Pár viet k avizovanému sledovaniu Slovákov v mene akéhosi dobra

26.03.2020 | 20:10
  4
Ľudia by vždy mali spozornieť, ak im chce niekto silou mocou dobre.

Potešilo ma ako sa väčšina obyvateľov Slovenska zomkla. Začali šiť rúška nosiť ich aj bez príkazu vlády, akosi podvedome dodržiavajú rozostupy v obchodoch lekárňach či na benzínových pumpách. Len tak. Bez príkazu či nátlaku od mocenských zložiek. Pomáhajú najviac zraniteľným a to našim najstarším, sme zrazu akýsi ohľaduplnejší voči ostatným. Ja nehovorím, že všetci. Vždy sa nájdu hyeny, ktoré aj túto situáciu vedia zneužiť a ľudí okradnúť. Napriek všetkému asi myslím, že zatiaľ sme obstáli na výbornúa to vďaka ľuďom na Slovensku, nie vďaka politikom. Asi to máme v génoch, že keď je zle, vieme sa zomknúť. Možno aj preto sme stále tu. Slováci. 

Myslím si že drvivá väčšina tých, ktorí boli nakazení sa bude správať zodpovedne. Áno, máme tu nepochopiteľné prípady lekárov, ktorí po lyžovačke napriek všetkému zasadli do ambulancií a veselo ordinovali. Nájdu sa aj takí. Ale všetkých, ktorí s nimi prišli do kontaktu sa podarilo dohľadať a otestovať. A to bez sledovania mobilných telefónov, permanentnému sledovaniu pohybu každého z nás. Toto opatrenie je jedinou vecou, ktorá Igorovi Matovičovi skrsla v hlave. A pevne sa jej drží. Kde je tých desať strán opatrení, ktoré chcel prezentovať na krízovom štábe 12.3.? 

Sledovanie vzišlo  z hlavy Igora Matoviča, tak z jeho pohľadu musí byť dobré. V parlamente schválili zákon v zrýchlenom konaní. Pani Remišová sa vyjadrila, že je to len akýsi rámec, ktorý im pomôže hľadať konkrétne opatrenia a postupy zberu dát. Ako potom môže pán Šeliga tvrdiť, že pôjde len o lokalizačné sledovanie ľudí? A že sa nebude zneužívať zber dát? A že naozaj dodržia termín tohto sledovania a bude ukončené najneskôr do 31.12. 2020?  

Ale naozaj? 

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas varoval v čase pandémie pred nacionalizmom. „Národné úsilie, ktoré sa od nás všetkých dnes vyžaduje, nesmie vyústiť do špirály národného ega,“ povedal pred začiatkom online samitu skupiny G7.  

Jedna hrozba pominie, ale môže prísť nová. Úplne stačí ju nejako bombasticky a vzletne pomenovať. Napríklad zvýšená hrozba extrémizmu, alebo nacionalizmu. To predsa liberálna demokracia nemôže dopustiť! Ako povedala pani Radičová, len liberálna demokracia môže zabezpečiť tyraniu väčšiny. Len či naozaj väčšiny. Slovensko bolo je a bude väčšinovo konzervatívne. A možno príde aj na slová pani expremiérky, ktorá chcela odstraňovať zhnité jabĺčka z novinárskeho košíka odstraňovať fyzicky. 

Pokojne tá “hrozba” môže byť pomenovaná aj inak. Kontrola povinného očkovania proti koronavírusu. A pokojne sa môže stať, že nám liberáli zavedú vyššiu triedu obmedzenia osobnej slobody. Miesto dokladov čipa tým obmedzenie pohybu, lebo čip ťa pustí len tam kam systém chce a pri zrušení hotovosti môžete prísť o finančný kredit jediným klikom. Ak nebudete prejavovať vďačnosť systému. Samozrejme to budú obhajovať vzletnými slovami. Citujem pani Kolíkovú: Život je predsa prednejší ako osobné slobody.

Tí ktorí toto sledovanie obhajujú, svorne poukazujú na ten zlý až obludný režim, ktorý nás sledoval odpočúval a trestal za nesprávne názory pred rokom 1989. Toto sledovanie je ale pre naše dobro, ako som napísal v úvode. Samozrejme naoko. Totiž, ak sa dá niečo zneužiť, tak to vrchnosť na 100 percent zneužije vo svoj prospech. A už si ani nebudú musieť robiť prieskumy, čo si o osobe ministra myslia ľudia, tak ako to za štátne peniaze urobil Daniel Lipšic. Jednoducho si nechajú priniesť na stôl zvodku.... 

Neprekvapuje ma ani iniciatíva Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá volá po dočasnom zrušení GDPR, ako správna zväzáčka. Koniec koncov vzišla zo strany, ktorá tieto praktiky obľubuje. Jeden postreh od Juraja Poláčka:  Pred nejakým časom bola schválená novela vládneho zákona, ktorým sa mal postihovať extrémizmus.

Zahlasoval za neho vtedy aj opozičný klub SaS. Po kritike podal ten istý klub podanie na Ústavný súd. Ten doteraz vo veci nerozhodol (aspoň mi to nie je známe). Hlasovanie poslancov o zákone lex korona ukazuje, že na sprísňovaní dohľadu nad názormi a konaním jednotlivcov má v čase konzistentný názor jedine strana Sloboda a solidarita. Strana SaS, ktorá dnes tvorí vládnu koalíciu hlasovala za tento zákon. Skrátka, na stranu SaS sa môžeme spoľahnúť. Keď ide o kontrolu, vždy zahlasuje za. Ja len dodám, že to skrátka majú v DNA. Však pán Galko? 
 
No ak sa mi raz náhodou, ale naozaj len náhodou stane, že nemám ten správny názor, ktorý sa teraz nosí, nuž tak na základe sledovania s kým sa stretávam, komu a čo telefonujem a píšem,  dostanem po prstoch. V tom lepšom prípade. 

Ak si nedáme pozor tak z nás môžu byť románový hrdinovia. Pekná predstava. Len neviem, či by som chcel byť hrdinom v románe Georga Orwella 1984. 
 
PS: Ja len pevne dúfam, že náš zákonodárny zbor bol natoľko zodpovedný, že z tohto sledovania vylúčil novinárov. Je to totiž veľmi nebezpečné.  Dozvedeli by sme sa od koho by mali v budúcnosti napríklad informácie zo živého spisu, kto im dodáva informácie, kto sú ich zdroje. Možno by sme sa dozvedeli, v akých kaviarňach a s ktorými politikmi sa stretávajú naše investigatívne novinárske elity a možno aj to, čo spoločne preberajú. Prezradenie ich zdrojov predsa nechceme...Vlastne...možno by to bolo pre mnohých prekvapením. A mám dojem, že by mnohí precitli.... 

PS2: A možno by sme sa dozvedeli, kde je Andrej Kiska... 

Adrián Repčok


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti