doteraz,“ povedal premiér, ktorý sa vo svojej novej funkcii do Bruselu vydal po druhý raz.

Na pôde NATO vyzdvihol aj prácu slovenských odborníkov v oblasti kyberbezpečnosti. „Máme špičkových expertov, ktorí pravidelne na cvičeniach aliancie vyhrávajú cvičenia v oblasti hackerských útokov,“ povedal. Dodal, že by bol rád, ak by sa Slovensko radilo medzi lídrov v počítačovej bezpečnosti aj naďalej.

NATO by nemalo byť uzavretým klubom

Pellegrini očakáva veľa aj od blížiaceho sa samitu NATO v Bruseli, kde chce vyslať jasný signál, že je medzi nami ako spojencami jednota a že Slovensko chce spoločne čeliť rôznym hrozbám, nech prídu odkiaľkoľvek. „Hovorili sme o potrebe spolupráce NATO a Európskej únie, o spoločnej obrannej politike Európskej únie, ale len ako o posilnení európskeho piliera v rámci NATO, nie o budovaní paralelnej obrannej doktríny,“ povedal premiér.

Slovenský premiér zároveň podotkol, že NATO sa ďalej rozšíri. Napríklad o krajiny západného Balkánu. „Je potrebné povzbudiť ďalšie krajiny, aby prešli reformným procesom a aby sa uchádzali o členstvo v NATO. To by totiž nemalo byt uzavretým klubom,“ povedal nástupca Roberta Fica v premiérskom kresle.

Premiér na záver stretnutia poďakoval za prijatie a povedal, že sa teší na ďalšie vzájomné stretnutie v Bratislave, konkrétne na bezpečnostnej konferencii Globsec, ktorá sa uskutoční v dňoch 17. až 19. mája.

O Skripaľovi ani slovo

Na stretnutí s generálnym tajomníkom Stoltenbergom sa politici nedotkli témy otravy niekdajšieho ruského agenta Sergeja Skripaľa, ktorý bol jedom novičok otrávený v britskom meste Salisbury. V reakcii na tento skutok niektoré krajiny vyhostili ruských diplomatov. Moskva odpovedala rovnakou kartou.

„Postoj slovenskej diplomacie povolať veľvyslanca z Moskvy (na konzultácie) považujeme za akt primeraný,“ povedal premiér. Zároveň uistil, že konanie slovenskej diplomacie neznamená, že by sa Slovensko odkláňalo od Severoatlantickej aliancie.

Ako Pellegrini, tak aj Stoltenberg však ostro odsúdili použitie chemických zbraní v Sýrii a tým aj zvyšujúce sa napätie v regióne. „Mnoho detí bolo zabitých. Sme znepokojení a voláme po prítomnosti medzinárodnej monitorovacej jednotky v oblasti a odsudzujeme používanie chemických zbraní. Tí, ktorí sú za útokom, by sa zaň mali zodpovedať,“ povedal Stoltenberg.

Zdroj: hnonline.sk

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti