Pani Remišová, ak by hlúposť nadnášala …

13.11.2019 | 13:00
  6
… alebo veľa kriku pre nič v podaní najnadanejších sa nadnášať

Strana Andreja Kisku Za ľudí prišla s predvolebnou témou. Samozrejme bombastickou. Obmedzenie výsluhových dôchodkov bývalých eštebákov. Zobudili sa. Teraz, 30 rokov od pádu socializmu... Koľko eštebákov na Slovensku ešte žije a poberá výsluhové dôchodky? Má pani Remišová o tom vôbec šajn? Podľa dôveryhodného zdroja z Ministerstva vnútra, ktorý si neželá byť menovaný, je to približne tisícka ľudí. Pričom by som rada upozornila na niečo, čo možno nikomu v strane Za ľudí nenapadlo. Toto číslo, táto „tisícka ľudí“ sa môže iba zmenšovať. Nikdy nie zväčšiť. Išlo by to totiž proti prírode. Ale možno sa nájde niekto v strane Za ľudí, kto ma bude presviedčať o opaku. Tak to si vychutnám s popcornom v ruke.

Vráťme sa ale k bombastickému nápadu pani Remišovej predstavenom v predvolebnom boji. Väčšina z tzv. eštébákov poberá dôchodky starobné. A tí, ktorí poberajú dôchodky výsluhové, čiže tí, čo slúžili, majú súbeh za odpracované obdobie v socializme a v kapitalizme. Ak zvážime fakt, že najmladší eštebák má dnes 54 rokov a rok či dva slúžil za socializmu v ŠtB a za kapitalizmu 20 rokov napríklad povedzme u kriminálnej polície, ako to bude posudzované? Veď takých bude nepochybne väčšina. Vezme im štát aj za službu v kapitalizme? V tom prípade budú súdy zahltené žalobami, a oprávnene. Ak pani Remišová chce škrtať z dôchodkov len za službu v ŠtB, koľko tým štátu ušetrí? Má to niekto vôbec v strane Za ľudí spočítané? Alebo ide len o blud namierený na voličov? 

My sme rátali a vyšlo nám, že ak pôjde o alternatívu, že sa siahne len na obdobie za službu v ŠtB, s prihliadnutím, na fakt, že najmladší tzv. bývalý eštebák má 54 rokov, tak takému jednotlivcovi z dôchodku odbudne mesačne asi 6 eur. A to už fakt stojí za to, podľa pani Remišovej... Pripomeňme, že eštebáci slúžiaci v minulosti na tzv. V. Správe ŠtB - tzv. ochranka, možno ostali slúžiť dodnes. Tu bude treba tiež selektovať. Takže suma sumárum pani Remišová - veľa kriku pre nič. Ale od Vás by už človek iné ani nečakal. Ani vo sne by mi nenapadlo naznačiť, že pani Remišová chce úmyselne robiť zo Slovákov hlupákov a nútiť ich tlieskať hlúpostiam …

Osobne nie som tak stará, aby som si pamätala časy normalizácie a povojnové 50. roky už vôbec nie, a toto určite nie je článok na obhajobu ŠtB. Niekoľko myšlienok si ale predsa len na záver dovolím. Nie je všetko len čierne a nie je všetko len biele. Títo muži a ženy slúžili svojej vlasti. Tí, ktorí majú dnes 54 vstupovali do služby ako 20 roční. A možno plní ideálov. Ale zákony, ktorými sa v tom čase riadili, písali iní. Tých pani Remišová prečo nespomína? Lebo v tom prípade by už išlo o poslancov?

Ak takýto návrh prejde, založí sa ním precedens. V budúcnosti bude potom o to ľahšie zrušiť čokoľvek. Slovenská republika sa môže stať absolútnym právnym suterénom. A v takom prípade bude veľmi ťažké prilákať sem zahraničných investorov. Za to živly, ktorým právna neistota vyhovuje, o to viac!

Judita L. 

PS: odporúčam vypočuť si aj podcast „Zrušiteľnosť nezrušiteľného“:

Možno niektorých prekvapí dátum, kedy to bolo na InfoVojne zverejnené.

Zdroj: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti