Pápež František dáva Švédsko a moslimskú imigráciu v krajine za vzor v imigračnej otvorenosti

20.08.2019 | 09:32
  21
Vo Švédsku, ktoré bolo v stredoveku poprednou katolíckou krajinou dnes žije približne iba 1 percento katolíkov.

V nedávnom rozhovore pre Vatican News pápež František uviedol Švédsko ako krajinu, ktorá by mala byť modelovým príkladom pre ostatné štáty sveta v otvorenom prístupe k imigrácii.

Pápež uviedol, že Švédsko dobré pozná, pretože „krajina je plná imigrantov z Latinskej Ameriky. Všetkých ich prijali. Majú tam organizáciu a tá za dva dni vyplatila za nich školné. Dali im dočasný dom a potom ich naučili jazyk, dali im prácu a začali ich integrovať. Toto Švédsko robí do dnešných dní.“

Pápež zároveň uviedol, že bolo fantastické vidieť, ako ho počas návštevy Švédska v roku 2016 sprevádzala švédska ministerka, ktorej otec bol imigrant z Afriky. „Pozrite sa ako sa správajú k imigrantom. Majú ministerku, ktorej otec bol imigrant. Je to fantastické.“

Vo Švédsku, ktoré bolo v stredoveku poprednou katolíckou krajinou dnes žije približne iba 1 percento katolíkov. Paradoxne aj vďaka migrantom zaznamenáva Katolícka cirkev z týchto malých čísiel prírastok veriacich.

Keď pápež František vymenoval švédskeho arcibiskupa Andersa Arboreliusa za kardinála, ten na rozhodnutie pápeža reagoval, že si myslí, “chcel vzdať uznanie Švédsku za otvorenú imigračnú politiku.” Arcibiskup Arborelius je veľkým zástancom proimigračnej politiky a kritizuje vládu za sprísnenie v tejto oblasti.

Odvrátená strana tejto oficiálnej pápežovej verzie však vykresľuje aj inú tvár krajiny. Čísla sa dostali do popredia potom, čo v meste Uppsala so 170 000 obyvateľmi boli za pár dní v mesiaci august štyri pokusy o znásilnenie žien. Polícia na tieto incidenty reagovala, že „ženy by si mali premyslieť ako sa správajú na verejnosti.“ Hovorca polície Mikael Hedström vyzval mužov a ženy, aby nechodili po uliciach sami, nakoľko „útočníci vyhľadávajú osamelých mužov a ženy.“  

Polícia vyzvala ľudí, aby „sami nechodili do parkov, aby sa pohybovali len po osvetlených uličkách a kráčali v skupinkách najlepšie ak sú tvorené ľuďmi, ktorých poznajú.“ Toto nie je po prvýkrát, že švédska polícia vyzvala ľudí, aby sa začali navzájom ochraňovať a „mysleli v predstihu.“ Už v marci na verejnosti publikovala tieto odporúčania potom čo zo zverejnených prieskumov vyplynulo, že 80% školopovinných dievčat sa necíti vo Švédsku bezpečne.

Mariet Ghadimi, ženská aktivistka uviedla, že odpoveď polície a štátu v tom smere, že ženy majú obmedziť vlastnú slobodu, je neprijateľná a z dlhodobého hľadiska majú „dopad na ženy vo všeobecnosti.“

Švédsko sa medzitým zaradilo medzi hlavné centrum sexuálnych útokov v Európe. V období od januára do júna 2019 prišlo k dvojnásobne vyššiemu počtu sexuálnych útokov v krajine ako v rovnakom období predošlého roka. Celkový počet nárastu znásilnení v krajine vyskočil o 14%. Zarážajúce je, že znásilnení nie sú uchránené ani deti, kedy nárast predstavuje 6%. V prípade žien ide o 20% nárast a u mužov až o 40%.

Liberálne média sa snažia prezentovať tieto katastrofálne čísla ako následok “väčšej ochoty ľudí nahlasovať znásilnenia, nie ako dôsledok samotného nárastu.” Naopak iní to dávajú do súvislosti s prílivom moslimskej populácie, kedy Švédsko prijalo stovky tisíc migrantov z Blízkeho východu a len v roku 2015 to bolo 160 000.

Podľa moslimskej tradície je úlohou ženy, aby sa správala tak, že nedá podnet na svoje znásilnenie. Podľa toho sa má strániť spoločnosti, upraviť obliekanie a svoje vystupovanie.

Podľa Paula Romera z univerzity v New Yorku, nával imigrantov, ktorým bolo Švédsko vystavené spôsobí vznik separovaných sociálnych tried, ktoré sa v prevažnej väčšine neintegrujú do spoločnosti. Švédsko je podľa správy aj na základe reakcií polície a štátnych orgánov na ceste adaptovania islamského prístupu, že žena je zodpovedná za to, aby nebola znásilnená tým, že nebude muža provokovať, čo je len priznaním orgánov, že situáciu nedokážu riešiť v prospech väčšinového obyvateľstva.

I. Vatikánsky koncil rozhodol o dogme o neomylnosti pápeža. Pápež je podľa tejto dogmy neomylný iba v otázkach viery a mravov, ak ich vydá osobitnou formou ex cathedra a stanú sa súčasťou Učenia Katolíckej cirkvi.

Články súvisiace s tematikou:

Zdroj: svetlosveta.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti