Pellegrini sa vyjadril proti Sputniku. Čarnogurský si myslí, že šéf Hlasu-SD sa chce zapáčiť USA, aby sa mohol stať premiérom

03.05.2021 | 08:45
  8
Bývalý premiér a exminister spravodlivosti Ján Čarnogurský tvrdí, že nákup ruskej vakcíny Sputnik je v niektorých krajinách viac o politike než o zdravotníctve.

Expremiér a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini považuje zmluvu k nákupu ruskej vakcíny Sputnik V za nevýhodnú a nerozumie, ako ju niekto mohol podpísať.

"Je to tak nevýhodná zmluva, že neviem, ako sa mohol niekto tak ponížiť a za SR túto zmluvu podpísať," vyhlásil Pellegrini v piatok na tlačovej besede.

Podotkol, že Igor Matovič (OĽANO) pri rokovaniach o nákupe očkovacej látky z Ruskej strany nielen potupil slovenskú diplomaciu a chránil záujmy cudzej krajiny, ale aj opovrhol našimi štátnymi orgánmi a hanil ich.

"Je to tak nevýhodná zmluva, že neviem, ako sa mohol niekto tak ponížiť a za SR túto zmluvu podpísať," vyhlásil Pellegrini. Zmluvou sa Slovensko podľa neho zaviazalo zaplatiť za milión dávok vakcíny bez ohľadu na to, či ich dovezieme. Poukázal i na hrozbu miliónovej sankcie, ak by sa prezradili detaily zmluvy. Hovorí o neefektívnom narábaní s verejnými zdrojmi.

Rovnako si myslí, že zmluva mala byť zverejnená v centrálnom registri zmlúv od začiatku. Hovorí o porušení zákona.

Na otázku, či by na mieste premiéra a ministra zdravotníctva očkoval ruskou vakcínou, odpovedal tým, že by zrejme pozastavil aktivity so Sputnikom a doriešil obchodnú aj zdravotnícku časť aktivít.

Poukázal na postoj Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý hovoril, že nedostal od ruskej strany všetky potrebné informácie na posúdenie vakcíny. Argumentoval aj pochybnosťami o ruskej vakcíne, plynúcimi napríklad z vyjadrenia brazílskych úradov.

Čarnogurský: Pellegrini potrebuje priazeň USA, aby sa mohol stať premiérom

Na vyjadrenie šéfa strany Hlas-SD reagoval vo svojom statuse na sociálnej sieti aj bývalý premiér a exminister spravodlivosti Ján Čarnogurský:

Vakcína Sputnik V zatiaľ vo svete vrátane Slovenska pôsobí viac ako lakmusový papierik na politiku než proti covidu-19. Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini sa vyjadril proti používaniu Sputniku na Slovensku. Inak by to bolo divné, podľa prieskumov okolo 500 tisíc Slovákov by dalo prednosť Sputniku, predseda politickej strany by sa nemal vyjadrovať proti vakcíne a prípadne sa dotknúť jej prívržencov. Ale kto sa vyjadrí proti Sputniku, získa priazeň Američanov. Peli si asi spočítal, že na Slovensku potrebuje priazeň Američanov, aby sa mohol stať predsedom vlády tak Sputnik musel ísť bokom.

Na internetovom portále Postoj je rozhovor so šéfom Imuna Šarišské Michaľany Jurajom Kamarásom. Hovorí, že kontrola vakcíny v Maďarsku už nič nové neprinesie a vláda prejavuje veľkú nerozhodnosť, keď nepovoľuje používanie vakcíny. Nuž tak to je. Nechcem si predstaviť, čo by bolo so Slovenskom, keby táto vláda mala riešiť naozaj vážny a dramatický problém Slovenska.

Zaznievajú hlasy s odvolávkou na Brazíliu, kde zrušili objednávku na Sputnik V pre jeho údajné nedostatky. Brazília tiež dokazuje, že v niektorých krajinách Sputnik je viac o politike než o zdravotníctve. Brazília je prezidentská republika a brazílsky prezident Jair Bolsonaro je veľmi opretý o Američanov. Teda Brazília odmietla Sputnik. Zato druhá najväčšia juhoamerická krajina Argentína používa Sputnik a aj argentínsky prezident Alberto Fernández, ktorý použil Sputnik, ale potom dostal covid, sa už vyliečil.

České náhle zistenie po siedmych rokoch, že výbuch vo Vrbeticiach spôsobili ruskí agenti vyvolal výbuch rusofóbie v našich médiách aj u niektorých vládnych činiteľov. Slovensko-ruská spoločnosť chce vyslať iný signál o Slovensku, najmä teraz v máji, na výročie oslobodenia. Vystavili sme na verejnosť billboardy s vyjadrením vďaky za oslobodenie a že nechceme vojnu s Ruskom. Billboardy pokrývajú celé Slovensko a budú vystavené celý máj.

Zdroj: ta3.com / Facebook Ján Čarnogurský


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti