Pellegrini: Našou povinnosťou je chrániť EÚ a strategické smerovanie Slovenska

15.04.2019 | 15:30
  5
Predseda vlády tiež v rámci odpovede na otázku ohľadom nárastu extrémizmu kritizoval, že politici sa boja formovať verejnú mienku a prispôsobujú sa jej, aj keď nejde dobrým smerom.

Pre krajinu ako Slovensko je viac ako kedykoľvek predtým dôležité posilňovať spojenectvá, partnerstvá a vzťahy. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) to povedal na Hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky SR na pôde rezortu diplomacie.

"Je našou povinnosťou chrániť strategické smerovanie našej krajiny, chrániť projekt EÚ a rozvíjať severoatlantické spojenectvo práve teraz, keď sme obklopení rôznymi výzvami zvnútra ako aj zvonka EÚ," dodal.

Premiér tiež zdôraznil potrebu podpory multilateralizmu. Aj preto je podľa jeho slov slovenská diplomacia mimoriadne aktívna v medzinárodných organizáciách, napríklad v OSN, OBSE alebo OECD. Pripomenul, že aj EÚ je hlasným advokátom multilateralizmu. "Paradoxne sa však hlas EÚ z globálnej politiky vytráca. To treba zmeniť. Únia musí zohrávať globálnu úlohu nielen v ekonomike, ale aj v zahraničnej politike," myslí si Pellegrini.

Pre EÚ je podľa Pellegriniho dôležité prijať kredibilnú dlhodobú víziu. "Pre Slovensko je kľúčové, aby nová agenda únie reflektovala tradičné priority aj nové výzvy, aby posilnila sociálnu a ekonomickú konvergenciu, ako aj vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť," priblížil. Zdôraznil tiež, že riešeniami nie sú izolácia, protekcionizmus, nacionalizmus a populizmus. Hovoril aj o nutnosti stanoviť dátum možného vstupu nových krajín do EÚ.

Premiér na konferencii odpovedal aj na otázku, prečo ešte nie je schválená Bezpečnostná stratégia SR. Podľa jeho slov si výkonná moc svoju úlohu splnila, pretože vláda stratégiu schválila a riadi sa ňou. "To je možno ten kompromis, ktorý som ja pre seba aj svoju vládu prijal," poznamenal Pellegrini.

Predseda vlády tiež v rámci odpovede na otázku ohľadom nárastu extrémizmu kritizoval, že politici sa boja formovať verejnú mienku a prispôsobujú sa jej, aj keď nejde dobrým smerom. Skúsenosti s tým má podľa neho práve rezort diplomacie pri dokumentoch, ktoré v skutočnosti hovorili o niečom inom, ako naznačovala verejná mienka. Podľa premiéra je však chybou robiť politiku tak, "aby sme nikoho nenahnevali" a politici musia hovoriť aj veci, ktoré neprinášajú percentá do volieb. Vníma však v tomto smere rezignáciu a stratu odvahy.

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti