Pellegrini nechce na ceste do jadra EÚ slepo nasledovať Nemecko a Francúzsko. Vyzdvihol tiež potrebu dobrých vzťahov s Ruskom

12.04.2018 | 12:28
  0
Naše členstvo v Európskej únii predstavuje podľa premiéra úspešný príbeh.

Premiér Peter Pellegrini hovorí, že rozhodnutia v rámci koalície sa budú robiť tak, aby nedochádzalo ku konfliktom medzi vládou, premiérom a koaličnou radou. "Od najbližšej koaličnej rady by som mal byť súčasťou koaličných rokovaní, aby nedošlo k problémom," povedal Pellegrini v rozhovore pre denník Pravda. To, či bývalý premiér Robert Fico bude ďalej pôsobiť ako poslanec, by mal Fico podľa Pellegriniho oznámiť pred nasledujúcou schôdzou parlamentu, ktorá je plánovaná v máji.

Po vyslovení dôvery vláde v parlamente je kľúčová jej stabilita. Čo bude rozhodujúce, aby si ju kabinet dokázal udržať?

Pevne verím, že kabinet bude prichádzať s návrhmi, ktoré nespôsobia rozkol v rámci koaličných strán. To bude hlavným tmelom a garanciou toho, že vládne návrhy budú parlamentom prechádzať. Máme novú vládu, ale je stále poskladaná z tých istých troch koaličných strán a bez podpory troch poslaneckých klubov v parlamente vláda nemôže urobiť nič. Receptom je predkladať veci, ktoré nie sú kontroverzné, ale v prospech obyvateľov.

Ste pripravený v prípade závažných pochybení vyvodiť dôsledky voči ktorémukoľvek členovi vlády?

Každý premiér musel v určitý moment vyvodiť personálne postihy voči konkrétnym členom vlády v prípade, že došlo k pochybeniam. Aj ja som na takýto verdikt pripravený, hoci verím, že k nemu nebudem musieť siahnuť.

Bude váš štýl vládnutia iný, ako bol štýl premiéra Fica?

Bude môj. Či bude iný, posúdia ľudia až po niekoľkých mesiacoch. Mám svoj štýl, dynamický a manažérsky. Veľmi rád končím rokovania s návrhom konkrétnych riešení, dohodnuté veci kontrolujem a vynucujem ich plnenie, aby nezostalo pri planých sľuboch.

Podpora vlády bude závislá od dohôd lídrov vládnych strán. Čo urobíte v prípade, že sa predseda Smeru dohodne na veciach, ku ktorým budete mať ako premiér výhrady?

Som presvedčený, že rozhodnutia v rámci koalície budeme robiť tak, aby k takýmto konfliktom medzi vládou, premiérom a samotnou koaličnou radou nedochádzalo.

Znamená to, že budete prítomný na koaličných radách?

Od najbližšej koaličnej rady by som mal byť súčasťou koaličných rokovaní, aby nedošlo k problémom, o ktorých ste hovorili.

Bývalý premiér mal s médiami napätý vzťah. Ako sa budete vy ako premiér správať k médiám?

K médiám sa snažím správať korektne na všetkých pozíciách, na ktorých som pôsobil. Musím povedať, že je to čoraz ťažšie a ťažšie vzhľadom na tlak, ktorému musím ako predseda vlády čeliť. Nie vždy je legitímny. Ale budem sa snažiť tento vzťah udržiavať taký, aký ho mám teraz.

Smer bude prvý raz v pozícii, že šéfom strany je iná osoba ako premiér. Zaváži viac vaša ústavná funkcia, alebo pozícia predsedu koaličnej strany Fica?

Pre mňa osobne je vyhovujúca pozícia, že sa môžem plne sústrediť na exekutívny výkon a riadiť vládu. Celú stranícku agendu prevezme pán predseda Fico. Nie som len predseda vlády, ale aj podpredseda Smeru. To znamená, som súčasťou rozhodovania straníckych orgánov. Myslím si, že sme schopní nájsť konsenzus. S predsedom strany sme ho vždy našli.

Aký je váš vzťah s Robertom Ficom?

Poznám ho od čias môjho vstupu do strany v roku 2000. Bol to vzťah radový člen – predseda. Podpredsedom strany a premiérom som sa stal z radového člena. Nikoho som v strane nepoznal. Nemal som tam žiadnych priateľov. Postupoval som len vlastnou prácou, na čo som hrdý. Dnes je to nielen môj stranícky šéf, ale dovolím si povedať, že po rokoch spolupráce sme aj priatelia.

Do volieb zostane predsedom Smeru Robert Fico?

Absolútne. V strane neprebieha ani v náznakoch žiadna diskusia, že by malo dôjsť k zmene na poste predsedu strany.

Máte ambíciu ho časom nahradiť?

Nie je mojou ambíciou stať sa predsedom Smeru.

Povedal vám Robert Fico, či zostane v parlamente ako poslanec?

Osobne si myslím, že by to bolo pre stranu a poslanecký klub obohatením, ale rozhodnutie je na ňom.

Ešte vám nepovedal, čo urobí?

Myslím si, že to oznámi pred nasledujúcou schôdzou parlamentu.

Smer mal v roku 2012 podporu okolo 44 percent, v roku 2016 to bolo 28 percent. Teraz po otrasoch 20 percent. Ako chcete v Smere zastaviť pokles voličských preferencií?

Smer nikdy nekomentoval preferencie počas volebného obdobia. Vždy je dôležitý volebný výsledok. Môj jediný recept je, robiť čo najpoctivejšiu prácu. Jedine tým presvedčíte ľudí, že vieme posúvať krajinu dopredu. Ľudia sú unavení z konfliktov a okrem toho, že v prieskumoch vyjadrujú nejaké preferencie, si želajú upokojenie situácie. Ja ako predseda vlády by som chcel k tomu prispieť.

O necelý rok sú prezidentské voľby. Bude mať Smer vlastného kandidáta?

Ako najsilnejšia strana na Slovensku sa Smer musí postaviť k voľbe prezidenta jasne. Musí mať svojho kandidáta, respektíve musí konkrétneho kandidáta výrazne podporiť a urobiť všetko pre to, aby bol úspešný.

Hovoríte už o konkrétnych menách?

Zatiaľ mená nepadli. Teraz sa venujeme obsahovým otázkam. Nasledujúce dva roky vládnutia chceme ešte využiť na opatrenia, ktoré môžu zlepšiť život ľudí.

S prezidentom Kiskom ste sa nerozprávali o tom, či bude kandidovať?

Mali sme teraz veľmi intenzívne rokovania, keďže som do Prezidentského paláca chodil častejšie. Aj napriek tomu, že sa veľmi otvorene rozprávame o politickom dianí a vieme hovoriť aj o našich osobných záležitostiach, zatiaľ mi neprezradil, či bude alebo nebude kandidovať.

Dôveryhodnosť vlády je postavená hlavne na jej premiérovi. Developerskej spoločnosti J&T REAL ESTATE ste zaplatili za svoj byt na nábreží Dunaja v Bratislave 410-tisíc eur. Keď vznikli otázky, že podľa majetkového priznania ste nezarobili toľko, aby ste si takú nehnuteľnosť mohli dovoliť, prečo ste na ne nedali jasnú odpoveď?

Bola to možno chyba. Keď som mal rozhovor s novinárom, ktorý o to ako prvý prejavil záujem, pozval som ho do mojej kancelárie a ukázal som mu zmluvu o budúcej zmluve, kúpno-predajné zmluvy, prevody z bankových účtov. Ukázal som, ako celá transakcia prebehla. Následne sa ma začal pýtať, čo hovoria moje majetkové priznania, ktoré sú zverejnené na stránke Národnej rady. V tej chvíli som si jednoducho nespomenul na úplne všetko počas pätnásť rokov života dozadu.

Mal som aj dodatočné príjmy, ktoré sú uvedené v mojich daňových priznaniach a nemuseli byť uvedené v majetkovom priznaní. V období, o ktoré sa zaujímajú médiá, som mal príjem z predaja prvého bytu, ktorý som nadobudol a po ôsmich rokoch vlastnenia predal a celý príjem mi zostal. Predal som následne garáž, mal som výnosy z týchto prostriedkov, ktoré som mal na účte v rokoch 2011 až 2017, ktoré sú uvedené v daňovom priznaní. Niektoré nie sú, lebo boli vysporiadané zrážkovou daňou. Ešte som predal aj halu, na ktorú sa dnes sústredia médiá.

Ale tú ste predali svojmu bývalému poslaneckému asistentovi.

Predal som ju firme, ktorú on vlastní. Predal som ju legálne a firma mi legálne zaplatila. Či to bol môj asistent, alebo nie, nie je rozhodujúce, bola to jednoducho najvýhodnejšia ponuka. Spájať predaj haly z roku 2008 s kúpou bytu v roku 2017 je úplne irelevantné. Aj keby som tú halu nebol predal, tak ostatné príjmy, ktoré mám a ktoré preukážem aj na príslušnom parlamentnom výbore a ktoré sú uvedené aj v mojej bezpečnostnej previerke na stupeň prísne tajné, ďaleko pokrývajú moje výdavky.

Prepáčte, ale ja som sa nenarodil v roku 2005, od ktorého mi niektoré médiá začali „účtovať“ príjmy. Začal som zarábať už počas štúdia na vysokej škole. Mal som nadpriemerný plat ako asistent poslanca Národnej rady a ešte som popritom aj pracoval, takže som mal vysoké daňové príjmy, ktoré som reálne priznal v daňových priznaniach, ale nie sú uvedené v žiadnych majetkových priznaniach. Nevstupoval som teda do verejnej funkcie v situácii, že by som nemal zhola nič. Nespáchal som žiadny trestný čin, neurobil som nič nekalé. Byt som kúpil na seba, aby každý transparentne videl, že nebývam u žiadnej firmy, u nikoho a reálne do konca života ešte budem splácať hypotéku.

Nepovažujete za chybu, že ste byt kupovali od spoločnosti blízkej J&T a pritom ste ako vicepremiér presadzovali štátnu podporu pre developerské projekty tejto firmy?

Nie. Tak ako si nemyslím, že je problém, keď bol pán prezident republiky vo Varšave poklepať základný kameň firme HB Reavis, ktorá tam začala stavať mrakodrap, a pritom v nej robí jeho dcéra. Ako prezident išiel podporiť investíciu slovenskej firmy v zahraničí. Takisto ja som podporoval nielen investície J&T, ale aj investície HB Reavis. Ak by sa takáto žiadosť znovu objavila od hocijakého investora, ktorý by chcel hlavné mesto posunúť na podstatne vyššiu úroveň, vždy tak budem robiť, lebo som to robil z presvedčenia.

Keď som podpisoval zmluvu o budúcej zmluve na byt, bol rok 2015. Vtedy som ani netušil, že vôbec budem podpredseda vlády pre investície a budem takúto investíciu presadzovať. Bolo to profesionálne a vyhlásil som, že v prípade, ak by som išiel na vládu s materiálom a vláda by mala rozhodnúť o statuse významnej investície, pred rokovaním vlády by som informoval, že osobne sa nebudem zúčastňovať na hlasovaní. To by som bol férovo spravil, ale keďže k tomu nedošlo, nebol dôvod. Z môjho pohľadu ide o čistú transakciu, ktorú sa dnes niekto pokúša spochybniť. Je to normálne, lebo ako predseda vlády som prvý terč.

Slovenskom otriasla vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Máte informácie, ako polícia pokročila pri objasňovaní tohto skutku?

Nie, nemám, a ani ich nesmiem mať, pretože ako premiér sa nesmiem oboznámiť ani s obsahom samotného vyšetrovania, ani s informáciami zo spisu. Nikdy tak ako predseda vlády ani neurobím. Čakám na termín, o ktorý som požiadal generálneho prokurátora Čižnára. Chcem sa s ním stretnúť preto, aby ma po technickej stránke uistil, že vyšetrovací tím má k dispozícii celé materiálno-technické zabezpečenie, využíva všetku medzinárodnú pomoc, ktorá nám je ponúkaná, respektíve, o ktorú sme požiadali. Nechajme policajtov nerušene robiť. Som presvedčený, že najväčší vyšetrovací tím v histórii krajiny robí maximum. Nemôžeme však čakať, že sa výsledky dostavia za niekoľko dní.

Na prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara je vyvíjaný tlak z dôvodu, aby vyšetrovanie bolo nestranné. Odvolá ho minister vnútra Tomáš Drucker?

Policajný prezident nemôže a ani nejakým spôsobom nezasahuje do práce vyšetrovacieho tímu, ktorý funguje úplne autonómne. Sú tam špičkoví vyšetrovatelia, ktorí by dokonca akékoľvek snahy o zasiahnutie stroho a veľmi rýchlo odmietli. Preto spájanie nestrannosti vyšetrovania s hlavou policajného prezidenta je absolútne irelevantné. Je to len účelovo zneužívaná aktuálna situácia a tento tragický čin.

Mal by odstúpiť Tibor Gašpar sám, lebo ten tlak je evidentný z viacerých strán?

Ako premiér nikdy nebudem hovoriť o tom, či má, alebo nemá niekto odísť z čela Policajného zboru, pretože by to bol zásah politika do nezávislosti polície. Pre mňa je kľúčové, že vláda už začala pracovať na novom zákone a policajný prezident aj šéf inšpekcie sa budú voliť úplne iným spôsobom. Dovtedy je na ministrovi Druckerovi a policajnom prezidentovi, aby rozhodli ako ďalej.

Osobne pána policajného prezidenta poznám. Viackrát som s ním pracovne komunikoval. Je to vysoko profesionálny človek, ktorý urobil obrovský kus práce. Dnes je pod tlakom verejnosti.

Požiadavky z ulice vnímam. Treba však povedať aj to, že zodpovednosť nenesie ulica, ale vláda a relevantní ministri. V tomto prípade verím v dobrý úsudok tak ministra Druckera, ktorý vie, ako by mal postupovať, ako aj v úsudok samotného pána Gašpara. Momentálne je pre mňa rozhodujúce, aby nedošlo žiadnym spôsobom k destabilizácii Policajného zboru. Policajný zbor je obrovská mašinéria, ktorá nemôže zostať len tak zo dňa na deň bez nejakého velenia.

Žiada to aj prezident Andrej Kiska.

Vyjadril som sa už, že nie je šťastné, ak by personálnu politiku na akomkoľvek ministerstve chcel robiť prezident Slovenskej republiky. To je plne v kompetencii predsedu vlády a ministrov.

Ako si predstavujete jadro EÚ tak, aby sa Slovensko iba neprispôsobovalo plánom Berlína a Paríža?

Smerovanie Slovenska do jadra únie nebude znamenať len nejaké slepé prispôsobovanie sa požiadavkám Nemecka alebo Francúzska. Jadro vnímam tak, že chceme byť pri diskusii o ňom.

Zdôrazňujem pritom, že naše členstvo v EÚ stelesňuje úspešný príbeh a neviem si predstaviť inú budúcnosť našej krajiny. Slovensko je hlbšie integrované, pretože ako jediný člen visegrádskej štvorky sme súčasťou eurozóny. Navyše si poctivo plníme domáce úlohy, pretože na rozdiel do nás sa nájdu štáty, ktoré nedodržiavajú fiškálne parametre. Takže určite máme právo sedieť za stolom pri debate o jadre únie. Budem pritom dávať dôraz na to, aby integrácia mala takpovediac zdravú úroveň.

Napríklad nikdy nebudeme súhlasiť, aby sme prišli o právo schvaľovať si návrh štátneho rozpočtu tak, že by o tom rozhodoval nejaký eurokomisár v Bruseli.

Niektorí označujú Rusko za partnera, iní za hrozbu. Ako ho vnímate?

Pre Slovensko je dôležité mať s Ruskom dobré vzťahy. Treba si uvedomiť, že naše hospodárstvo je v určitej miere závislé od energetických dodávok z Ruskej federácie. Na druhej strane, Slovensko je jasne predvídateľný partner v rámci EÚ, ale pritom si vyhradzujeme podľa potreby zaujať postoj, ktorý presadzuje naše národné záujmy. Ak niekto schváli napríklad plynovod Nord Stream 2, mal by rozumieť tomu, že aj my chceme reprezentovať naše záujmy a ochraňovať našich občanov.

Váš predchodca vo funkcii hovorieval, že protiruské sankcie sú nezmyselné. Stotožňujete sa s Robertom Ficom alebo sa na to pozeráte inak?

Vo všeobecnosti som presvedčený, že nielen sankcie proti Rusku, ale aj iné namierené proti akejkoľvek krajine neprinášajú želaný výsledok. Ani pre jednu, ani pre druhú stranu. V prípade odvetných ruských sankcií proti EÚ sme pocítili ich dosah. Minulý týždeň bola vláda na výjazdovom rokovaní v Prakovciach, kde 450 ľudí zostalo na ulici práve v súvislosti so sankčnou politikou.

Ruský odberateľ dostal pokyn, aby nenakupoval výrobky vrátane náhradných dielcov z krajín EÚ, ale aby riešil nákup na ruskom území. Slovenská fabrika stratila odbyt, náš štát má teda zlú skúsenosť. Slovensko bude opakovať, že protiruské sankcie EÚ nepomáhajú riešiť problém. Vo vzťahu k Ruskej federácii som zástancom vedenia dialógu. Naopak, nepovažujem za správnu cestu vyostrovať napätie.

Zdroj: pravda.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti