Pápež chce zakázať antisemitizmus

05.11.2018 | 19:08
  0
Hlava katolíckej cirkvi to uviedla pri príležitosti blížiaceho sa 80. výročia Krištáľovej noci.

Pápež František v pondelok vo Vatikáne vyhlásil, že antisemitizmus, teda neznášanlivosť voči Židom alebo ich diskriminácia, by mala byť „zakázaná naprieč celou ľudskou spoločnosťou“.

„Bohužiaľ, antisemitské nálady sú prítomné aj v našich časoch. Ako som už viackrát povedal, kresťan nemôže byť antisemitom. Zdieľame spoločné korene,“ povedal pápež pri príležitosti blížiaceho sa 80. výročia Krištáľovej noci, počas ktorej nemeckí nacisti zaútočili na nemeckých Židov a ich majetky.

„Mali by sme sa zaviazať, že zaistíme, aby bol antisemitizmus zakázaný naprieč celou ľudskou spoločnosťou,“ povedal František.

Pozor na rozdiel medzi antisemitizmom a kritikou Izraela

Prestížna britská mimovládna organizácia Liberty, zaoberajúca sa občianskymi slobodami, v máji tohto roku varovala, že zamieňanie antisemitizmu a kritiky Izraela či legitímnej obrany práv Palestínčanov a Palestínčaniek „ohrozuje slobodu prejavu“.



V júni 2018 verejne vyjadrilo dvadsaťsedem britských židovských osobností svoje znepokojenie z nebezpečenstva takéhoto spájania vyhlásením, v ktorom píšu: „kritika Izraela nie je antisemitská, pokiaľ k nej nevedú protižidovské predsudky“ a „kritizovanie zákonov a opatrení štátu Izrael ako rasistických a spadajúcich pod definíciu apartheidu nepredstavuje antisemitizmus.“

Viac v článku Občania Izraela proti prijatiu definície antisemitizmu slovenským parlamentom, ktorú vypracovala Aliancia na pripomínanie holokaustu

Zdroj: SITA / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti