Pellegrini: Hrozenie Slovákom lockdownom je snahou vystrašiť ich a pritlačiť k múru

21.10.2020 | 16:00
  15
Matovič podľa Pellegriniho vníma akciu ako referendum o svojej osobe, a preto chce čo najväčšiu účasť.

Hrozenie občanom lockdownom je snaha vystrašiť ich, reaguje Hlas. Vláda podľa Pellegriniho strany nepozná odpovede na otázky samospráv o zabezpečení a priebehu plošného testovania.

Peter Pellegrini pri plošnom testovaní hovorí o vydieraní. „Lockdown je snaha vystrašiť občanov a tlačiť ich k múru,“ povedal.

Tvrdí, že premiér Igor Matovič riadi od začiatku štát spôsobom, „ak neposlúchate, tak budete potrestaní“, a myslí si, že je sultán s neobmedzenou mocou. Pellegriniho mrzí, že vláda odmieta prísť do parlamentu a zodpovedať otázky poslancov.

Matovič podľa Pellegriniho vníma akciu ako referendum o svojej osobe, a preto chce čo najväčšiu účasť.

Poslanec a primátor Kežmarku Ján Ferenčák hovorí, že ak vláda upúšťa od myšlienky plošného testovania a zvažuje lockdown, je to výsledok toho, že nedokázala zodpovedať otázky samospráv k testovaniu. Doteraz podľa jeho slov napríklad Kežmarok nikto nekontaktoval a neinformoval.

„To, že dnes vláda prišla na to, na základe otázok od samospráv, že spustiť takéto masové testovanie v takom rozsahu je nereálne, smeruje práve k tomu výsledku, že zvažuje ustúpiť od zámeru plošného testovania,“ povedal.

Akciu považuje za nereálnu aj vzhľadom na množstvo ľudí, ktorých bude treba otestovať, a množstvo potrebného personálu. Tvrdí, že napríklad v Kežmarku by museli vykonať za hodinu 50 odberov.

Premiér však straší Slovákov lockdownom, naďalej polarizuje spoločnosť a delí ich na zodpovedných a nezodpovedných

Veľké testovanie možno nebude a rovno uzatvoríme krajinu. Slovensko má podľa premiéra Igora Matoviča v súčasnej epidemiologickej situácii a jej vývoji dve možnosti, buď lockdown celej krajiny, alebo to bude niečo, čo umožní ľuďom vyhnúť sa tomuto lockdownu.

Projekt celoplošného testovania ešte nie je istý. Odborníci možno rozhodnú, že toto opatrenie nie je dostatočné - a v hre bude lockdown. Ako povedal premiér, počet pozitívne testovaných prudko rastie, v porovnaní s minulým týždňom je to viac ako 50 percent. Tento týždeň preto očakáva tritisíc nových infikovaných, budúci týždeň štyritisíc a ďalší päťtisíc.

Podľa Matoviča je potrebné, aby neotestovaní ľudia ostali v karanténe. „Predpokladáme, že tí, čo sa odmietnu dať testovať, budú takí, čo budú mať aj príznaky, ale o koronavíruse uvažujú ako o chrípočke.“

„Osobne som za celoplošné testovanie, aby sme sa vyhli lockdownu,“ povedal.

„Prichádza ku stretu ľudí, ktorí sú zodpovední a ľudia ktorí sú nezodpovední. A prečo by sme mali chrániť ľudí, ktorí sú nezdodpovední a ich právo na slobodu,“ dodal Matovič.

Zdroj: topky.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti