Pellegrini pripustil možnosť, že by Slovensko prijalo sýrske siroty

29.09.2018 | 17:08
  0
Premiér v diskusii RTVS Sobotné dialógy zároveň opakovane odmietol povinné kvóty.

Hoci ešte nie je rozhodnuté, či Slovensko prijme sýrske siroty, premiér Peter Pellegrini pripúšťa, že možné to je.

Slovensko by mohlo prijať sýrske siroty, ktoré sú umiestnené v Grécku. Pripustil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Zdôraznil, že ešte sa o tom nerozhodlo, o možnostiach bude diskutovať aj s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nom. Smeru-SD).

„Je otvorená otázka, či sa Slovensko vie postaviť aj k možnej opatere sirôt, ktoré sú umiestnené v Grécku," povedal premiér. Slovensko podľa neho nebude nesolidárne. V prípade potreby by sa podľa premiéra vedelo postarať o tieto siroty. „Ale nemôžeme sa o ne postarať v zariadeniach pre utečencov. Ak tu máme prijať zúbožené deti – siroty, tak asi budú musieť byť umiestnené do detských domovov. Nemali by sme v prípade malých detí dopustiť, aby žili v zlých podmienkach," zdôraznil premiér s tým, že treba čas na posúdenie možností a kapacít.

Utečenecké kvóty premiér odmietol

Pellegrini v diskusii RTVS Sobotné dialógy zároveň opakovane odmietol povinné kvóty. „Slovensko je ďalej pripravené pokračovať v solidárnych aktivitách, ale nikdy nie sa podvoliť povinným kvótam," vyhlásil. O tom, koho Slovensko prijme, si rozhodne podľa premiéra samo. Dodal, že by sme mohli podať pomocnú ruku napríklad Talianom a v zariadení v Gabčíkove sa dočasne postarať o utečencov.

Lajčák rozhodne, či vyhostíme ruských diplomatov

Premiér sa dotkol aj kauzy Skripaľ a pribúdajúcich informácií. Slovensko podľa neho reagovalo adekvátne, keď stiahlo svojho veľvyslanca z Moskvy domov. „Je to vážny krok v diplomacii," zopakoval v reakcii na otázku o možnom vyhostení ruských diplomatov. „Počkajme, ako sa bude vyvíjať situácia, a potom sa s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom dohodneme," uviedol Pellegrini s tým, že nemá oficiálne dôkazy a dokumenty.

Zdôraznil, že Slovensko má svoju suverénnu zahraničnú politiku, na jej čele je skúsený diplomat a ten podľa Pellegriniho vie dobre zvážiť, čo by Slovensko malo urobiť. „Navyše, neevidujem ani iné krajiny, že by po týchto nových informáciách podnikali nové zásadné kroky," uzavrel.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti