Pellegrini, Saková, Čižnár a Lučanský reagujú na Ficovu výzvu urobiť poriadok

16.08.2019 | 13:00
  3
Bývalý premiér vo štvrtok vyzval predsedu vlády Pellegriniho, ministerku vnútra Sakovú, policajného prezidenta Lučanského a generálneho prokurátora Čižnára, aby urobili poriadok.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje výzvy politikov, či už z radov koalície alebo opozície, za snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní, uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Čižnár tak reaguje na výzvu predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý žiadal, aby sa urobil poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní.

Ak má podľa neho politik poznatky o porušovaní zákona zo strany prokurátorov, tak je nielen jeho právom, ale aj povinnosťou signalizovať tieto poznatky Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky.

Na Ficove výzvy reagoval aj policajný prezident Milan Lučanský. Tvrdí, že nemá informácie o tom, že by bol na policajtov vyvíjaný politický tlak. 

„Každý vyšetrovateľ je procesne samostatný, nad zákonnosťou drží ochrannú ruku prokurátor. Hovoril som s vedením Národnej kriminálnej agentúry a ubezpečil som ich, že majú moju podporu a stojím za každým zákonným rozhodnutím policajtov,“ povedal Lučanský.

Saková a Pellegrini: Nechajme orgány činné v trestnom konaní robiť si svoju prácu

Nechajme orgány činné v trestnom konaní robiť si svoju prácu, uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v reakcii na výzvu predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

„Orgány činné v trestnom konaní si vykonávajú svoju prácu tak, ako majú, a určite celému procesu neprospieva akýkoľvek tlak,“ uviedla Saková. Podľa nej je prezident Policajného zboru Milan Lučanský „človek na správnom mieste a v Policajnom zbore pracujú slušní ľudia“.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nebude komentovať "čiastkové a neoverené" informácie, ktoré cez médiá unikajú z vyšetrovacích spisov. Reagoval tak na zverejnené prepisy komunikácie medzi obvinenými v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Šéf kabinetu si chce počkať na závery vyšetrovania. "Nechajme orgány činné v trestnom konaní robiť si svoju prácu. Všetci statoční policajti, prokurátori a sudcovia majú moju plnú podporu i podporu vlády Slovenskej republiky," uviedol v stanovisku Pellegrini.

Fico vyzval Pellegriniho, Sakovú, Lučanského a Čižnára, aby urobili poriadok

Fico vo štvrtok (15. 8.) vyzval predsedu vlády Petra Pellegriniho a ministerku vnútra Denisu Sakovú (obaja Smer-SD) na politickú zodpovednosť. Taktiež vyzval policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby urobili poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní.

 

Žiada zistiť, do akej miery sú orgány činné v trestnom konaní pod politickým tlakom. Fico očakáva aj zvolanie brannobezpečnostného parlamentného výboru.

Hrnko: Únik zo spisu je neprípustný, niekto tu má snahu mariť vyšetrovanie

Únik zo spisu vyšetrovateľov považuje šéf brannobezpečnostného výboru Národnej rady Anton Hrnko za absolútne neprípustný. Mimoriadny výbor sám zvolávať neplánuje. Po prijatí návrhov iných členov s tým však nemá žiadny problém. Reagoval tak na štvrtkové vyjadrenie Roberta Fica po zverejnení údajnej komunikácie Mariana Kočnera.

Dôkazy sú po úniku zo spisu podľa Hrnka znehodnotené a nepoužiteľné pred súdom. "To znamená, že niekto tu má snahu mariť vyšetrovanie," uviedol Hrnko.

Považuje za veľmi zlé, ak by sa v spoločnosti udržiavala myšlienka, že došlo k vraždám dvoch ľudí, ktoré nie sú doriešené a potrestané.

"Ja by som chcel, a myslím, že je to politika celej SNS, aby objednávatelia, vykonávatelia a poprípade tí, ktorí to kryli, boli postavení pred súd a boli poslaní tam, kde patria," povedal Hrnko.

Zdroj: aktuality.sk / hnonline.sk (1), (2) / 24hod.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti