Pápež sa zastal gejov, ich diskrimináciu prirovnal k nacizmu

16.11.2019 | 13:11
  19
Niektorí politici podľa pápeža zastávajú dokonalý model kultúry vylučovania a nenávisti.

Pápež František sa v piatok otvorene a po prvýkrát úplne nahlas zastal ľudí inej ako tradičnej sexuálnej orientácie a ich prenasledovanie prirovnal k tomu, čo robili v prvej polovici minulého storočia nacisti.

Na hlavu Rímskokatolíckej cirkvi ide o veľmi odvážne slová, a zároveň je to prvé takto otvorené Františkove vyjadrenie k téme, o ktorej sa doteraz predpokladalo, že v nej príliš otvorený nie je.

Pápež v piatok vo Vatikáne v prejave na medzinárodnej právnickej konferencii kritizoval politikov, ktorí hovoria o menšinových skupinách vrátane ľudí hlásiacich sa k "inej" sexuálnej orientácii rovnakým štýlom, akým hovoril v 30. rokoch Adolf Hitler o Židoch.

"Toto sú typické prejavy nacizmu, ktorý so svojím prenasledovaním Židov, Rómov alebo ľudí homosexuálnej orientácie predstavuje dokonalý model kultúry vylučovania a kultúry nenávisti," povedal pápež.

František v piatkovom prejave na konferencii vo Vatikáne kritizoval aj to, že súčasný právny systém v jednotlivých krajinách nemá žiadne páky na to, aby mohol dôsledne trestať zločiny proti životnému prostrediu. Pápež tieto zločiny nazval "ekocídou".

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti