Pápež František ako ďalší klimatický alarmista hovorí o stave klimatickej núdze a tvrdí, že svet čelí civilizačnej výzve

05.12.2019 | 11:37
  8
Žiadna klimatická núdza však podľa množstva vedcov neexistuje a požadujú, aby v diskusii o klíme bolo počuť viac názorov, nielen tie alarmistické.

Pápež František pri príležitosti prebiehajúcej konferencie OSN o zmene klímy (COP25) v Madride v stredu uviedol, že svet čelí "civilizačnej výzve" v súvislosti s globálnym úsilím zameraným na zmiernenie klimatickej zmeny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Čelíme 'civilizačnej výzve' v prospech spoločného dobra a zmeny perspektívy," povedal pápež. Podľa jeho slov stále existuje príležitosť, ktorú musí ľudstvo "využiť prostredníctvom zodpovedných krokov v hospodárskej, technologickej, sociálnej a vzdelávacej oblasti".

Pápež taktiež podotkol, že "mladí ľudia dnes prejavujú zvýšenú citlivosť na komplexné problémy, ktoré vznikajú z tohto 'stavu (klimatickej) núdze'", čím podľa DPA poukazoval na celosvetové hnutie Piatky za budúcnosť.

"Nesmieme zaťažiť ďalšie generácie problémami, ktoré spôsobila predchádzajúca generácia. Namiesto toho by sme im mali dať možnosť zapamätať si našu generáciu ako tú, ktorá konala - čestne, zodpovedne a rozvážne - v súlade so základnou potrebou spolupracovať, aby sme sa zachovali a kultivovali náš domov," dodal pápež na margo klimatickej otázky.

Thunbergová vyjadrila vďaku za udelenie alternatívnej Nobelovej ceny

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová vyhlásila v stredu vo videoposolstve na odovzdávaní ocenení Right Livelihood Award (Cena za správny život) za rok 2019, že bude aj naďalej bojovať proti klimatickej zmene. Tieto ocenenia, ktoré odovzdávali v Štokholme, sú označované aj ako alternatívne Nobelove ceny, pripomína agentúra DPA.

"Boj pokračuje a nikdy neprestaneme," uviedla v posolstve nahratom v Lisabone, kam dorazila po trojtýždňovej plavbe cez Atlantik. Šestnásťročná aktivistka je podľa vlastných slov "neuveriteľne vďačná a poctená, že je jednou z držiteliek" tohto ocenenia.

Získala ho "za podnietenie a umocnenie politických požiadaviek na bezodkladné riešenie klimatických problémov pri zohľadnení vedeckých údajov", uviedla nadácia Right Livelihood Foundation.

Thunbergová cenu zdieľa s brazílskym domorodým lídrom Davim Kopenawom z kmeňa Janomamov, čínskou bojovníčkou za práva žien Kuo Ťien-mej a obhajkyňou ľudských práv Aminatú Haidárovou zo Západnej Sahary.

Haidárová a Kopenawa vyzvali vo svojich prejavoch na slávnostnej ceremónii, aby ich podporilo medzinárodné spoločenstvo. Haidárová kritizovala krajiny ako Španielsko a medzinárodné inštitúcie ako OSN a EÚ, že sklamali príslušníkov etnika Sahráwí. Kopenawa požiadal o pomoc s cieľom vyvinúť nátlak na brazílsku vládu, aby vykázala z krajiny zlatokopov, ktorí podľa jeho slov otravujú rieky a ryby ortuťou.

Na odovzdávaní sa okrem Thunbergovej nezúčastnila ani bojovníčka za práva žien Kuo Ťien-mej, ktorá svoju absenciu avizovala minulý mesiac. Nadácia Right Livelihood Foundation neuviedla dôvod jej neúčasti.

Ocenenie je spojené s odmenou jeden milión švédskych korún (94.000 eur).

Vedci popierajú, že by existovala klimatická núdza

Žiadna "klimatická núdza“ podľa vedcov neexistuje. Petíciu adresovanú generálnemu tajomníkovi OSN Antoniovi Guteressovi podpísalo viac ako 500 vedcov a profesionálov zaoberajúcich sa klímou zo štrnástich krajín. Zorganizoval ju holandský profesor geofyziky Guus Berkhout. Požaduje, aby v diskusii o klíme bolo počuť viac názorov, nielen tie alarmistické.

"Klimatické modely, na ktorých sú založené katastrofickej vízii, predpovedajú oveľa väčšie otepľovanie, než zodpovedá realite," varuje Európska klimatická deklarácia. Vplyv skleníkových plynov na otepľovanie je preceňovaný a klimatické zmeny nespôsobuje extrémne prejavy počasia. "Neexistujú žiadne štatistické dôkazy o tom, že globálne otepľovanie zosilňuje hurikány, záplavy, suchá a podobné prírodné katastrofy alebo ich robí častejšími," uvádzajú vedci.

Medzi signatármi Európskej klimatickej deklarácie sa nachádza aj profesor Richard Lindzen, jeden z najznámejších amerických odborníkov na fyziku atmosféry a spoluautor tretej hodnotiacej správy Medzivládneho panelu pre zmeny klímy (IPCC) z roku 2001. Lindzen sa na práci IPCC podieľal od polovice 90. rokov. Postupom času však začal pozorovať, že správy IPCC sú stále viac politizované a že do nich čoraz viac hovoria mimovládne organizácie. Profesora klimatológie z amerického Massachusettského technologického inštitútu iste nemožno podozrievať, že problematike nerozumie.

Viac v článku TU.

 

Článok súvisiaci s tematikou:

Zdroj: sme.sk / info.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti