Pápež sa odmieta stretnúť s Orbánom kvôli protimigračnej politike maďarského premiéra

07.06.2021 | 12:40
  46
Rozhodnutie pápeža Františka spôsobuje problémy aj v samotnom Vatikáne, kde zaznievajú hlasy, že je politicky motivované

Pápež František, ktorý sa má v septembri zúčastniť v Budapešti na záverečnej omši Medzinárodného eucharistického kongresu, sa s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom nechce stretnúť preto, lebo je nespokojný s tým, ako sa premiér i maďarskí katolícki biskupi stavajú k utečencom. Uviedli to v pondelok viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na články troch poľských médií.

Spravodajský server Telex.hu si všíma článok poľskej webovej stránky wPolityce.pl, podľa ktorej pápežovo rozhodnutie spôsobuje problémy aj v samotnom Vatikáne, kde zaznievajú hlasy, že je politicky motivované. Pápež nie je spokojný s tým, ako sa stavia Orbán a katolícki biskupi k utečencom – premiér však pritom stále hlása ochranu kresťanských hodnôt.

Pápež František neobľubuje úzkozraký, extrémistický a agresívny nacionalizmus, cituje britského experta na Vatikán Edwarda Pentina server wPolityce.pl. Portál zároveň pripomína, že pred týždňom odcestovali do Vatikánu vicepremiér Zsolt Semjén a kardinál Péter Erdő, aby presvedčili pápeža, aby buď zostal v Budapešti dlhšie, alebo aby sa aspoň stretol s niektorým členom maďarskej vlády. Internetový server wPolityce.pl však dodáva, že pápež sa ešte definitívne nerozhodol.

Krátka návšteva pápeža v maďarskej metropole je podľa ďalšej spravodajskej webovej stránky – Gazeta.pl – pre Orbána aj preto mimoriadne nepríjemná, lebo najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pocestuje ďalej k "rivalovi" na Slovensko, kde strávi tri dni. Podľa poľských zdrojov je to pre maďarského ministerského predsedu rok pred parlamentnými voľbami obrovskou fackou.

Uvedené poľské zdroje pripomínajú, že najvyšší pontifex by práve preto nechcel stretnutie siliť, aby svojou návštevou neovplyvňoval v Maďarsku rozloženie politických síl.

Vo všetkých troch poľských článkoch sa objavuje poznámka, že skutočnosť, že pápež František strávi viac času na Slovensku, vníma Maďarsko ako "obrovskú facku".

Poľský denník Rzeczpospolita tiež dodáva, že z prostredia vládnucej strany Fidesz dávnejšie doslova útočili na pápeža za jeho podporu prisťahovaleckej politiky a napríklad konzervatívny novinár a organizátor provládnych pochodov Zsolt Bayer označil hanlivo pápeža za "argentínskeho liberála" a za "statočný dobytok, ktorý verí v rodovú ideológiu". Predstavitelia maďarskej katolíckej cirkvi sa od týchto vyhlásení nedištancovali, podčiarkuje Rzeczpospolita.

Pápež František sa v septembri chce zúčastniť v Budapešti výhradne na záverečnej omši Medzinárodného eucharistického kongresu, neplánuje štátnu návštevu, a teda ani rokovania s politikmi, napísali v piatok minulý týždeň viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na americký katolícky denník National Catholic Register.

Podľa aktuálneho budapeštianskeho programu hlavy katolíckej cirkvi bude pápež 12. septembra o 11.00 h celebrovať záverečnú slávnostnú omšu na Námestí hrdinov. V maďarskom hlavnom meste strávi iba niekoľko hodín a potom odcestuje na Slovensko, kde bude tri a pol dňa, napísal National Catholic Register.

Zdroj: info.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti